In vizor

Compania de Apă Arieş: Ginerică îi dă socoteală doar socrului. Cum primarul Matei s-a pus preşedinte la Apă şi Bobic, director sub el

A secat Turda de oameni capabili. Dar nu așa. Efectiv a secat. Nu mai e pui de om cu diplomă, ori dacă e sigur moare de foame. Nu are altă variantă pentru că în administrația locală plutește nepotismul. Nu este o noutate faptul că primarul Cristian Matei a tras cu dinții până s-a văzut director la Compania de Apă Arieș. Asta în vremea în care pierdea alegerile electorale şi încerca să intre pe ușa din dos, cum de altfel a şi reușit. După el n-a fost om mai vrednic decât ginerică, soțul Oanei Matei, care ocupă cu cinste scaunul de director al CAA, compania cu un tarif record la metrul cub de apă. 

Jocurile din culise, adică din spatele tupeului cu care familia Matei face paradă prin funcții publice, arată că ginerică, Ionuţ Bogdan Bobic, răspunde în faţa lui Cristian Matei care s-a pus preşedinte peste ADI Apa Văii Arieş. Bobic nu răspunde în faţa consilierilor locali din Turda şi nici în faţa primarului, oricare ar fi el, însă răspunde în faţa Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Apa Văii Arieş. 

 

Scaunele existau, lipsea Famiglia Matei

Pentru o imagine mai amplă a fenomenului prin care s-au „căţărat” pe funcţii publice cei din Famigia Matei, trebuie să intrăm în istoricul Companiei de Apă Arieş. Aici descoperim că administraţia locală a construit un mecanism prin care banii intraţi şi ieşiţi din CAA să nu fie raportaţi în Consiliului Local Turda, ci Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Apa Văii Arieş. Dar cum s-a ajuns ca socrul să fie preşedintele ADI Apa Văii Arieş şi cum a ajuns ginerele „Number one” în Compania de Apă Arieş? 

Conducerile succesive al Companiei de Apă Arieş, începând cu directorul Alexandru Sabău şi terminând cu Cristian Matei, au găsit un motiv prin care au evitat prezenţa în fața Consiliilor Locale. Motivul este Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Apa Văii Arieşului și modul în care Compania de Apă Arieș s-a înființat. CAA nu este o societate cu capital integral a vreunui Consiliu Local, deci nu are de ce să dea explicaţii în fața vreunui Consiliu Local, ci doar în fața reprezentanţilor unităţilor-administrativ teritoriale în ADI Apa Văii Arieşului (AVA). Această idee a fost lansată, voalat, de-a lungul timpului, din 2009. Primarii care sunt și șefi de partide și reprezentanții în ADI AVA au îmbrățișat ideea cu rapiditate. Practic, preferau să negocieze investițiile publice, în spatele ușilor închise, cu conducerea operatorului de apă, fără consiliile Locale ce ar fi putut complica lucrurile cu tot felul de  dezbateri. Prin acest mecanism instituțional, Compania de Apă Arieș și Asociația Apa Văii Arieșului au preluat controlul asupra politicilor publice ale serviciului de apă. Lucrurile ar fi putut să decurgă normal dacă ADI AVA și-ar fi făcut treaba dar asta nu s-a întâmplat. La rândul lor, primarii, reprezentanţii localităţilor în AVA nu au prezentat niciodată Consiliilor locale  situaţiile  financiare complete ale Companiei de Apă Arieş.

Fostul viceprimar al Muncipiului Câmpia Turzii, actualmente primar, Dorin Lojigan confirma în 2015 că cel puțin din 2012 Compania de Apă Arieş, nu a  prezentat un buget de venituri şi cheltuieli în Consiliul local. Nici ADI  AVA nu a prezentat bugetul de venituri şi cheltuieli al CAA.

Se poate spune cu alte cuvinte că aleşii turdenilor, cei trimişi să îi reprezinte pe cetăţeni în forul deliberativ local,  au pierdut controlul administrativ direct asupra operatorului de apă.

Constituită în baza a nenumărate legi,  Asociaţiei Apa Văii Arieşului,  deşi e formată  prin asocierea unor persoane juridice de drept public (comunele, oraşele şi judeţele, potrivit art. 19 din legea 215 din 2001),  este în fapt o asociație,  o entitate de  drept privat. Prin derogare de la OG 26 din 2000, modificată şi aprobată prin legea 246 din 2005, asociaţia Apa Văii Arieşului are  însă şi statutul de organism de utilitate publică.

Legea contenciosului administrativ nr. 554 din 2004, defineşte la  articolul 2, alin.b autoritatea publică ca fiind „orice organ de stat sau al unităţilor administrativ teritoriale care acţionează, în regim de putere publică, pentru satisfacerea unui interes public; sunt asimilate autorităţilor publice, în sensul prezentei legi, persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obţinut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public.”

Aceste prevederi ale legii sunt extreme de importante deoarece Asociaţia Apa Văii Arieşului, are, în baza Legii contenciosului administrativ statutul de  autoritate publică şi astfel  ar trebui să respecte Legea 52 din 2003, privind transparenţa decizională şi Legea 544 privind liberul acces la informaţiile cu caracter public. Practic toate deciziile AVA ar trebui să fie publice şi comunicate cetăţenilor.

Doar că Apa Văii Arieşului nu are nici măcar un site pe care să îşi facă publice deciziile, bugetul  ori pe care să afişeze bugetul de venituri şi cheltuieli al Companiei de Apă Arieş, firmă cu capital public pe care a înfiinţat-o.

Iar de aici, saltul politic şi-a spus cuvântul. 

În 2016 Cristian Matei a câştigat alegerile cu mai puţine voturi decât în 2012, pentru că cei din USR/T9 au rupt din electoratul fostului primar, Tudor Ştefănie. Bobic a intrat în 2013 la Compania de Apă Arieş, ca manager pe proiecte UE. Astfel că, după plecarea lui Cristian Matei, Bobic – „moştenitorul dă drept” a intrat în „procesul de numire al noului director pe Compania de Apă Aries”, iar şase luni mai târziu, pesedistul coleg cu socrul, Petre Pop preşedintele Consiliului de Administraţie i-a dat binecuvântarea oficială: 

„DECIZIA NR. 2/10.04.2017 a adunarii generale ordinare a actionarilor Actionarii de la societatea COMPANIA DE APA ARIES – S.A., cu sediul social in Turda, str. Axente Sever nr. 2, jud. Cluj, inregistrata la ORC Cluj sub nr. J12/2/2007, CUI RO 20330054, societate de tip inchis, in sedinta din 10.04.2017, legal convocata si statutara, reprezentanti prin presedintele consiliului de administratie domnul Petre Pop, [***domiciliu***][***act identitate***], eliberata de SPCLEP Campia Turzii la data de 13.12.2016, avand in vedere raportul privind numirile finale in procesul de numire al directorului general nr. 40/04.02.2017 si propunerile referitoare la criteriile de performanta, in temeiul prevederilor actului constitutiv si ale O.U.G. nr. 109/2011, cu ultimele actualizari si modificari, cu votul unanim al celor prezenti au luat urmatoarea decizie:
Articolul 1 Aproba alegerea facuta de Consiliului de Administratie si numeste pe Bogdan Ionut Bobic in functia de director general al societatii pe o durata de 4 ani cu incepere din 9.02.2017 pana in 09.02.2021.
Articolul 2 Aproba contractul de mandat al directorului general pentru perioada 2017-2021. Aproba criteriile de performanta (indicatorii de performanta financiari si nefinanciari) pentru perioada 2017-2021 ce se constituie anexa la contractul de mandat”, se arată în documentele de la Registrul Comerţului. 

Între timp, mai exact pe 4 iulie 2016, după preluarea mandatului de primar, Matei Cristian şi-a setat priorităţile. Acesta a iniţiat chiar proiectul de hotărâre prin care devenea reprezentantul primăriei Turda în ADI Apa Văii Arieş, iar de acolo a putut să controleze modul în care s-a derulat procedura prin care ginerică a devenit şef la CAA.

Frumos, NU? Primarul a iniţiat un proiect prin care tot el era propunerea pentru numire de reprezentant.  

Dar mai frumos este faptul că acest parteneriat există şi azi, în văzul tuturor. Adică ginerică dă socoteală socrului, actualmente preşedinte la Apa Văii Arieş. Domnule prefect Aurel Cherecheş, vă ocupaţi dumneavoastră de subiect, alături de celelalte două HCL-uri ale lui Matei despre care ştiţi de o jumătate de an că sunt ilegale? 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *