Reportaj

Ciprian Cordos, dresorul care vorbeste cu cainii

In urma cu 15 ani, Ciprian Cordos invata dresajul din carti de anticariat. Asa a pornit pe acest drum pustiul de 19 ani, care batea orasul dintr-un capat in celalalt sa dreseze caini. Dogmaster este astazi o afacere de familie, pe care Ciprian o sustine impreuna cu fratele lui, Vasile, ajunsa in timp cea mai performanta scoala de dresaj din Transilvania. Si ca in orice afacere, primii zece ani au fost mai grei. Acum, tanarul are in palmares peste 600 de caini dresati si zeci de competitii internationale unde a obtinut rezultate remarcabile.

Sa ajungi cel mai bun in ceea ce faci nu e deloc usor. E nevoie de ani de munca, sacrificii, momente de cumpana, in care esti gata sa renunti. Asa e si povestea lui Ciprian Cordos. A invatat, in cei 15 ani de dresaj, ca secretul suucesului este “consecventa”, nu doar in felul in care te raportezi la cainele tau, ci si in tot ceea ce faci.

In ’99, cand a inceput sa dreseze caini, nu existau scoli de dresaj. Nu avea discipoli sau modele pe care sa le urmeze. Avea doar o carte despre dresaj, cu coperti scorojite, cumparata dintr-un anticariat.  Prima experienta cu patrupedele a avut-o la 16 ani, cand a avut primul caine “al lui”, un cooker agresiv. Ciprian zambeste, cand isi aminteste de acele vremuri.

Tot la 16 ani, s-a angajat la o crescatorie de caini din Cluj, unde se ocupa de intretinerea patrupedelor: ii scotea la plimbare, ii ducea in expozitii, le dadea mancare. De acolo a si pornit pasiunea lui pentru dresaj.

“In canisa respectiva erau 30 de caini, si stand printre ei in fiecare zi, am inceput sa le cunoasca comportamentul”.

La 19 ani, si-a spus: “Stiu sa dresez”, astfel ca a pus primul anunt in Piata de la A la Z, in care se prezenta drept dresor.

“M-am ocupat prima data de trei caini. Au iesit si ei cumva, intr-un timp foarte lung”, zambeste el.

In scurt timp, a aflat ca nu tot ce scrie in carti se si aplica, iar primele ore de dresaj au fost cele mai grele. A fost o lupta continua, una psihologica, dintre el si cainele ce trebuia stapanit si educat.

De la primul caine dresat au trecut 15 ani, iar acum Ciprian Cordos detine cea mai performanta scoala de dresaj din regiune, Dogmaster. Lucreaza in aceeasi echipa cu fratele lui, Vasile Cordos, singurul caruia i-a impartastit tot ce a invatat pana acum.

Si ca in orice afacere, primii zece ani au fost mai grei, timp in care clujeanul de 34 de ani a fost de multe ori la un pas de a renunta.

“Eram mult prea oboist. La inceput, cum nu cunosti comportamentul cainilor, te lupti cu ei pe plan psihologic. Cand un exercitiu nu iti iese, este frustrant”.

Inainte de a avea scoala de dresaj si terenul amenajat pe strada Maramuresului, Ciprian mergea de la client la client, prin tot Clujul.

“Am incept cu autobuzul, apoi cu bicicleta, in cativa ani mi-am cumparat masina. Exercitiile le faceam in parcurile din Cluj, prin Faget, la Hoia, in functie de situatie. Dar asta mi-am dorit intotdeauna, sa vina clientii la noi”.  A dresat, pana acum, peste 600 de caini, si a trimis acasa tot atatia stapani usurati ca patrupedul lor este, in sfarsit, educat.

In aceasta profesie, spune el, cel mai greu este sa dresezi, de fapt, oamenii, nu cainii.

 “Oamenii nu isi dau seama ca patrupedele lor necesita educatie. E important sa dresezi cainele pentru ca il stabilizeaza din punct de vedere psihic. Dar stapanii nu au de multe ori timp pentru ei. Vin la dresaj in ultimul moment, cand nu mai rezista, nu isi mai pot controla cainii. De multe ori, trec de varsta de un an, cand e mult mai dificil sa dresam cainii, pentru ca au deja un comportament format, mult mai greu de corectat”.

Ciprian isi petrece tot timpul printre caini. Daca nu este pe teren, unde face exercitii de dresaj, e plecat la vreo expozitie sau competitie internationala. 

“Daca nu participi la competitii de dresaj, practic nu existi in acest domeniu. Ai nevoie de stagii, examene, competitii in palmares. Acolo instructorii se lupta intre ei”.

De curand, Ciprian s-a intors de la o astfel de competitie. In Nuremberg, Germania, unde au avot loc, la sfarsitul saptamanii trecute, Campionatele Mondiale de Ciobanesc german,cainele unui client de-al sau, Cupidon von Bienenwald, s-a clasat pe locul 53 din 258 de caini inscrisi. Este cel mai bun rezultat obtinut de un ciobanesc german de la noi in tara, la clasa “munca”.

Cu cainii lui, Slow si Solo, doi ciobanesti belgieni, se antreneaza in fiecare zi. De altfel, cu Slow a participat, in 2012, la una dintre editiile “Romanii au talent”, ocazie cu care si-a aratat in fata publicului priceperea si relatia speciala dintre ei.

“Dresajul nu se poate face mecanic, trebuie sa simti cainele, sa-i citesti comportamentul pentru a putea rezolva o problema”, spune el.

Tot cu Slow, a participat la doua Campionate Mondiale de Dresaj. In 2010, a obtinut locul 11, iar in 2013, locul 14.

„E greu sa ajungi la nivelul acela. In urmatorii ani, vreau sa particip cu Solo. Daca nu faci dresajul pentru performanta, nu simti cainele, trebuie sa te ocupi numai de asta. La competitii trebuie sa respecti un regulament, inveti sa dezvolti cainelui anumite instincte care ii lipsesc. Sunt caini mult prea agresivi care trebuie calmati, sunt caini care, dimpotriva, trebuie incurajati, in functie de examenul la care participi si de nivelul de performanta la care trebuie sa ajungi. Acolo inveti finetea de a lucre cu cainele”.

La scoala lui de dresaj, ajung multe cazuri de caini cu probleme de comportament.

“30% dintre cei care ajung la noi sunt caini agresivi, iar 70% sunt caini cu probleme de comportament, care apar din cauza stapanilor, care nu stiu cum sa-i educe”. Cu alte cuvinte, le lipsesc cei sapte ani de acasa.

Dresorul nu poate sa nu observe si lipsa de implicare a autoritatilor in a oferi conditii pentru animale. Mai mult, el spune ca felul in care clujenii se raporteaza la cei care detin animale este mult inapoiat fata de alte tari.

“Din pacate, suntem foarte inapoiati la acest capitol. Sincer, nu stiu care este motivul. Oamenii au venit, multi dintre ei, de la tara la oras si nu pot trece peste gandul ca un caine trebuie tinut in lant sau in curte, si nu in apartament. Legile sunt facute in mare parte de personae care nu iubesc animalele si care nu au avut un animal de companie, de aceea sunt facute atat de prost.

Avem spatii foarte putine pentru plimbatul cainilor, sau cel putin nu sunt conform legii. In Bucuresti, de exemplu, sunt tarcuri amenajate, unde poti sa dai si apa cateilor, sunt bancute. Sunt tarcuri pentru caini agresivi, pentru pui, pentru alte rase care sunt compatibile intre ele, dar la noi, in Cluj, nu avem asa ceva”.

Foto: arhiva personala

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *