In vizor

Cartierul Zorilor, paradisul parcărilor neregulamentare. Pietonii obligaţi să circule pe stradă, pentru că primăria tolerează staţionările pe trotuar

Primăria nu are o strategie privind construirea de parkinguri în cartierul Zorilor, în timp ce mii de maşini staţionează pe trotuare, îngreunând deplasarea pietonilor. În repetate rânduri Emil Boc a afirmat că va edifica noi spaţii de parcare peste actualele garaje, cu condiţia ca situaţia juridică a terenurilor să fie clarificată. De 12 ani, perioadă în care s-au ridicat noi blocuri în cartierul Zorilor, Emil Boc pe lângă faptul că nu a demarat procedurile de construire a unor noi spaţii de parcare,  nici măcar un garaj nu a demolat. 

În primele 6 luni ale acestui an, protrivit declaraţiilor reprezentanţilor primăriei, Poliţia Locală a întocmit nici mai mult nici mai puţin de 474 procese verbale de constatare a contravenţiei privind regimul de parcare în cartierul Zorilor. Astfel, calculul hârtiei ne arată că poliţiştii locali şi-au făcut treaba acordând  în medie aproape 3 amenzi pe zi. Acest lucru este demn de lăudat, însă total insuficient și ineficient: din cauză că, zilnic, mii de autoturisme sunt lăsate de cetăţeni în locuri în care obstrucţionează deplasarea pietonală. Cele mai elocvente exemple pot fi întâlnite pe străzile Cireşilor, Gheorghe Dima, Zorilor sau Observator, unde efectiv ca pieton nu ai de cele mai multe ori loc să treci. Ziar de Cluj a indentificat trei locaţii unde primăria ar putea demara lejer şi cu puţină bunăvoinţă investiţii în vederea construirii de spaţii civilizate de parcare, dar potrivit unor dezbateri publice care ar fi avut loc acum mai bine de 10 ani, nu s-a dispus demolarea garajelor cu murături. 

“Poate ca ar trebui sa stii ca locatiile propuse in Zorilor nu au fost pe placul riveranilor, astfel ca Primaria a renuntat la proiecte. Spun asta pentru simplul fapt ca eu am un garaj pe una din locatiile propuse pe care efectiv il folosesc pt gararea masinii. Atunci cand ni s-a cerut parerea ca de, asa se face, 99% au fost contra caci de, unde tinem muraturi, mobila, chestii nefolositoare….as dori ca Primaria sa actioneze asa cum ar trebui si sa nu mai tina cont de parearea celor contra. E domeniu public atunci sa actioneze!”, este comentariul unui cititor Ziar de Cluj. 

Prima locaţie ar fi pe strada Zorilor, în spatele imobilului cu numărul 36, la intersecţie cu strada  Gheorghe Dima. Cea de a doua locaţie  unde s-ar putea demola garajele şi ridica măcar trei nivele de parking este pe starda Tatra, în spatele imobilului cu numărul 4. Locaţia cu numărul 3 unde s-ar putea construi este pe strada Gheorghe Dima la inersecţia cu strada Louis Pasteur. Aici de câţiva ani s-a format un adevărat depozit ilegal de materiale de construicţie acoperit în prezent de buruieni.

Anunţul privind demolarea garajelor de pe strada Clăbucet, unde primăria va construi un parking în cartierul Mănăştur ridică întrebarea legitimă dacă posesorii de garaje din zona respectivă  au fost de acord sau nu cu acţiunea primăriei. Cu siguranţă că raspunsul va fi unul negativ, motiv pentru care nu vedem de ce nu s-ar demara o acţiune similară şi în cartierul Zorilor pe cele trei locaţii indicate. Cu ce sunt mai presus cetăţenii din cartierul Zorilor faţă de cei din Mănăştur, atât timp cât trotuarul nu e spaţiu de parcare. 

Un aspect care ar trebui să intre în atenţia funcţionarilor de la primărie ar fi acela că există  cetăţeni care deţin atât garaje ce ar trebui demolate cât şi locuri de parcare închiriate pe domeniul public, în mai toate cartierele oraşului. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *