Din oras

Concurs de solutii pentru revitalizarea Turnului Pompierilor

Dupa ani de promisiuni fara niciun rezultat de reabilitare a Turnului Pompierilor, in sfarsit lucrurile par sa se miste. Primaria va incheia un contract cu Ordinul Arhitectilor din Romania Filiala Transilvania (OART) pentru organizarea unor concursuri de solutii care vizeaza malurile Somesului si Turnul Pompierilor.

Dupa ce a fost trei ani pe lista de prioritati a municipalitatii fara sa se intample nimic, Primaria plateste acum OART aproape 125.000 de lei, adica peste 27.000 de euro pentru a organiza un concurs de idei care vizeaza Turnul Pompierilor. In acelasi contract intra si organizarea unui concurs de solutii pentru malurile Somesului.

“Un concurs intotdeauna e binevenit pentru ca apar noi idei. Important este de a deschide si a deveni un bun public, ceea ce din pacate nu este cu lacatul pus pe el. Dincolo de un concurs, sigur ca este foarte important sa existe o activitate, ceea ce am vazut si la Turnul Croitorilor ca pana cand nu este un info-turism sau cineva care sa fie permanent acolo ideile nu se leaga. Sper ca aceasta oportunitate se finalizeaza cu o activitate permanenta acolo, cu expozitii, belvedere ceea ce in Turnul Croitorilor nu era posibil pentru ca nu are acel nivel de belvedere. E foarte normal ca un oras care are a cincea vedere, deci vederea de sus, sa aiba puncte de unde sa vezi aceasta priveliste. Sunt putine astfel de locuri care sunt in proprietatea statului, in rest se poate face lobby doar la biserici ca sa se faca o astfel de facilitate, dar macar ceea ce este in proprietatea Primariei este foarte normal sa se intample asa ceva”, a aratat Szabolcs Guttmann, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania, Filiala Transilvania.

Primaria a preluat in administrare in 2011 de la Federatia Nationala a Pompierilor din Romania Turnul Lacatusilor, cunoscut sub denumirea de Turnul Pompierilor pentru ca Federatia nu s-a achitat de obligatiile de a promova edificiul. De atunci, insa, monumentul zace in paragina si in ciuda repetatelor promisiuni de restaurare nu s-a intervenit deloc in salvarea cladirii.

“Am estimat in jur de 30-40 de zile pentru pregatirea caietului de concurs. Cred ca finalul lunii septembrie este un termen rezonabil pentru lansarea lui, trebuie sa corelam calendarul cu alte concursuri care au loc in aceasta perioada pentru a da sansa cat mai multor doritori sa participe. Dupa ce e gata tema si regulamentul de concurs, anuntul se publica pe SEAP, unde ramane minim 54 de zile, timp in care doritorii pot participa. Apoi proiectele propuse vor fi jurizate de un colectiv de cel putin 5 specialisti in urma unei expozitii secrete la care doar juriul va avea acces. Dupa ce se anunta castigatorul Primaria va intra in contact cu echipa castigatoare pentru negocieri si implementare. Speram sa avem cat mai multe solutii inventive si in acelasi timp aplicabile in cele doua concursuri – Revitalizarea Turnului Pompierilor si pentru Elaborarea unui plan director pentru malurile raului Somes pe traseul Municipiului Cluj-Napoca”, a explicat arhitectul Dan Clinci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *