Din oras

Colectionarii fericiti ai Clujului. Echipa din spatele expozitiilor de succes care scoate la lumina istoria nestiuta a orasului

Ancuta Lacrimioara Chis si Ucu Bodiceanu sunt echipa care a pus pe picioare zeci de expozitii interesante, chiar unice in ultimii sapte ani. Au pus intr-o cu totul noua perspectiva fumatul, au aratat fete uitate ale Clujului prin prisma reclamelor, a transportului sau a localurilor vechi. Ea este presedintele Asociatiei Clujul de altadata, el coordonator de programe la Casa Municipala de Cultura. Sunt colectionarii fericiti care studiaza documente in Biblioteca Centrala Universitara neobositi de ani de zile. Ochii li se aprind cand povestesc de lucrurile descoperite de-a lungul studierii neincetate a istoriei.

Acum in galeria Laterallia a BCU poate fi admirata o noua expozitie a celor doi: Transportul public in Clujul de altadata. Zeci de fotografii cu Clujul, de la primul trenulet care ajungea din Gara pana in Piata Unirii, pana la troleibuzele comuniste care mergeau pe gaz metan.

“Reusita expozitie, va multumesc. M-am regasit in multe poze. Nu fizic, dar m-am regasit”, le-a spus celor doi unul dintre vizitatorii bibliotecii.

Fotografiile, ca si la celelalte expozitii de pana acum, provin din colectia proprie, dar si de la colectionarii cu care au stabilit legaturi de-a lungul anilor.
Cei doi s-au cunoscut in salile din BCU, frecventate atat de des in cautare de comori.

“Eu studiam feminismul si erau niste reclame cu femei si mi-au atras atentia. Chiar erau niste reclame extraordinare pentru perioada respectiva, cred ca reclamele interbelice din tot ce s-a facut pana acum sunt cele mai savuroase”, isi aminteste Lacrimioara momentul in care s-au cunoscut.

“Eu lucram la Clujul interbelic…am si uitat la ce lucram.  M-am oprit asupra reclamelor, ea a fost interesata de o reclama si asa am ajuns sa lucram impreuna la prima noastra expozitie: Reclame interbelice”, o completeaza Ucu Bodiceanu.

De atunci, din proiect in proiect, de la expozitii pana la albume, carti sau parade, s-a inchegat echipa a carei nume e pe afisele expozitiilor inedite din oras. Nu s-au gandit acum sapte ani ca va iesi ceva atat de durabil.

“Nu ne-am gandit atunci, dar Dumnezeu lucreaza”, spune Bodiceanu.

“Cei de la Institutul Cultural Roman au auzit de proiect, ne-au invitat acolo si atunci in toata tara s-a propagat aceasta idee cu reclamele de la Cluj. Ne-am bucurat ca am putut sa exportam din Cluj, adica din provincie spre Bucuresti cultura. Clujul chiar e un centru cultural foarte important si trebuie sa fie luat in seama”, este de parere Lacrimioara.

In ciuda aparentelor lucrurile in echipa nu merg chiar ca unse. Exista divergente, dar in final se gaseste mereu calea de mijloc.

“Cateodata lucram foarte rau impreuna, dar de cele mai multe ori lucram foarte bine pentru ca avem rezultate bune. Suntem generatii diferite, eu vad altfel lucrurile, domnisoara doctor le vede altfel, dar pana la urma ajungem la un numitor comun”, subliniaza Bodiceanu.

Pentru cei doi colectionatul este un stil de viata, unul placut, subliniaza Lacrimioara.

“Colectionarii sunt cei mai fericiti oameni, spunea Goethe”, arata si Bodiceanu, dar cu toate acestea lumea lor este una inchisa, inconjurata de temeri.

“E o pasiune a lor si in ea se implinesc. Sunt cei mai fericiti, dar se tem, nu o sa iti spuna niciodata unde stau, unde isi tin obiectele, chiar daca e vorba de cutii de chibrituri care nu au valoare”, mai arata Lacrimioara.

Din creativitatea echipei Bodiceanu-Chis au iesit zeci de expozitii tematice. Cea cu istoria fumatului s-a vazut inclusiv la Bran si Peles, locuri unde nu expune oricine.

Amandoi sunt mandri de aceasta expozitie, a artei nascute dintr-un viciu, dar in timp ce lui Bodiceanu ii este mai aproape de suflet expozitia cu cinematografele de demult, Lacrimioara ramane fascinata de lumea reclamelor.

“In perioada interbelica au fost cele mai savuroase reclame”, spune ea.

Chiar daca expozitia Transportul public in Clujul de altadata se incheie in 5 decembrie clujenii vor mai avea parte de alte evenimente marca Ancuta Lacrimioara Chis si Ucu Bodiceanu. In perioada imediat urmatoare o expozitie a cutiilor de chibrituri cu mesaje si imagini de sezonul sarbatorilor de iarna ii va astepta pe curiosi, iar apoi urmeaza o alta cu reclame ale parfumurilor si cosmeticelor de altadata.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *