In vizor

Fabrica de încălțăminte Clujana a ieșit din insolvență, cu conturile goale și cu angajații decimați. Este doar o continuare a agoniei sau o relansare pe bune?

Celebra fabrică de încălțăminte Clujana a reușit să iasă din insolvență, dar cu un preț scump: conturile sunt goale după ce a scăpat de datorii. Conducerea Consiliului Județean, acționarul majoritar, spune că datoriile au fost plătite, dar anul trecut, se vorbea de fapt despre o ștergere a datoriilor grație unei ordonanțe de Guvern. În momentul de față, mai sunt aproximativ 90-100 de angajați, potrivit conducerii societății. În urmă cu câteva luni, se vehicula însă informația că nu ar mai fi rămas doar 40-50 de angajați de fapt. În urmă cu trei ani, Clujana avea peste 300 de angajați. Anul trecut, se punea și problema mutării sediului, dar încă nu s-a concretizat acest lucru. Clujana este acum în agonie – angajați puțini, producție slabă, conturi goale, cu un sediu „golit” demult de utilaje, terenurile vândute și perspectiva redusă a unei mutări în sediu nou.

Decizia instanței privind ieșirea Clujana din insolvență a fost publicată astăzi. Urmează stabilirea unei strategii astfel încât să crească producția și încasările.

„În momentul de față va trebui numit un consiliu de administrație care să stabilească o strategie și să ducem mai departe ceea ce a fost implementat anterior prin planul de reorganizare, în sensul consolidării pe piață a societății. În principiu, va trebui să urmăm regulile de piață, respectiv să avem produse care să fie acceptate de piață, să le putem vinde și să avem încasări. Produsele Clujana se vând acum doar în țară. Mai există câteva colaborări pentru execuție pentru unii clienți din străinătate, dar concentrarea societății este pe producție proprie și dezvoltarea rețelei de vânzare în țară”, a declarat, pentru Ziar de Cluj, Florin Valentin Gliga, directorul fabricii de încălțăminte Clujana.

Referitor la salariile angajaților, conducerea societății admite că mai sunt unele întârzieri din cauza producției slabe.

„Principala grijă este plata salariilor permanentă și la zi. Mai sunt unele întârzieri, fiind o perioadă în care se vinde foarte puțin, dar totul este rezolvabil. Numărul de angajați ai fabricii Clujana este de aproximativ 90 – 100”, a precizat Gliga.

Înainte să ajungă în această situație, fabrica avea câteva sute de angajați. De exemplu, în 2018 avea 237 angajați, o cifră de afaceri de 1,3 milioane lei și pierderi de peste 1,1 milioane lei. În 2017 figura cu 339 de angajați, o cifră de afaceri de 1,7 milioane lei și pierderi de 1 milion lei. Din 2010, cea mai mare fabrică de încălțăminte din Cluj și din regiune a avut pierderi în fiecare an, pierderi care au variat între 1,4 milioane lei și 3,2 milioane lei.

Ieșirea din insolvență a fost greoaie din cauza dobânzilor la o datorie veche care au ținut toată procedura pe loc vreme îndelungată. Conducerea fabricii spunea în urmă cu câteva luni că o ordonanță de urgență permite ștergerea acestor datorii și rezolvarea cât mai rapidă a situației. În iunie 2019 a fost penultimul termen în instanță pentru ieșirea din insolvență.

Principalii acționari sunt Consiliul Județean Cluj, care deține 93% din acțiuni, iar restul sunt deținute de Asociația Priv 92 și SIF Oltenia.

În decembrie 2018, Consiliul Județean a cumpărat fabrica aflată în insolvență pentru 4.8 milioane de euro. Contractul de vânzare-cumpărare privind achiziționareaa mai multor active aflate în patrimoniul Clujana, pe amplasamentul situat în Piața 1 Mai, a fost semnat de vicepreședintele CJ Cluj, Marius Mînzat, în prezența conducerii societății comerciale Clujana S.A., a administratorului judiciar și a notarului, în decembrie 2018 pentru 4.8 milioane de euro. Iar din acel moment, perspectivele deveneau, cel puțin la nivel declarativ, optimiste.

Clujana a intrat în insolvență în ianuarie 2018, în urma unei decizii luate de Tribunalul Specializat Cluj. Activitatea la Clujana a continuat ca urmare a contractelor existente. La acea dată, Clujana avea o datorie de 15 milioane lei către ANAF.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *