Sanatate

Fibra alimentara si cancerul la san

Fibra alimentara sau dietara este partea nedigerabila a plantelor (alune, legume, tarate de grau, seminte de in) formata din carbohidrati foarte complecsi, atat solubili, cat si insolubili, pe care oamenii nu o pot asimila. Totusi, bacteriile care pot digera aceasta fibra traiesc in colonul dvs., la fel ca si in rumenul animalelor ierbivore rumegatoare, cum ar fi oile si vacile.

 

La oameni, cea mai mare parte a fibrei trece pur si simplu prin traseul digestiv, putand ajuta la evitarea constipatiei. Totodata, poate reduce nivelul colesterolului. Bila este formata din derivati ai colesterolului numiti acizi biliari. Bila este deversata in intestine, unde ajuta la solubilizarea mancarurilor grase. Dar, mai jos pe intestine, mare parte din bila este resorbita si acizii biliari sunt reciclati. Fibra dietara leaga acizii biliari, prevenind reabsorbtia, asa incat ficatul foloseste mai mult colesterol ca sa produca mai multi acizi biliari. Rezultatul este un nivel mai mic al colesterolului in sange.

 

Din studii a reiesit si ca fibra are un efect protector impotriva multor tipuri de cancer. Dovezi experimentale si epidemiologice sugereaza ca o crestere a fibrei dietare este asociata cu scaderea riscului de cancer la san, dar nu se stiu prea multe despre rolul jucat in reducerea riscului de cancer la san de diferite tipuri de fibra, si mai ales de amestecuri de fibra solubila si insolubila, similara cu cele consumate de populatiile umane. Un consum ridicat de fibra poate reduce descompunerea bacteriana a gruparilor de estrogeni biliari in estrogeni liberi (absorbabili) in colon, astfel obtinandu-se  o scadere a disponibilitatii estrogenilor circulanti, necesari pentru instalarea si dezvoltarea cancerului mamar. Rezultate ale experimentelor facute pe sobolani au dovedit ca marirea cantitatii de fibra, solubila si insolubila, in dietele bogate in grasimi au produs efecte maxime de inhibare a tumorilor.

 

Potentialul de lupta impotriva tumorilor pe care il au alimentele bogate in fibra si cu un continut scazut de carbohidrati digerabili, cum ar fi semintele de in, face ca aceste alimente sa reprezinte o componenta ideala a oricarei diete.
Dar fibra dietara are si o alta fateta care trebuie cunoscuta.  Fibra insolubila, cum ar fi cea din taratele de grau, contine anumiti compusi care pot lega mineralele de genul calciului dar si anumite medicamente. Asata inseamna ca nu trebuie sa consumati o masa cu multe tarate, inacelasi timp in care luati suplimente de calciu sau alte medicamente. Daca luati pilulele cu doua ore inainte sau dupa tarate, nu ar trebui sa aveti probleme.

 

Apoi, daca suferiti de complicatia diabetica numita gastropareza, adica stomacul dvs. nu se goleste atat de repede cat ar trebui, o dieta cu continut ridicat de fibra nu este o alegere buna. Pe de alta parte, daca nu aveti gastropareza, o dieta bogata in fibra va poate ajuta  sa controlati nivelul de glucoza in sange, asa incat aceasta complicatie sa nu apara niciodata.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *