Reportaj

Escrocherie financiară în spatele unei asociații umanitare

Un nou caz de înșelăciune în Cluj-Napoca. O asociație umanitară, care se află în insolvență încă de anul trecut, strânge bani pentru o casă de copii care nu există. Aparent, banii sunt colectați în scopuri proprii. În spatele schemei de înșelăciune se ascund doi clujeni, soț și soție, care sunt membri fondatori ai unei așa-zise “asociații umanitare” cu un nume sugestiv: “Surâs de Înger”.
 
Schema prin care aceștia operează e foarte simplă: voluntarii asociației bat la ușile studenților de prin campusurile clujene, recită o poveste scurtă, dar care funcționează la sigur: “Dacă doriți să ajutați o casă de copii cu o sumă cât de mică”. Orfelinatul pentru care aceștia pretind că strâng bani se numește “Prichindel”. În realitate, acesta nu există. 
 
Sumele stranse sunt de ordinul zecilor de mii de lei lunar.  
 

Am mers pe urmele acestei asociații, pornind chiar de la casa de copii pentru care aceștia susțin că adună banii. Nu mică ne-a fost mirarea să aflăm că orfelinatul a fost desființat acum trei ani de zile.  
 
 “-Bună ziua, Centrul de Primire Gavroche, poftiți.
  – Centrul de Plasament Prichindel?
  – Nu, “Prichindelul” nu mai există.
  – …nu mai există, am înțeles. Nimic cu numele “Prichindel? 
  – Nu, nu
  – Casă de copii, nimic, nimic?
  – Nu.”
 
 Mai mult, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Cluj ne-a confirmat, prin directorul instituției, că nu colaborează cu niciun fel de asociație pentru strângerea de fonduri:
 
”În cadrul DGASPC Cluj nu mai există nici un Centru de Plasament.
 
Centrul de Plasament Prichindel a fost închis în 2015 și, din păcate, nu există parteneriate încheiate între instituția noastră și ONG-uri care să aibă ca obiect strângerea de fonduri. 
 
Nu există nici o campanie de strângere de fonduri cu nici un ONG, cu nici un fel de asociație, cu nici un fel de cult, cu nici un fel de organism privat. 
 
Mai mult decât atât: finanțarea instituției noastre este asigurată de la bugetul de stat și e regretabil că anumiți impostori de pe piața clujeană profită de anumite acte, pe care și le falsifică și strâng fonduri pentru diverse cauze, așa-zis “caritabile”, a declarat Daniel Tămaș.
 
Ați ghicit: este vorba de o escrocherie clasică: sumele adunate de la studenți sunt folosite în scopuri proprii, iar actele de orice fel sunt arse pentru a șterge urmele. 
 
Mai mult, Asociația “Surâs de Înger”, înregistrată în municipiul Bistrița, se găsește în INSOLVENȚĂ din octombrie 2017.
 
Sub pretextul unei donații, reporterii NCN l-au contactat pe Lucian Rebrean. Inițial, acesta s-a arătat interesat să primească lucruri și o sumă de bani pentru copii aflați în nevoie de la Centrul de Plasament ”Prichindel”.
 
Rep.: ”Am înțeles că strângeți niște ajutoare momentan pentru copii și avem și noi niște ajutoare. Aici la firmă, am reușit să strângem niște alimente, am reușit să strângem niște șampoane, săpunuri, ce le mai trebuie copiilor și o sumă mică de bani. Cum facem să ne vedem atunci? Veniți dumneavoastră la sediu la noi?”
 
L. R: ”Cel mai sigur, revin eu cu un telefon săptămâna viitoare. Acum sunt prins cu transportul de marfă și nu am efectiv timp”.
 
Rep.: ”Haideți mâine să vă sun atunci pe la vreo 10-11, bine? Sau mă sunați dumneavoastră?”
 
L.R.: ”Exact, perfect, bine, mulțumim mult”.
 
A doua zi, când am resunat numărul asociatiei, ne-a răspuns soția acestuia, care ne-a spus că soțul ei este ocupat și urmează să ne contacteze el când se va elibera de la muncă. Nu a mai facut-o. 
 
– ”O să-i transmit, o să-i transmit și o să-i spun să vă sune cât de repede, bine? Deseară? Dacă nu poate mai repede, o să-i transmit”, a declarat aceasta.
 
Asa ca am aflat unde își are sediul organizatia sub pretextul căreia soții Rebrean strâng bani pentru copii defavorizati și am bătut la ușa acestora. O firmă de apartament din cartierul Floresti la care, din păcate, nu răspunde nimeni. 
 
Însa, înainte să plecăm de la ”sediul” asociației, am sunat înca o data la numărul de telefon al acestei organizații. Spre suprinderea noastra, Lucian Rebrean a răspuns. 
 
Rep.: ”E adevărat că strângeți bani pentru un Centru de Plasament care nu există?
 
L. R.: ”Strângem fonduri pentru un Centru de Plasament… soția mea se ocupă de asta, știe mai multe, chiar urmează să facem o donație…”
 
Rep: ”Când ați făcut ultima donație, să spunem?”
 
L.R.: ”Îmi pare rău, nu pot să vorbesc acum, am treabă”. 
 
Cu aceste vorbe și fără prea multe ocolișuri, Rebrean a închis telefonul.
 
Astfel de situații se întamplă din ce in ce mai des în Cluj-Napoca, odată cu începerea anului universitar. Politiștii ii sfatuiesc pe clujeni să doneze numai persoanlor care poarta ecusoane vizibile ale unor organizatii legitime si, daca au indoieli, sa verifice cu organele abilitate legalitatea celor care ii abordeaza in spatiul public. 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *