In vizor

Dan Florian, seful Serviciului de Permise si Inmatricularea Vehiculelor: "Faceti ceva, ca-i omoram pe aia acolo!"

Clujul are un parc auto de 240.000 de masini si doar 12 angajati ai statului care se ocupa de el. Daca vi se pare ca balanta nu incina bine penttru lucratorii de la stat, incercati sa treceti pe la Serviciul Permise de pe strada Albac. Aici, oamenii  stau la coada de la primele ore ale diminetii, in speranta ca vor termina treaba la  ghiseu in jurul amiezii. La orice ora, insa, sirul celor care asteapta se intinde pana in strada. De vina pentru acest haos zilnic, ce se intinde deja de cativa ani buni, e insusi sistemul, care desi inghite miliarde de la clujeni, nu e in stare sa suplimenteze numarul angajatilor din spatele ghiseelor.

“Odata cu criza din 2008, despre care constatam acum ca n-a fost criza, ca pentru unii au fost bani, noi am pierdut 17 functii. Dar dupa Bucuresti, avem cel mai mare volum de munca si facem bani grei, pe care ii dam statului an de an. Din 2008 incoace, de sase ani, parcul nostru auto a tot crescut, aproape cu 100.000 de masini. Astazi sunt peste 240.000 de autovehicule in parcul clujean; la trei oameni e o masina. Iar eu am ramas cu 12 oameni. Ganditi-va putin: numai unul sa-si piarda un numar, un talon, unul sa-si scimbe culoarea, unul sa se mute, sa numai luam in calcul masinile care vin si ies. Pe noi ne ineaca, pentru ca nu mai avem timp fizic sa-i servim la ghiseu”, marturiseste seful SPCRPCIV Cluj, Dan Florian.

Mai mult, acesta spune ca munca ii erodeaza foarte mult si fizic, si psihic. In fiecare dimineata isi incep munca in fata unui sir de oameni care ii asteapta de mult deja si o termina lasand in urma o alta coada de oameni, care nu au apucat sa treaca de linia rosie.

“Lumea striga la tine, ca asa e omul. Resursa umana din aceasta unitate e extrem de alterata datorita erorilor sistemului. Iar oamenii nu-s la prima tinerete, multi dintre ei. Unul dintre ei are probleme cardiace, de mi-e si frica sa-l bag la ghiseu, ca anul asta a stat trei luni doar prin spitale. O alta colega, de doua luni, sta prin spitale, ca s-a operat de varice. S-ar putea caa nici in decembrie sa nu vina la serviciu.
Fac rapoarte in fiecare luna. Am inceput sa fac si pentru Serviciul de Informatii, “faceti ceva, ca-i omoram pe aia acolo!” Eu nu pot sa fac nimic, nu sunt ordonator de credite, nu sunt sef de resurse umane, n-am cum. Rolul meu e sa coordonez resursa umana care mi s-a dat si sa respect legislatia in ceea ce priveste inmatricularile, examinarile si emiterea de permise”, mai spune Dan Florian.

Anul trecut, conform unor calcule estimative pe veniturile medii, de la Cluj la Bucuresti s-au trimis 8.5 milioane de lei.

“Daca ai vazut mata ceva din banii aia, am vazut si noi, ca entitate. Eu daca trebuie sa repar un perete de igrasie, trebuie sa chem un prieten sa-l repare. Am chemat un prieten sa traga un cablu pentru curent, pentru ca prefectura noastra nu are directie tehnica. Sunt si niste absurditati ale sistemului. Cand a fost creat acest serviciu, s-au creat posturi pentru sef de serviciu si lucratori la ghiseu. Nu secretar, nu arhivar, nu nimic. Cu aceiasi oameni trebuie sa fac tot. Dupa ce termina la ghiseu, trebuie sa-si introduca si datele in sistem, pentu ca cei ce lucrau aici au fost dati afara. Ii omoram. Cui sa mai sesizam in lumea asta?”, se intreaba seful SPCRPCIV Cluj.

Pentru ca lucreaza intr-un sistem ierarhizat, el nu se poate zbate mai mult. Tot ce poate face pentru a-i ajuta pe oameii care ii sunt in subordine sunt niste rapoarte pe care le trimite in fiecare luna, dar pe care s-ar putea sa nu le citeasca nimeni. Spune ca si Prefectura se lupta pentru a-i ajuta sa aiba zile mai usoare si ca anul trecut i-a ajutat sa angajeze doi politisti care sa se ocupe de examinari.

“Fiecare post care trebuie creat de Ministerul de Interne trebuie arobat de Minsterul de Finante. Jocurile sunt mult deasupa noastra. Ma duc de doua trei ori pe zi sa stau de vorba cu oamenii si le accept toate mizeriile. Stau si le explic, macar am demnitatea sa ma uit la el si sa-i spun: “mai, omule, trage-mi o palma, scuipa-ma, dar probema nu incepe de la judet. Nu aici se iau deciziile”, sustine Florian.
 

Azi, la un parc auto de 240.000 de maisini sunt 12 luratori. Dan Florian spune ca ii e mila in mod egal si de ei, si de oamenii care stau la coada.

“Ultimii, de bine de rau, vin azi si isi fac treaba, ne scuipa si pleaca, dar maine vine altul care face la fel. Si altul, si altul. Iar noi suntem tot aici. Anul trecut, odata cu legea 203, in trei saptamani ne-au napadit 10.000 de mei, sa-si schimbe permisul. Am stat cu ei afara si le-am explicat ca trebuie sa aiba rabdare. Ca sa inteleaga ca suntem la fel de loviti de soarta ca si ei”, incheie seful SPCRPCIV Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *