Reportaj

Grupul Mamici – o lume unde tuturor le pasa

Se spune ca dragostea unei mame e nemarginita, iar puterea ei poate muta munti. Ce se intampla atunci, cand se aduna mii de mame? Ia nastere grupul de Facebook Mamici – o comunitate cu o forta extraordinara, care se mobilizeaza cu o energie si cu o rapiditate nemaipomenita atunci cand un copil, sau o mamica are nevoie de ajutor. Grupul Mamici e locul unde fiecare intrebare isi gaseste un raspuns, e locul unde femei simple pun umarul pentru a strange fonduri necesare pentru copii bolnavi, e un refugiu cu 10.000 de prieteni. Totul a inceput in 2011, iar grupul numara zece proaspete mamici, care s-au imprietenit la cursurile de gimnastica pentru gravide. Initiatoarea e clujeanca Mihaela Bar, “mamica de Andrei”, dupa cum se recomanda zambitoare. Nu si-a imaginat vreodata ca grupul va ajunge sa depaseasca 10.000 de membri si nici ca se va inchega o comunitate atat de stransa, dar se bucura de rezultat. Ideea de a face un grup cu cele zece prietene a venit dupa o intalnire, cand au discutat despre intrebarile si grijile de mamici, care le macinau, dar nu aveau cu cine sa le impartaseasca.

 “Am plecat de la intalnire usurate ca nu eram singurele de pe planeta care nu stiau ce sa faca. Cam la doua-trei zile dupa intalnirea asta mi-am dat seama ca mi-ar placea sa mai am discutii din astea, dar pana cand ne vom organiza sa ne intalnim din nou cu copiii nu stiu cat o sa treaca, asa ca am facut un grup cu cele zece mamici. Andrei avea cam trei luni, era intr-o dimineata cand eram usor depresiva, ma simteam singura si deconectata, prietenii mei vechi nu mai rezonau, pentru ca nu aveau copii si nu prea aveam chestii de povestit. Nu m-am gandit niciodata ca o sa creasca, nu mi-am dorit niciodata sa fac ceva din grupul asta, decat sa am cu cine sa vorbesc cand nu am cum sa ma intalnesc cu ele”, povesteste femeia.

Grupul a crescut vertiginos, dovada ca nu doar Mihaela a simtit nevoia sa vorbeasca despre grijile de mamici.

“Pe dupa-masa deja intrebau fetele daca pot sa le adauge si pe prietenele lor, care sunt tot mamici si tot singure si care sunt la fel de depresive ca si noi. Din prieteni in prieteni am ajuns aici, la zece mii de membri. Grupul asta nu a fost promovat nicaieri”, spune ea.

Impresionanta este si implicarea membrilor de pe grup, nu ramane intrebare neraspunsa, nu exista sa nu se gaseasca solutii pentru probleme intr-un timp scurt.

“Aseara o mamica a postat ca e internata pe Motilor si ca ar vrea o carte. Nu era din Cluj. Intr-o jumatate de ora avea 20 de comentarii, nu numai ce carte vrea sa citeasca, dar si ce altceva mai are nevoie. Parerea mea este ca se implica pentru ca ne punem toate in pozitia aia. De aceea au sarit mamicile de aseara cu ce mai ai nevoie, pentru ca se poate ca una dintre ele sa fi fost vreodata internata si sa stie cum e, sa nu aiba pe nimeni aproape”, a subliniat initiatoarea grupului.

„Grupul e dovada ca se poate!” Mihaela e o optimista convinsa, mereu cu zambetul pe buze, dar i se umezesc ochii, atunci cand vorbeste despre cazurile de copii bolnavi pentru care grupul a strans fonduri. Acolo unde ONG-urile sau institutiile se impleticesc, un grup de mame a reusit sa mobilizeze mii de oameni, care sa doneze din putinul pe care il au. Totul pentru ca le pasa, chiar daca sunt copiii altora. In minutul in care afla ca sanatatea unui copil depinde de bani, nimic nu le mai sta in cale. Martori sunt Kaelyn, fetita bolnava de cancer, care avea nevoie de tratament in Belgia, Mihaita, baietelul cu o boala rara a sistemului digestiv, care are nevoie de 50.000 de euro pentru a merge la Londra, dar si alte cazuri, mai putin mediatizate. Pentru prima oara s-au strans bani pe grup pentru una dintre mamici. Medicii din tara i-au recomandat avortul pentru ca avea citomegalovirus, dar doctorii din Germania i-au dat o speranta. Tratamentul costa 3.000 de euro.

“Eram aproape 1.000 pe grup si eu am zis: eu dau 5 euro, nu am multi, dar 5 euro am. A doua zi am facut un cont in banca, pentru ca mamica nu a vrut sa accepte ajutor de la inceput. Am pus bani in contul ala si la un moment dat am sunat-o si i-am spus: e ok sa iei hotararea cum simti, dar vreau sa iei hotararea negandindu-te la bani. Jumatate din suma s-a strans deja. Pana la urma banii nu au mai fost folositi, la analize s-a descoperit ca numai ea era pozitiva si fatul nu, asa ca suma stransa a mers la Mihaita”, isi aduce aminte Mihaela Bar.

Strangerea de fonduri nu se rezuma la simple anunturi pe grup, unde se cere ajutor pentru diverse cazuri si se da un numar de cont. Modalitatile sunt extrem de variate, de la targuri pana la consultatii medicale ale caror contravaloare se doneaza pentru copil sau ateliere tinute de mamici. Ideea targurilor caritabile a prins extraordinar de bine la public. Toti banii stransi, pana la ultimul leu, ajung la copiii care au nevoie de ei.

“Am ajuns sa facem chestii pentru Mihaita pentru ca Mihaita a crescut pe grupul nostru, a facut parte din copiii de la inceput. La un moment dat a aflat ca are o boala si am stat sa ma gandesc daca la un moment dat as afla brusc ca Andrei are o boala si as avea nevoie de zecile de mii de euro. Niciuna dintre mamicile care se duce cu haine nu se duce sa faca bani din asta. Poate ca ar vrea sa doneze pentru Mihaita, dar nu are bani, dar cu drag ar da hainele alea daca ar putea fi valorificate. Aceea a fost prima idee de targ caritabil si s-au strans aproape 2.000 de euro. Mi-am zis: Am facut posibil sa se stranga 2.000 de euro din body-uri si sosete”, spune femeia, incantata.

La ultimul targ, de la Cora, pentru Mihaita, s-au strans aproape 5.000 de euro.

“A plouat in sambata aia, eram in noroi. Ne-am gandit ca nu se strang banii, dar am zis ca mai facem inca un targ. Cand am numarat banii cu mama lui Mihaita plangeam cand incepeam sa adunam monetarul. Am nevoie doar de spatiu pentru targurile caritabile. Intotdeauna mi s-a oferit gratis, nu sunt dispusa sa dau bani. Facem asta pentru caritate. Nu am dat bani pe nimic, din banii care trebuie sa ajunga la copilul ala nu dau, nici pentru printuri, pentru nimic. Nu dau!”, spune ea, hotarata.

Energia si implicarea acestor femei sunt aproape ireale intr-o societate chinuita de lipsuri si nevoi.

“Mai mult de 60.000 de euro s-au strans anul trecut, daca facem un calcul, si e vorba de mamici in concediu de maternitate care traiesc din indemnizatie. Grupul e dovada ca se poate! Sunt binecuvantata sa am in jurul meu o lume pe care multa lume nu o vede. Toti spun ca lumii nu ii pasa, ca traim intr-o societate unde nimanui nu ii pasa. Uite, eu traiesc intr-o lume in care tuturor le pasa”, povesteste Mihaela.

  Calauza in cariera de mamica Un loc care a schimbat destine, casa departe de casa, mai tare decat Google, sunt doar cateva dintre raspunsurile mamicilor la intrebarea “Ce inseamna grupul pentru voi?”. In stilul deja consacrat, in cateva ore zeci de mamici ne-au sarit in ajutor.

“Aici am gasit o groaza de mamici care mi-au fost alaturi raspunzandu-mi imediat la intrebari, mamici care m-au invatat numai de bine, de multe ori le-am ascultat sfaturile si nu am dat gres, este un grup de suport moral, de la voi, mamici, am invatat ce frumos e sa daruiesti, sa ajuti, sa te implici”, a scris Elena Samoila, membra a grupului de o jumatate de an. “Pentru mine grupul asta a reprezentat o calauza galagioasa in cariera mea de mamica! Am intrat pe grup graviduta fiind si in doi ani de zile am gasit zi de zi informatii si subiecte de discutie…si foarte multa sustinere in momentele in care credeam ca-s singura. Va iubesc!”, spune si Daria Stan.

Pentru altele grupul e o enciclopedie vie, care are raspunsuri la toate problemele si intrebarile unei mame.

„Mamici” e si un fel de Google cu raspunsuri specifice, proxime si relevante (eu cred ca ar vrea foarte tare Google sa fie atat de relevant ca si grupul asta, sa poata functiona pe segmente atat de specifice si cu raspunsuri atat de practice si verificate”, este parerea Marcelei Campian.

Grupul Mamici e o comunitate fara frontiere, un loc unde mamicile departe de casa isi gasesc sprijin in orice problema.

“Pentru mine grupul acesta e un fel de „casa departe de casa”. Am cunoscut mamici minunate!- prea multe ca sa le pot enumera aici. Sunt minunate pentru ca asa sunt ele – oameni cu suflet frumos! E drept… pe majoritatea le cunosc doar virtual, dar abia astept sa ajung in Cluj si sigur va fi vreun eveniment unde sa le cunosc si personal, pt ca m-am lamurit de mult- grupul acesta nu sta degeaba! Tot timpul e in miscare, tot timpul se organizeaza cate ceva, daca nu doua-trei proiecte deodata”, spune Ioana Ivan. “Grupul acesta a schimbat si va schimba destine. Ma gandesc la cati copii au fost alaptati datorita sustinerii grupului, la cati copii au fost cu adevarat intelesi si ascultati multumita informatiilor gasite aici si la cati copii si-au simtit mamele mai aproape de ei, din acelasi motiv. Aici am aflat despre purtarea bebelusilor, o senzatie delicioasa pe care o recomand tuturor. Ca parinte fara diploma mi-am gasit aici multe raspunsuri”, subliniaza si Angela Olar.

Foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *