Politica

Corina Croitoru, membru în Comisia pentru învățământ din cadrul CL Cluj-Napoca, consideră drept oportună amânarea concursurilor directorilor de școală

Ziar de Cluj le-a solicitat opinia senatorilor, deputaților clujeni și aleșilor locali (membri ai Comisiei de Învățământ din cadrul Consiliului Local Cluj-Napoca), referitor la propunerea Ecaterinei Andronescu de a se amâna concursurile pentru ocuparea funcțiilor de directori și directori adjuncți de școli, concursuri care nu au mai fost organizate din anul 2008, conducătorii unităților de învățământ fiind numiți, în tot acest interval, prin delegație, de către inspectoratele școlare, pe perioade de câte un an.

Actualul ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru, a declarat, la începutul acestui an şcolar, că „după 10 ani de intruziune politică în şcoală este momentul pentru reprofesionalizarea managementului școlar”. 

La nivelul județului Cluj vor fi scoase la concurs posturile de director (în unele cazuri şi cele de director adjunct) în toate cele 216 instituții de învățământ cu personalitate juridică din judeţ.

Un aliniat nou la articolul 257 din Legea Educației, introdus ca amendament de Comisia de Învățământ a Senatului, condusă de fostul ministru PSD al Educației, Ecaterina Andronescu, prevede însă faptul că „concursul pentru ocuparea funcțiilor de director și de director adjunct se organizează numai după finalizarea semestrului II, până la începutul noului an școlar”, ceea ce ar însemna ca funcțiile de director să fie ocupate prin concurs abia în vara anului 2017, și nu în această toamnă, așa cum propune ministrul Educației (care a anunțat în cursul acestei săptămâni că, în ciuda acestui amendament, toate etapele pentru ocuparea funcțiilor de directori de unități de învățământ vor continua).

I-am întrebat pe aleșii clujenilor cum comentează acest amendament, care amână concursurile pentru ocuparea funcțiilor de directori și directori adjuncți de școli, care consideră că este motivația pentru care a fost introdus acest amendament de către Comisia de Învățământ a Senatului, condusă de către Ecaterina Andronescu, și dacă consideră că prin acest amendament școlile vor continua să fie aservite factorului politic local.

Corina Croitoru, consilier local PSD: „Numai cine nu cunoaște atribuțiile unui director de școală nu conștientizează cât de bulversantă va fi această măsură [a concursurilor – n.r.] pentru întregul sistem”

Corina Croitoru, consilier local PSD, membru în Comisia pentru învățământ din cadrul Consiliului Local Cluj-Napoca și profesor de limba română, consideră drept oportună amânarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct:

„Mă bucur să constat că publicația dumneavoastră e interesată și de problemele (nu ușoare, nu puține) cu care se confruntă cadrele didactice. Voi încerca, de aceea, să răspund punctual la întrebările ridicate. Prin urmare:

1. Consider că amânarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct este oportună, dintr-un motiv foarte întemeiat: procedura de evaluare propusă pentru data de 12 octombrie se va încheia, în realitate, în luna decembrie. Or, asta înseamnă că directorii vor fi numiți în funcție abia în luna ianuarie, adică la jumătatea anului școlar. Numai cine nu cunoaște atribuțiile unui director de școală nu conștientizează cât de bulversantă va fi această măsură pentru întregul sistem.

2. Ministerul nu consideră că e o măsură pripită, întrucât ultimele concursuri similare au avut loc în urmă cu 8 ani. Modul în care s-a organizat însă atât calendarul concursului, cât și metodologia, par să demonstreze contrariul. Să facem un exercițiu de imaginație: ești numit director începând cu data de 1 septembrie, afli în 12 septembrie că dacă nu te prezinți la concursul din 12 octombrie îți pierzi funcția, în condițiile în care ai fost numit legal de către un inspector general care tocmai a promovat, tot legal, un concurs desfășurat sub egida aceluiași minister. Practic, ministerul invalidează implicit concursul inspectorilor generali pe care i-a validat în luna august și pe care i-a lăsat cu bună știință să numească directori pentru ca, în septembrie, să constate că numirile ar fi fost făcute politic? Pe lângă dificultatea de a accepta că suspiciunea aceasta s-a configurat peste noapte (la granița dintre sfârșitul lunii august și începutul lui septembrie?!), mă întreb cât de corect este din punct de vedere deontologic să permiți ca numirile să aibă loc conform vechii metodologii pentru a propune brusc o nouă metodologie pe care o vor aplica aceleași inspectorate acuzate de politizare…

Dacă, în sens invers, ministerul nu a decis în pripă rezecția țesutului politizat– căci din declarații publice recente reiese că noua metodologie a fost discutată și aprobată încă din septembrie 2015 –, situația devine și mai bizară, fiindcă nu se explică întârzierea, generatoare de haos, de altfel, a aplicării ei.  

Având în vedere anomaliile sesizate de mulți colegi din țară (printre care modificarea bibliografiei de examen, parte integrantă a metodologiei, în decursul săptămânii trecute, deci în plină perioadă de concurs! nemaiadăugând că modificarea înseamnă eliminarea legilor actuale, esențiale în conducerea oricărei unități de învățământ, dar păstrarea unor documente statistice minore, aferente unor intervale revolute, ex. 2008-2012), cred că lipsa de organizare a acestui concurs este o tristă realitate. În acest sens, aș mai aminti numai situația a numeroși colegi din țară care nu vor îndeplini criteriile, deoarece nu sunt încă înscriși în Corpul naţional de experţi în management educaţional (condiție sine qua non pentru funcția în cauză) și nici nu vor avea timp să o facă, pentru că sesiunea anterioară de înscriere a fost organizată subit în timpul concediului de odihnă din vară, iar sesiunea viitoare va avea loc doar la primăvară, adică după concurs. Mă întreb, deci, cum vor fi numiți directori „noi” dacă numai celor „vechi” li se va fi dat șansa de a îndeplini toate criteriile?

3. Bună în intenții, inițiativa acestui concurs se deformează zilnic sub greutatea inadvertențelor logice și metodologice ale implementării ei. De aceea, cred că nu amendamentul doamnei senator Ecaterina Andronescu ar trebuie să monopolizeze dezbaterea acestor zile – fiindcă documentul își va urma cursul lui firesc și va fi aprobat sau respins, după caz, de forul însărcinat să o facă – ci metodologia concursului în toate detaliile ei, ca să ne asigurăm că nu doar se revizuiește, ci se și schimbă ceva…în bine”, a declarat pentru Ziar de Cluj Corina Croitoru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *