In vizor

Devalizarea fondurilor bugetare din comunele clujene. Noul PUG semnat de Alin Tișe – startul prăduirii de la zero

În ultima zi de februarie, Alin Păunel Tișe a semnat reactualizarea Planurilor Urbanistice Generale (PUG) și a Regulamentelor locale de urbanism (RLU) pentru șapte comune clujene, cinci dintre care se regăsesc în Raportul Curții de Conturi pentru anul 2017, privind deturnările de fonduri publice și administrarea vicioasă a suprafețelor de terenuri aflate în subordinea primăriilor. Iar una dintre specializările inerente în privința delapidării fondurilor în comune – pe lângă secătuirea fondurilor destinate școlilor – este reprezentată de frauda și abuzul în serviciu care se referă la bunurile imobile, adică la suprafețe de terenuri. De unde mai poți scoate niscaiva foloase necuvenite în comune, dacă nu din școală ori din pământ?!

Foarte important: „Importanta acestor documente e data de caracterul lor strategic in ceea ce priveste dezvoltarea ulterioara a comunelor. Dincolo de nevoia corelarii lor cu realitatile anului 2018 si cu ceea ce se preconizeaza a se realiza in anii care vin, intentia noastra este si de a asigura o viziune coerenta si unitara privind dezvoltarea economico-sociala a intregului judet” (a declarat Alin Tișe), se precizează în Comunicatul de Presă al CJ Cluj. 

De remarcat tonul apoteotic al acestei declarații. Semnarea unor hârtii, “demararea“ unor proceduri sau proiecte, echivalează la noi, cu executarea propriu-zisă a unor lucrări. Nici nu s-a mișcat un fir de păr încă, iar nouă ne sunt anunțate realizările sau izbânzile Consiliului Județean ori ale Primăriei. Carevasăzică, “importanța“ este a “documentelor“, iar “dezvoltarea“ poate fi și “ulterioară“. De asemenea, “realitățile anului 2018“ sunt “corelate“ cu “ceea ce se preconizează a se realiza în anii care vin“. 

Hmm, poți fi mai încrezător în “viața veacului ce va să vie“ din Crezul ortodox, decât în “ceea ce se preconizează a se realiza în anii care vin“ din declarația lui Păunel!!!

Da, iar ca să încheiem cu acest comunicat de sorginte mesianică, vom spune că totul este doar la nivel de “intenție“ și, probabil așa va fi pentru mult timp, în ceea ce privește activitatea CJ Cluj. 

Că tot veni vorba de “documente“: Camera de Conturi Cluj și-a fundamentat analiza fraudelor bugetare pe baza actelor oficiale ori pe lipsa de rigurozitate ale acestora. În 5 comune (Câțcău, Jichișu de Jos, Mociu, Sînmărtin, Suatu) din cele 7 la număr, unde este reactualizat PUG-ul, aceasta a constatat:

numai în Sînmărtin – unde primarul-minune a dezvoltat o relație aparte cu locuitorii comunei, astfel încât aceștia votează aproape fără excepție partidul din care acesta face parte, știut fiind faptul că, Ioan Fârtan, traseist politic, a schimbat PNL-ul cu PSD-ul în 2014 fără prea multe remușcări – a fost deturnată suma de cel puțin 121.000 de lei prin faptul că “impozitul/taxa pe terenurile amplasate în extravilan a fost stabilit(ă) la un preț mai mic decât cel legal“ sau “pentru unii locatari nu sunt înregistrate în evidența contabilă și în evidența fiscală obligațiile ce rezultă din contractele de închiriere a terenurilor cu destinația pășuni“.

în celelalte comune amintite: Suatu – nu a fost efectuată verificarea persoanelor juridice pentru stabilirea impozitului pe clădiri/terenuri sau au fost efectuate plăți nelegale în acest sens – 835.000 de lei. Jichișu de Jos – frauda legată de clădiri și terenuri se ridică la suma de 96.000 de lei. Mociu – 110.000 de lei, iar în Cîțcău – la 33.000 de lei.

Reactualizarea Planului Urbanistic General din aceste comune nu va face decât să ofere posibilitatea unei noi devalizări bugetare, mai degrabă decât să “asigure o viziune coerentă și unitară privind dezvoltarea economico-socială a întregului județ“. 

Undă verde la furat, Păunel a și semnat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *