Sanatate

Corpii straini de la nivelul capului

Corpii straini care pot ajunge la nivelul orificiilor de la nivelul capului se clasifica, dupa natura lor, in: corpi straini vii: insecte, viermi, paianjeni etc.; corpi straini inerti: samburi de fructe, vegetale, boabe de fasole, bete de chibrit, scobitori, margele, obiecte din metal. Localizarile corpilor straini dau o simptomatologie specifica si necesita un tratament diferit.

Corpii straini auriculari, localizati la nivelul urechii, se manifesta prin senzatia de infundare a urechii, scaderea sensibilitatii auditive si uneori zgomote in urechi. In cazul unor insecte vii, zgomotele sunt insuportabile. Daca timpanul este lezat, apar scurgeri la nivelul urechii si chiar fenomene inflamatorii (tumefiere, roseata).
Extragerea corpului strain se face prin spalatura cu apa incalzita (la 37° C), jetul de apa fiind directionat in sus si inapoi. Spalatura este indicata numai daca nu exista o leziune a timpanului.
In cazul in care corpul strain este o insecta vie, aceasta va fi transformata mai intai intr-un corp inert, instiland ulei de parafina, ulei comestibil sau glicerina in conductul auditiv. Incetarea zgomotelor din ureche confirma moartea insectei.
In cazul in care corpul strain este un bob de grau sau de porumb, acesta mai intai va fi deshidratat prin instilare, in conductul auditiv, de alcool absolut. Daca prin spalatura corpul strain nu iese, este necesara interventia medicului orelist.

Corpii straini nazali se manifesta prin senzatia de infundare a nasului, secretie nazala, stranut si uneori semne inflamatorii. Cel mai frecvent, accidentul apare la copii.
Extragerea acestora se face direct, daca acel corp este mobil, impingandu-l de sus in joss au introducand un stilet cu varful bont si incarcandu-l de sus in jos. Copilul va fi foarte bine imobilizat.
Daca acel corp strain nu s epoate extrage cu usurinta, este necesara interventia medicului orelist.

Corpii straini faringieni sunt retinuti la acest nivel datorita formelor lor neregulate. Se pot inclava fragmente de oase, oase de peste sau pasare, bucati de paine etc. De multe ori, retentia se produce in cursul unui acces de ras sau de tuse.
Aceasta localizare va determina dureri la deglutitie, raguseala sau chiar dificultati de respiratie. Corpii straini se vor extrage cu ajutorul unei pense (atentie sa nu cada in caile respiratorii!). Dupa extragerea acestuia, se vor face gargarisme cu ceai de musetel.

Corpii straini laringieni si traheo-bronsici. Aceste localizari vor da o simptomatologie dramatica – insuficienta respiratorie acuta: dispnee, cianoza, tuse, agitatie extrema. Consecinta poate fi asfixia imediata, daca obstructia este completa. Daca insa corpul strain este mai mic si mobil, el va aluneca de obicei in bronhia dreapta, caz in care simptomele se amelioreaza, dar reapar la miscare sau in pozitie culcata.
Tratamentul de urgenta, prin care trebuie sa se extraga corpul strain, este de competenta medicului specialist ORL. Cu ajutorul unui bronhoscop, se localizeaza corpul strain si se extrage. Daca acesta ramane fixat laringian si obstructia este completa, de multe ori, timpul nu permite acordarea terapiei eficiente.

Corpii straini conjuctivali si corneeni. Acesti corpi straini pot fi schije de lemn sau de metal, fragmente de sticla sau de zgura, fragmente de pamant sau fire de praf, fragmente vegetale etc.
Localizarea conjuctivala predilecta este sub pleoapa superioara, de unde sunt extrasi prin rasfrangerea pleoapei si stergerea ei cu un tampon de vata. Localizarea inferioara necesita extragerea cu acul, sub anestezie locala.
Daca nu sunt inclavati, corpii straini conjuctivali pot fi scosi prin spalare abundenta a sacului conjuctival cu apa sau cu o solutie dezinfectanta. Corpii straini inclavati in cornee trebuie extrasi numai de catre medicul oftalmolog.
Dupa extragerea corpului strain, se administreaza local solutii dezinfectante si pansament steril.

Corpii straini intraoculari. Retentia unui corp intraocular este, de cele mai multe ori, consecinta unui traumatism ocular. Corpul strain poate fi un obiect sau fragment metalic, de sticla, lemn sau piatra, un spin etc.
Consecinta va fi o plaga oculara din care se scurge umoarea apoasa, precum si hemoftalmie (sange in ochi).
Primul ajutor se acorda prin instilatie locala a unei solutii dezinfectante oculare (Cloramfenicol solutie 1%) urmata de un pansament steril si profilaxie antititanica.
Localizarea si extragerea corpului strain poate fi extrem de dificila. Salvarea globului ocular este posibila daca acest corp strain este scos in primele 8-12 ore de la traumatism.

IMPORTANT! Cel mai frecvent, victimele unor astfel de accidente sunt copiii mici. Supravegherea lor si inlaturarea obiectelor periculoase din jurul sau de la indemana lor pot preveni aparitia unor situatii extrem de neplacute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *