Analiza

Codul Penal, aruncat la canal: pe furiș, în miez de noapte. Printre posibilii beneficiari: senatorul liberal de Cluj, Marius Nicoară

Ziar de Cluj a anticipat faptul că Guvernul Grindeanu va face tot ce este posibil ca să adopte OUG prin care se modifică Codul Penal în beneficiul politicienilor certați cu legea. Ziar de Cluj a descris complicitățile care au du la situația în care PSD a putut făce să le fie bine tuturor celor care acum au voie să abuzeze de bugetele naționale și locale în limita a 200 de mii de lei. De câte ori vor. Să nu uităm că banii sunt la ministerul condus cândva abuziv de Liviu Dragnea, acum fiind pe mână servilei sale Shhaideh. Va fi trai, neneacă, pe banii Țării în limita legală a celor 200 de mii de lei. Se vor putea face câte abuzuri se vor dori în limita dezincriminării abuzului în funcție. Zece abuzuri diferite a câte 199.999 de mii lei.

Așa că, deși gudurăul servil care a fost pus premier de Dragnea a promis public că nu va publica pe furiș aceste OUG privind modificarea Codurilor Penale, azi noapte, la ora 1.25 AM, cu zeci de mii de români protestând în stradă, aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial. Aceasta aduce modificări legate de abuzul în serviciu şi pedepsele aplicate acestei infracţiuni. Prevederile au intrat în vigoare odată cu publicarea Ordonanţei, cu excepţia articolului 1 care va fi valabil în 10 zile.

Articolul 1 prevede că Legea 286 din 2009 se modifică la alin 3 din articolul 269 cu următorul cuprins: „favorizarea săvârşită de un membru al familiei sau afin până la gradul II nu se pedepseşte”. Că borfașii au și rude pe care vor să le târască în afacerea abuzării begetelor în limita legală a 200 de mii de lei. Iar borfașul suprem, Liviu Dragnea, o are pe ex-Bombonica sa parte într-un proces care, vai ce coincidență, se încadrează exact în aceste modificări ale Codului Penal.

Cât priveşte abuzul în serviciu, „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, îndeplineşte un act cu încălcarea dispoziţiilor exprese dintr-o lege sau dintr-o ordonanţă a guvernului, sau nu îndeplineşte un act prevăzut de dispoziţiile exprese dintr-o lege sau o ordonanţă a guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 de lei ori o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor şi intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, astfel cum sunt prevăzute şi garantate de legile în vigoare, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”. Deci cetățeanul rămâne la îndemâna voinței mușchiului funcționarilor statului care vor decide, în limita celor 200 de mii de lei, dacă vor vrea, sau nu, să vătămeze grav, cert și efectiv drepturile unei persoane fizice sau juridice. Adică un fel de “dai șpagă, râtane, 10%, că-s domn, nu te vătămez în drepturi”…

Sculerul matrițer la originile sale profesionale care conduce Ministerul Justiţiei avut grijă să se dezincrimineze și pe el și a modificat, faţă de prima propunere, condiţia de a exista o plângere prealabilă a persoanei vătămate pentru a fi începută acţiunea penală. Ordonanţa prevede că „dispoziţiile alin. (1) şi (2) nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative”.

Întrebat dacă se poate înţelege că în cazul în care favorizează un infractor prin emiterea de acte normative faptele vor fi dezincriminate, ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a declarat: „Actele..Este preluat acest articol de la conflcitul de interese. Dacă vă uitaţi la conflictul de interese, alineatul 3 a fost preluat şi aici. Altă întrebare.”

Iar legat de conflictul de interese, noile prevederi arată că „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

Actul se pare că aduce speranță și în casa senatorului clujean Marius Nicoară

OUG stabileşte şi punerea în acord a unui articol privind conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice cu o decizie a CCR din urmă cu trei ani. Atunci, magistraţii CCR au arătat că alcoolemia nu poate fi stabilită „la momentul prelevării probelor biologice”, aceasta putând fi făcută raportat la momentul săvârşirii faptei.

Reamintim faptul că senatorul Marius Nicoară a fost trimis în judecată pentru conducere pe drumuri publice sub influența alcoolului, în 2014 acesta producând un accident rutier în urma căruia a fost depistat cu 1,64 la mie alcool în sânge.

Senatorul a tergiversat trimiterea în judecată contestând exact modul în care i-au fost prelevate probele biologice. Acum poate sta liniștit, au avut grijă colegii săi de tentativă de lovitură de stat din vara anului 2012 să o definitiveze azi noapte.

Potrivit anunţului din Monitorul Oficial, Ordonanţa intră în vigoare odată cu publicarea sa, cu excepţia articolului 1, care va intra în vigoare la 10 zile de la publicare.

„Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală”, se arată în anunţul de publicare în Monitorul Oficial.

În prezent se află în lucru la instituţia condusă de Laura Codruţa Kovesi 2.151 dosare având ca obiect infracţiuni de abuz în serviciu. Pe de altă parte, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat că 1.960 de persoane au fost trimise în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, cu un prejudiciu de 196.002.878 euro, peste 200 de persoane au fost trimise în judecată pentru neglijenţă în serviciu, cu un prejudiciu de 1.000.000 euro, iar 215 persoane au fost trimise în judecată pentru conflict de interese.

Protest spontan la Cluj-Napoca împotriva actelor normative adoptate pe furiș de Guvern

Azi noapte, peste 5.000 de persoane au protestat în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca împotriva proiectelor de acte normative privind graţierea şi modificarea codurilor penal şi de procedură penală prin Ordonanțe de Urgență.

Clujenii au cerut retragerea definitivă a celor două ordonanţe de urgenţă şi spun că, aparent, Guvernul n-a înţeles nimic în urma protestului de duminică.

Din păcate, această cerere nu rezolvă natura problemei iscate de către Guvern: această OUG produce efecte immediate și devastatoare din clipa aparișiei în Monitorul Oficial. Și dacă vor fi scoase azi și anulate, conform legii penale românești, ele vor produce efect pentru viitor.

Cei care trebuiau să scape, au scăpat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *