Din oras

Casa TIFF, centrul festivalului bugetat cu milioane de lei de către Primărie, are o fațadă deplorabilă, de aproape un deceniu

Casa TIFF, situată în zona ultracentrală a Clujului, pe strada Universității nr. 6, arată deplorabil în exterior – fațada este scorojită, plină de graffiti și de panouri din lemn improvizate, iar din cornișă cad bucăți de tencuială. Vecinii sunt revoltați de faptul că această casă, locație a unor evenimente din cadrul TIFF, centrul festivalul care primește cele mai mari alocări financiare din bugetul local, nu a fost renovată „la stradă” de 8 ani, de când a fost preluată de către Tiff Events. Și nu numai vecinii sunt revoltați, ci și ceilalți clujeni, din banii cărora este sponsorizat, cu milioane de lei în fiecare an, un festival de film care își are birourile și care își organizează o parte dintre evenimente în clădirea refăcută doar pe interior.

Casa TIFF în imagini actuale

Astfel arată Casa TIFF în prezent:

Chiar lângă intrare, cad bucăți mari din cornișă:

Zidurile sunt pătate de igrasie, iar tencuiala proaspătă pare mucegăită și cade pe alocuri, ca o spoială ieftină:

Degradarea zidurilor a fost mascată parțial cu panouri inestetice din lemn, pictate cu citate din filme:

Proiectul de amenajare este datat: 2012. Ne aflăm în anul de grație 2020, 8 ani mai târziu:

Din clădirea de pe Micu Klein, jgheaburi ies din pereți, cu revărsare direct pe stradă:

„Restaurarea începută în 2011 continuă și azi”

Pe pagina Casei TIFF (casatiff.ro), la secțiunea „despre”, stă scris, negru pe alb, că, în anul 2011, imobilul a suferit renovări. A suferit, pentru că, în urma renovărilor, au rămas sechele grele. Clădirea pare mai degrabă bombardată, „cutremurată”, decât renovată.

„Restaurarea începută atunci continuă și azi”, mai putem citi pe pagina de internet a casei care pare mai degrabă părăsită, decât în curs de restaurare:

„Casa TIFF de astăzi este un puzzle lăsat în urmă de generații întregi de proprietari, în urma  extinderilor constante pe parcursul a trei secole.

Chiar dacă a fost construită în secolul XVIII, putem spune că istoria ei începe mult mai devreme. Meșterii care au ridicat-o au considerat, probabil, că un artist e original atunci când își ascunde sursele de inspirație, motiv pentru care au respectat obiceiul vremii și au furat piatră șlefuită din zidul cetății, construit pe vremea romanilor.

Din vremea în care Casa TIFF era casă parohială, în pod se păstrează o „cameră de penitență” – întunecată și atât de îngustă, încât în ea încape un singur om, în picioare. Casa TIFF a văzut multe evenimente și în epoca modernă: mărturie stă un pistol perfect funcțional din primul război mondial, descoperit încărcat într-o firidă din pereți, în timpul renovărilor din 2011.

Restaurarea începută atunci continuă și astăzi. Elementele originale au fost păstrate cu grijă, iar în zonele distruse s-au creat elemente în mod evident noi, integrate în ansamblul istoric. Totul pentru ca istoria să ne inspire să mergem mai departe.

Acum, Casa TIFF conține săli de conferințe, expoziții și evenimente, o cafenea și o terasă, dar și birourile de festival, active pe întreaga perioadă a anului.”

Casa TIFF în cifre financiare

Casa TIFF este administrată de către Tiff Events SRL, firmă înființată în anul 2012, cu sediul pe strada Universității nr. 6.

Firma este administrată de către Cristian Ștefan Hordilă și îi are ca asociați pe Tudor Flaviu Giurgiu, Maria Oana Giurgiu și Cristian Ștefan Hordilă.

Obiectul de activitate al firmei este: „Baruri și alte activități de servire a băuturilor”. În 2019, Tiff Events avea un număr de 4 angajați. Din 2012 până în 2015, însă, numărul de angajați a variat între 14 și 19.

Cifra de afaceri a Tiff Events a fost, din 2012, până în 2019: 154 178 euro; 280 227 euro; 181 526 euro; 131 134 euro; 76 281 euro; 81 074 euro; 107 245 euro; 134 719 euro.

Profitul net a fost în 2019 pe minus: -18 738 euro, dar în anii anteriori a fost pe plus: 14 066 euro; 12 618 euro; 25 997 euro; 16 778 euro; 13 451 euro.

Din 2012, până în 2019, firma a înregistrat constant datorii anuale, situate între 17 948 euro și un maxim de 74 068 euro, în 2013. În 2019, datoriile au fost de 22 830 euro.

Tiff Events a avut constant și active imobilizate și circulante de zeci de mii de euro. În 2019, activele imobilizate au fost în valoare de 14 044 euro, iar cele circulante de 45 865 euro.

Firma a avut, în 2019, un capital propriu de 37 079 euro, iar în 2018, de 57 198 euro.

Festivalul Internațional de Film Transilvania a primit, în acest an, cea mai mare sumă alocată de către Primăria Cluj-Napoca pentru ONG-urile culturale: 1,4 milioane de lei, organizatorii festivalului solicitând 1,8 milioane de lei. Aceeași asociație va primi încă 50.000 pentru un alt eveniment, INSPIRATIFF, ediția 1.

Primăria Cluj-Napoca a alocat și anul trecut, din bugetul local, 1,4 milioane de lei pentru TIFF, cu toate că în urmă cu doi ani Curtea de Conturi a descoperit grave nereguli – administrația publică locală a dat bani pentru un eveniment care obține profit. Ca în fiecare an, raportul a fost contestat în instanță, dar Primăria și-a văzut de treabă și a alocat fonduri în continuare.

Cristian Hordilă, administrator TIFF Events: „Pentru noi e o prioritate și ne-am dori să terminăm lucrările până la TIFF”

Ziar de Cluj l-a contactat pe Cristian Hordilă, administratorul Tiff Events, care ne-a explicat de ce fațada Casei TIFF a rămas, până în prezent, nerenovată:

„De principiu, noi așteptăm de la Primărie, ne-a expirat autorizația în perioada pandemiei, ne apucaserăm de fațadă, am terminat fațadele de la interior și așteptăm de la Primărie prelungirea sau reautorizarea lucrărilor, astfel încât să începem finalizarea lucrărilor la fațada exterioară, doar că aici procesul – de-asta ne-a rămas la final – e mai complicat pentru că trebuie să obținem autorizații să blocăm trotuarele, pentru că trebuie să facem fațada și de pe Micu Klein, avem nevoie să ne dea autorizații să punem schele și să facem această lucrare. Doi la mână, proprietarul casei, care este o persoană privată, are în lucru și lucrări la învelitoare, la acoperiș; și, atunci, ele trebuie coroborate, fiindcă casa este monument, să putem să le facem și după toate normele Comisiei de Monumente.

Pentru noi e o prioritate și ne-am dori să o terminăm până la TIFF, pentru proprietar e o prioritate pentru că înțeleg că a primit deja o înștiințare de la Primărie, unde este somat să finalizăm fațada până în noiembrie, mi se pare, altfel crește impozitul la 500%. Și, pe lângă asta, pentru noi e și un aspect estetic, este fațada casei și trebuie să o finalizăm cât mai repede.

Știu că au mai fost tot felul de mici probleme cu fațada și noi tot am întreprins lucrări de reparație provizorie, doar că lucrarea la fațada casei este un pic mai complexă pentru că noi nu trebuie să refacem doar fațada casei, problema este că trotuarul, când a fost făcut, casa nu are hidroizolație pe exterior și subzidiri care, fiind monument, sunt lucrări pe care trebuie să le întreprinzi ca să protejezi imobilul și, atunci, nu trebuie doar să refacem cornișa și ornamentele, lucrurile frumoase, estetice, trebuie să facem săpături de un metru sub pereții casei și să tragem hidroizolație și de-asta așteptăm hârtiile, pentru că nu vrem să ne trezim cu autoritățile care ne amendează sau ne acuză că nu am respectat toate normele.

Lucrările durează așa de mult pentru că este un imobil care, ca toate imobilele vechi și monumentele, în momentul în care îl decopertezi, pereții, acoperișul, afli, în realitate, cât de gravă este situația, și noi am avut un buget estimat care a fost depășit cam de trei ori. Casa era într-o condiție reală mult mai gravă decât toate estimările noastre, ale arhitecților sau ale proprietarului. Și, atunci, s-au consumat foarte mulți bani neplanificați, care au împins lucrările foarte mult.

Noi nu suntem proprietarii casei, nu ne-am permite să cumpărăm un imobil de o asemenea valoare, noi suntem chiriași și încercăm să ținem casa aceasta pentru că a devenit centrul festivalului și ne-am atașat de ea și, în paralel cu chiria, avem și obligația să facem niște reparații și acum, din păcate, nici nu suntem cu portofelele așa de pline, astfel încât să ne fi permis, cu atâta ușurință, toate aceste lucrări. Le-am făcut din economisiri, din chinuieli. Nu are nicio legătură festivalul, cu finanțările publice, finanțarea publică dată pentru evenimentul TIFF ține de cheltuielile care au legătură cu festivalul de film, cu invitații, filme, traduceri, workshop-uri ș.a.m.d.

Ce facem noi, reparațiile de la Casa TIFF, e o gospodăreală a noastră și am încercat să aducem un plus valoare acestui eveniment și să îi oferim un spațiu adecvat, așa cum toate festivalurile mari din Europa au, unde clujenii sau turiștii când vin la Cluj să găsească tot timpul o fărâmă din festival, prezentă și în timpul anului. Și, atunci, am făcut niște eforturi enorme și suntem într-o situație în care știm că nu suntem proprietari, dar noi tot investim.

E justă îngrijorarea oricărui vecin sau cetățean, că fațada nu e gata, dar, dacă intri în curte, o să vezi că, casa, față de ce era în 2012, a suferit transformări enorme.

Tiff Events este firma care administrează, a administrat barul de aici, împreună cu alți subcontractori, de-a lungul timpului… din alte evenimente, pe care am încercat să le aranjăm și să le facem, astfel încât reușim, de-asta procesul a durat atât de mult, pentru că nu am avut diponibilitatea financiară să dăm drumul la niște lucrări costisitoare, din prima etapă, și le-am eșalonat, așa cum au fost de fapt eșalonate lucrările și în autorizația de construcție.

Singura bucată de lucrare care a rămas în afară, adică noi nu am terminat-o la timp, a fost cea legată de fațada exterioară, care era planificată să se termine anul acesta, înainte de TIFF, dacă am fi ținut TIFF-ul, așa cum trebuia, în mai. Nu s-a mai întâmplat asta, toată nebunia aceasta de pandemie și situația din HORECA ș.a.m.d., ne-au dus în imposibilitatea aceasta, în care trăim de azi pe mâine și încercăm să ținem deschiși, dar am avut discuții chiar acum două săptămâni cu proprietarul, că trebuie să terminăm lucrările acestea până în noiembrie, pentru că nu își dorește nimeni să plătească impozit mărit și trebuie și noi să închidem autorizația de construcție și să ne fi finalizat aceste lucrări, după niște ani de chinuială.

Acum așteptăm de la Primărie o autorizație nouă exlusiv pentru fațada de pe Micu Klein și de pe Universității, care va presupune nu doar refacerea fațadei, ci și lucrări de hidroizolație și de protejare a zidurilor.”

Susține Ziar de Cluj!

Timp de aproape 10 ani, ți-am oferit gratis articolele noastre. A venit timpul să devenim parteneri. Ziar de Cluj va implementa în curând abonamentul de 10 lei pe lună pentru toți cititorii. Pentru toți cititorii care ne respectă curajul și experiența.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *