Reportaj

Eva Kis duce mai departe traditiile din Tara Calatei prin hainele cu motive populare, croite de ea

Eva Kis a invatat sa coase inainte de a invata sa sa joace. La 4-5 ani, stapanea acul si ata, pentru ca asa a invatat-o mama ei. “Nu ai voie sa te joci pana nu inveti sa cosi”, ii spunea. Era singura fata din familie, si trebuia sa duca mai departe traditia broderiilor bogate, cusute cu migala in culori puternice, specifice Tarii Calatei. De zece ani, femeia originara din Capusu Mare si-a deschis propria linie de haine din in si bumbac, cu motive traditionale cusute manual.

Cand intri in magazinul mic, dar cochet al Evei, e ca si cum ai calatori in timp. O rochie rosie, de domnita, este asezata langa o bluza din in, brodata cu cateva flori rosii. Pe rafturi, pernele de un alb imaculat, din panza groasa, stergarele si carpetele iti dau sentimentul ca te afli intr-o casa primitoare, asa cum gasesti, la tot pasul, in Tara Calatei. Eva Kis este printre putinele localnice din Capusu Mare care a pastrat traditia broderiilor traditionale, specifice acestui tinut. A invatat sa coase de la 4-5 ani, asa a invatat-o mama ei. A inceput cu perne traditionale. Cat era ziua de lunga, Eva broda flori pe tesatura aspra.

“A fost foarte greu, pentru ca mama imi zicea ca, pana nu invat sa cos, nu pot sa ma joc”.

Adolescenta si-a petrecut-o la fel, cateva ore pe zi lucra manual alaturi de mama si bunica ei. Stergare, perne, fete de masa, ce erau vandute, apoi, in mare parte in Ungaria.

Dar pentru Eva Kis nu era de ajuns. Vroia sa se adreseze unui public mult mai larg, asa ca a croit si realizat primul model de bluza pentru femei, din in. A pastrat traditia, iar bluza a fost brodata cu motive florale rosii. La inceput, a facut cateva, bucati, cu care s-a dus la un targ.

“Nu aveam mai mult de 20 de bluze, si in doua ore le-am vandut pe toate”, isi aminteste aceasta.

Incet-incet, Eva Kis a realizat modele noi, de la bluze si rochii pentru femei pana la camasi pentru barbati sau genti din in si bumbac.

Pana in primavara acestui an, femeia vindea hainele la targuri, iar cei mai buni cumparatori erau strainii. De cateva luni, Eva Kis a reusit sa deschida, in centrul Clujului, primul magazin, unde vin, de multe ori, clienti din alte orase pentru hainele ei.

“Merg la targuri, si aici, dar si in Austria si Ungaria. Turistii sunt mai interesati de hainele traditionale”.

Rosu, albastru, alb si negru sunt culorile predominante in hainele Evei, imprumutate din porturile populare din satele Calatei. Motivele florale sunt inspirate, de cele mai multe ori, din pernele traditionale, asa cum erau ele cusute de bunici si strabunici.

Are si cateva croitorese, alese pe spranceana, care lucreaza pentru ea. Nu e usor, spune Eva, sa gasesti femei pricepute la cusut, putine au invatat de la bunici si mame arta migaloasa a broderiei.

“Nu oricine reuseste sa realizeze aceste broderii. Prima data e desenat modelul, apoi este cusut, iar precizia e foarte importanta”.

Pentru realizarea unei bluze, e nevoie de o zi de lucru.

“Se poate lucra si frumos, dar si urat. Vin multe femei la mine, spunand ca vor si ele sa brodeze. Le dau un model, si cand mi-l aduc gata facut, se vede ca nu au experienta. Din satul nostru, cam toata lumea a cusut in tinerete, dar nu sunt mai mult de cinci-sase femei care intr-adevar lucreaza cum trebuie”.

“Daca nu pastrezi traditia, esti nimic. Eu asa cred”, spune femeia.

In magazinul ei ajung, de multe ori, clienti veniti special din alte orase. Multi dintre ei sunt romani, care cauta haine traditionale din Ardeal. Tocmai de aceea, Eva Kis va croi, pe viitor, si modele inspirate din motive folclorice romanesti.

Tara Calatei este cea mai recunoscuta regiune etnografica din Romania,situata intre Cluj si Huedin, in satele careia s-au pastrat traditiile populare mult mai bine decat in alte regiuni. Calata, in maghiara Kalotaszeg, este renumita in special in randul turistilor maghiari. Pe langa bisericile-monument, cu acoperis din sindrila de lemn si case din lemn pictate, locuitorii din Calata se evidentiaza, in primul rand prin portul popular viu pe care il poarta cu multa mandrie. Broderiile din Tara Calatei sunt un adevarat tezaur de forme decorative, iar cusaturile sunt realizate inca din trecut pe panza tesuta local.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *