Din oras

Evacuati in urma cu patru ani la Pata Rat, romii s-au intors azi pe strada Coastei: ”Cluj-Napoca nu uita Pata Rat e fata ta!”

Peste 300 de romi au marsaluit azi mai bine de 10 kilometri din Pata Rat pana pe strada Coastei din cartierul Marasti. O parte dintre acestia fac parte din comunitatea evacuata de catre Primaria Cluj-Napoca in urma cu patru ani si sapte luni pentru ca ocupau abuziv domeniul public de pe strada Coastei. La protestul romilor s-au alaturat mai multi voluntari si activisti ai ONG-urilor din mai multe tari europene. Protestatarii au cerut unitate si au scandat “Cluj-Napoca nu uita Pata Rat e fata ta”. 

Ziar de Cluj a fost prezent astazi in mijlocul comunitatii rome din Pata Rat pe intreaga desfasurare a celui mai mare mars de protest pe care l-au facut vreodata tiganii la Cluj-Npoca. In soarele arzator de iulie batrani si tineri, femei care isi alaptau copiii la san sau persoane in carje au pornit spre Cluj-Napoca peste dealuri, trecand pe langa rampa de gunoi inchisa, pentru a arata clujenilor in mod special si lumii ca si ei sunt o comunitate pe care administratiile locale si judetene i-au ignorat mai bine de un deceniu. 

La ora 9.30 pe dealul din apropierea rampei de gunoi de la Pata Rat, unde Primaria Cluj-Napoca a evacuat in 17 noiembrie 2010 comunitatea de romi care ocupa abuziv domeniul public de pe strada Coastei, un grup de oameni cu pancarte in mana, imbracati cu tricouri  inscriptionate cu diverse mesaje asteptau sa li se alature voluntarii si reprezentantii ONG-urilor. 

La scurt timp si-au facut aparitia reprezentantii organizatorilor care dupa o discutie cu jandarmii veniti sa asigure ordinea au inceput sa ii instruiasca pe cei care urmau sa participe la marsul de peste 10 kilometri lungime. Dupa cateva minute IPS Andrei Andreicut a coborat din masina si a inceput sa imparta din portbagajul masinii in randul comunitatii ce statea sa porneasca in mars spre Cluj iconite sfintite.

“Este stiut ca Dumnezeu ne-a creat pe toti egali. Aceasta comunitate din punct de vedere material fiind intr-o situatie mai dificila trebuie sprijinita. Luni, de Sf Ilie vom hirotoni preot pentru cartierul Pata Rat, care va fi preotul numai al comunitatii acesteia de romi. Actiunile noastre poate sunt privite asa de departe neinsemnate, dar ele adunate laolalta fac cate ceva. In viitor ne dorim ca in interiorul UBB sa fie o catedra cu predare in limba romanes. Este in Bucuresti dar in Transilvania nu este si am vrea sa fie si aici. In ce priveste ajutoarele poate sunt neinsemnate cu cele 150 de paini pe care le da sectorul nostru social petru cartierul de aici. Biserica ortodoxa, atat cat se pricepe, ar dori sa li se faca oamenilor acestora niste case mai ca lumea si sa aiba un statut stabil in ceea ce priveste serviciul si integrarea in societate”, a afirmat IPS Andrei Andreicut.

Organizatorii au inceput sa imparta de colo colo sticle de apa plata printre cei care urmau sa porneasca spre Cluj-Napoca. La ora 10 si cateva minute si-au facut aparitia si militantii ONG-urilor. Acestia l-au certat pe IPS Andreicut cerandu-i socoteala ce a facut biserica pentru tiganii din Pata Rat.

“De ce ati venit aici. Pentru ce?Sa va fie rusine ca nu ati facut nimic pentru ei. Ati construit numai biserici in loc sa va intereseze de soarta lor. Uitati in ce mizerie traiesc. Sunt si ei oameni si merita un trai decent”, i-a reprosat una dintre protestatare lui IPS Andrei Andreicut.

Dezorganizati, pe ritmuri de cantece tiganesti, protestatarii au pornit pe drum spre Cluj-Napca, insa in cand au ajuns in dreptul cartierului Dallas acestia au fost intorsi din drum si redirectionati pe cararea ce urca spre rampa de gunoi.  Imaginea celor peste 500 de oameni, imbracati in tricouri albe, marsaluind pe langa groapa de gunoi acum inchisa, este parca desprinsa din Biblie. Asemeni evreilor condusi de Moise spre muntele Sinai, o parte dintre romii din Pata Rat isi doreau dupa doar cateva sute de metri de mars sa se intoarca la casele lor din ghetoul de pe deal. 

“Da de ce nu am mers pe drum? Ne puneti sa ocolim sa nu e vada nimeni ? De stiam nu veneam”, a afirmat un barbat gafaind pe drumul ce urca agale pe langa rampa inchisa.

Dupa ce a trecut de groapa de gunoi acum inchisa, pe care inca mai exista zeci de familii de tigani, coloana a inceput sa se rasfire. Tinerii ONG-isti au venit pregatiti de acasa cu crema de protectie impotriva soarelui pe care au folosit-o din abundenta. Printre cei prezenti azi la mars a fost si Dana Varga consiliera pe probleme de romi a Prim-ministrului Romaniei. Aceasta a declarat ca asteapta ca Emil Boc sa isi asume responsabilitatea fata de problema sociala de la Pata Rat si sa nu ii mai foloseasca pe tigani ca masa de manevra electorala.

“Evacuarile fortate nu sunt binevenite nici la nivel european. Eu cred ca la nivel de judet e o mare probema pentru ca au fost foarte multe promisiuni de a le asigura locuinte sociale, de a-i integra si din pacate autoritatile locale au ramas la stadiul de promisiuni. Groapa s-a inchis, era o sursa de venit, care nu a fost sanatoasa tinand cont de mizeria in care isi cresteau copii. S-a inchis dar nu stiu ce facem cu ei. Locuri de munca nu stiu daca administratia locala le va gasi ca si muncitori necalificati sau sa le faca o calificare celor care au studiile necesare. Astep ca promisiunile facute de autoritatile locale sa si le respecte, sa vina cu ceva concret clar constructiv pentru comunitatea de pe Coastei si din Pata Rat pentru ca inainte de a fi romi, ei trebuie sa fie tratati ca cetateni cu drepturi egale. Sunt cetateni romani indiferent de etnie. De cand era Prim-ministru a promis , domnul primar actual Emil Boc, a promis ca va rezolva problema Pata Rat. Vedeti si dumneavoastra cum s-a rezolvat. A fost o masa de manipulare electorala si dezamagire totala. Chiar daca a vrut sa ii foloseasca electoral trebuia sa faca din ce a promis dar nu sa ii foloseasca si sa ii arunce din nou in mizerie si cred ca responsabilitatea trebuie sa si-o asume si sa gaseasca solutii”, a declarat Dana Varga consilier de stat pe problemele cu romii. 

Mai o gluma, mai cate o poveste cu jandarmii, o pauza de apa, si coloana romilor din Pata Rat s-a apropiat de Cluj-Napoca. Dupa o ora de mers prin soare, rezervele de apa s-au  terminat insa cetatenii satului Sopor le-au permis protestatarilor sa intre in curti si sa isi realimentezede la fantani sticlele de plastic. 

In apropierea lacurilor din cartierul Gheorgheni coloana a inceput sa se subtieze iar participantii au pornit in sir indian printre stufaris. In dreptul cartodromului, inainte de a iesi coloana manifestantilor pe drumul public organizatorii au luat masuri de siguranta. Cei cu banderola galbena pe mana s-au pozitionat in stanga coloanei de romi. 

“Aveti grija sa nu va muste serpii. Doamne Isuse de stiam ca ne aduc pe aici nu veneam. O avut dreptata mama-ta cand o zis sa stam acasa. Acuma daca ne intoarcem tot acolo suntem. Da de ce nu am mers pe drum nu inteleg. Ai grija pe unde calci nu vezi ca e noroi?”, discuta un tigan cu cele doua fiice minore.  

Odata ajunsi in civilizatie, mitingistii au inceput sa scandeze “Demnitate” si Cluj-Napoca nu uita, Pata Rat e fata ta”. Trecatorii nu intelegeau mare lucru din ce se intampla multi dintre cetatenii municipiului oprindu-se pentru a imortaliza momentul cu telefoanele mobile. Participantii la trafic au avut de suferit in momentul in care coloana de romi a traversat strada Alexandru Vaida Voievod spre strada Venus. 
In momentul  in care coloana de manifestanti a ajuns in dreptul casei fostului primar Sorin Apostu, “evacuatii de pe Coastei” au scandat “Nu te vom uita, nu te vom uita”. Odata ajunsi in parcul de pe strada Coastei, romii care locuiesc in Pata Rat au tinut sa le multumeasca voluntarilor si reprezentantilor ONG-urilor pentru sustinere, marsul terminandu-se cu un concert ad-hoc de chitara si muzica tiganeasca in parcul de pe strada Coastei.

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *