Din oras

Florin Otrocol, directorul firmei Quatro Eco Salub a demisionat: "Am descoperit o mafie a gunoaielor de mi s-a zbârlit părul pe mine"

Pe străzile din comuna Floreşti gunoaiele stau neridicate cu săptămânile, fapt ce a stârnit nemulţumirea cetăţenilor. Potrivit afirmaţiilor lui Florin Otrocol, directorul demisionar al societăţii responsabile cu ridicarea deşeurilor de la populaţie, în momentul de faţă cantitatea de gunoaie de pe străzile comunei este estimată la aproximativ 200 de tone. În condiţiile în care Quatro Eco Salub reuşește cu greu să respecte programul de lucru şi colectează mult sub cantitatea de resturi menajere pe care le produce comuna există riscul ca, în pragul sărbătorilor de iarnă, munţii de gunoi să crească. 

Consiliile locale ale comunelor Gilău, Măguri Răcătău, Căpuşu Mare şi Floreşti, acţionare în societatea de salubritate Quatro Eco Salub au organizat în cursul zilei de ieri şedinţe de îndată în vederea capitalizării firmei cu un milionn de lei. În prima parte a zilei scorul era de 3-0 pentru majorarea de capital şi acordul de principiu în vederea transformării societăţii în  societate pe acţiuni unde, potrivit contribuţiei financiare, comuna  Floreşti ar fi devenit acţionar majoritar. Prin votul consilierilor locali, comunele Măguri Răcătău şi Căpuşu Mare şi-au exprimat acordul în vederea transformării Quatro Eco Salub în societate pe acţiuni; însă, fiind la sfârşit de an, cele două unităţi teritorial administrative nu mai au bani alocaţi în buget pentru capitalizare, motiv pentru care au decis să nu acorde nicio finanţare societăţii. Comuna Gilău şi-a dat acordul trecerii Quatro Eco Salub în societate pe acţiuni însă, în privinţa capitalizării, consilierii locali au votat ca banii să fie alocaţi abia din bugetul anului viitor. Deci, după primul tur, scorul era 3-0. În turul final, decisiv de altfel, consilierii locali ai comunei Floreşti, nemulţumiţi de faptul că au fost puşi să voteze o alocare de sume fără a se cunoaşte exact  destinaţia, deşi directorul Florin Otrocol a susţinut că banii vor fi utilizaţi în achiziţionarea de maşini necesare bunei desfăşurări a activităţii, au respins proiectul iniţiat de primarul Horia Şulea. 

Încercarea nereuşită de capitalizare a firmei Quatro Eco Salub a dus la demisia directorului general Florin Otrocol, la nici două luni de la numirea acestuia în funcţie.  Propunerea de capitalizare a societăţii a fost motivată de Otrocol  după mai bine de o oră şi jumătate de discuţii în plenul şedinţei de îndată a Consiliului Local Floreşti iar discuţiile aprinse l-au determinat pe director să “dea din casă” despre mafia din domeniul salubrizării. 

“Activitatea mea a fost să iau toate contractele care ridicau probleme şi să renegociez cu furnizorii la care aveam datorii. Am avut surpriza să constat că, pe raza comunei Floreşti, Gilău şi Căpuşu, mai puţin pe Măguri Răcătău nu eram singurul operator de salubritate, deşi suntem singurii autorizaţi. Acest lucru înseamnă că noi pierdem bani. De 7 ani, de când s-a înfiinţat firma asta,  Polusul nu a fost niciodată colectat de Quatro Eco Salub şi e pe pe raza comunei. Metro nu a fost niciodată colectat şi e pe raza comunei. Mai sunt şi alte exemple de mari firme. Din 2.000 de firme care apar cu capital social în Floreşti, noi facturăm 502. Dacă nu se va acceptă planul de redresare, eu, personal, sunt cu mandatul pe masă, pentru că nu mi se pare normal să țin spatele nimănui. Am avut întâlniri cu toate companiile care îşi desfăşoară activitatea în salubritate. În urma discuţiilor pe care le-am avut, am descoperit o mafie a gunoaielor de mi s-a zbârlit părul pe mine, eu care în 24 de ani de jurnalism am văzut tot ce se poate, dar asta a depăşit chiar şi aşteptările mele. Se sifonează bani în gunoaie, sunt mii de tone de gunoi care circulă doar pe acte. Nu există în realitate. Există interes la această oră, sunt pregătite două firme cu câte zece camioane să intre pe Floreşti. Sunt companii care doresc să distrugă această firmă. Se găseşte o chichiţă legală în care să apelaţi la o firmă de saubritate care să intre cu hei rupul în Floreşti. O să bage o gaură în buget de o să vă pară rău pentru că vă au la înghesuială. Ei fac preţul nu îl faceţi voi. La începutul anului, preţul la depozitare  era 26+TVA. La sfârşitul anului este 180+TVA”, a declarat Florin Otrocol. 

Florin Otrocol le-a expus consilierilor prezenţi faptul că, de la 1 ianuarie, Quatro Eco Salub își va pierde licenţa de operare. 

“Am spus din start că nu îmi trebuie 6 luni de zile pentru acest mandat, pentru că în cazul în care societatea nu va înregistra profit la sfârşitul anului îşi pierde licenţa ANRSC. Ca atare, nu va mai putea opera ca şi furnizor pe raza comunei Floreşti, comunei Gilău, comunei Măguri Răcătău şi comunei Căpuş. Parcul auto este undeva între praf şi inutilizabil. Nu este săptămână să nu am maşină în service. Am fost obligat să lucrez cu 2 maşini din cele 6, fapt care ne-a costat enorm, deoarece puteam colecta 15 tone pe zi, în condiţiile în care, pe raza celor 4 comune, se produce, zilnic, între 35-40 de tone. Două săptămâni, lucrând cu două maşini, nu am avut nicio şansă să colectăm la timp şi să respectăm programul. Am avut probleme cu oamenii care nu au avut concedii şi legal a trebuit să le acordăm concedii, pentru că nu am avut de ales, plus că ar trebui schimbat 50%  din personalul societăţii. 

Ideea ca la CMID-ul neterminat al Consiliului Judeţean Cluj să fie implementat un proiect de construire a unui incinerator pentur deşeuri  este o ficţiune fără o susţinere legală şi fără nicio şansă de punere în practiă. 

“Am vorbit cu un direcor în minister care a participat şi a făcut efectiv Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor, care s-a semnat la Burxelles şi care e valabil pentru următorii zece ani pemtru România. Dacă mai vedeţi pe undeva avioane de genul incineratoare sau alte chestiuni de genul acesta uitaţi. Nu există aşa ceva”, a afirmat Florin Otrocol. 

Imediat după votul consilierilor locali al cărui rezultat a dus la respingerea proiectului de capitalizare a  Quatro Eco Salub, Florin Otrocol şi-a depus demisia verbal, iar în această dimineaţă şi-a înregistrat-o la societate, urmând să rămână în preaviz înca 30 de zile, conform contractului. 

“Din cauza faptului că nu s-a votat capitalizarea, personal consider că s-a dat un vot de blam şi persoanei mele. Consider că este momentul unui gest de onoare, aşa cum am promis, respectiv am demisionat verbal, urmând ca în cursul dimineții să-mi depun şi în scris demisia. Le urez succes celor care vor rămâne să lupte pentru cauza lor. Demisia mea va fi în conformitate cu prevederile legii, adică voi fi la dispoziția comunităţilor locale, a societăţii, consiliilor locale şi AGA încă 30 de zile”, adeclarat Florin Otrocol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *