Sanatate

Diabeticii din România, chinuiți de sistem. Lipsa fondurilor, eterna scuză a spitalelor

În România, cazurile de diabet pediatric avansează și se agravează de la an la an. Copiii și tinerii cu diabet de tip 1 din România nu au parte de o îngrijire adecvată deoarece ne confruntăm cu o lipsă destul de mare a sistemelor de monitorizare continuă a glicemiei. În România, în prezent,  există sisteme moderne cu senzori, care permit monitorizarea continuă a glicemiei. Însă, din cauza numărului insuficient al sistemelor moderne, cei mai mulți copii diagnosticați cu diabet de tip 1 își măsoară glicemia înțepându-se zilnic în degete. 

În Cluj situația nu este tocmai roz. Copiii au un program modern care permite monitorizarea glicemiei, iar adulții, cei peste 18 ani, așteaptă să se finalizeze licitația.

„În Spitalul de Pediatrie au programul lor separat, se derulează, iar la spitalul clinic Județean pentru adulți deocamdată licitația este în curs de desfășurare”, declară pentru Ziar de Cluj, Conf.Dr. Gabriela Roman.

 

Alimentația copiilor cu diabet zaharat nu este diferită de alimentația copilului sănătos, ci respectă aceleași principii generale și anume un stil de viață sănătos cu o alimentație echilibrată, personalizată nevoilor vârstei, activitate fizică regulată și hidratare optimă.

„Alimentația echilibrată este recomandat să conțină 3 mese principale (mic dejun, prânz, cină) care să conste în ½ din farfurie reprezentată de legume de sezon proaspete sau gătite sub formă de sotte-uri, la abur sau sub formă de supe, ciorbe, ¼ din farfurie reprezentată de proteine, precum carne sau pește la grătar sau la cuptor, ouă sau leguminoase (linte, fasole boabe, năut) și ¼ din farfurie din carbohidrați complecși cu absorbție lentă cum ar fi pâinea integrală, orezul sau pastele integrale, mămăliga, quinoa sau meiul. Fructele nu se vor consuma la liber, ci într-o cantitate de 1-2 fructe pe zi de dimensiunea unui pumn pentru un copil școlar. Ele pot fi consumate la gustări în combinație cu lactate sau la finalul mesei în loc de desert pentru un control mai bun al glicemiei.

Hidratarea este deosebit de importantă deoarece copiii nu resimt senzația de sete la fel ca și adulții și sunt predispuși la deshidratare mai frecvent. Necesarul de apă la copii este de 45ml/kg corp, astfel că un copil de 30 kg are nevoie de 1,35l apă pe zi. Pregătiți-i o sticlă de apă de 0,5l pentru școală și înlocuiți sucurile carbogazoase cu apă deoarece este cea mai sănătoasă băutură.

Un alt aspect care ajută la ameliorarea glicemiei este activitatea fizică regulată (60 minute în fiecare zi), iar părinții sunt sfătuiți să îi încurajeze pe copii să facă plimbări în natură, să meargă cu bicicleta, să iasă în curtea școlii în fiecare pauză, să meargă cu rolele sau să se înscrie la o activitate sportivă, precum înotul sau dansul.

Pentru a evita apariția hipoglicemiei în urma activității fizice, este important ca părinții să colaboreze cu medicul specialist pentru ajustarea dozelor de tratament”, precizează pentru Ziar de Cluj, Luisa Florea, Nutriționist Dietetician.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *