In vizor

Carosabilul de pe drumul DJ 109 E dintre Vad și Viile Dejului continuă să se surpe. Se caută soluții pentru a stopa alunecările

Problemele de la drumul județean DJ 109 E dintre Vad și Viile Dejului sunt mai grave decât se credea inițial și necesită servicii suplimentare de expertiză pentru stoparea alunecării părții carosabile, a acostamentului și taluzului pe partea dreaptă a drumului pe DJ 109 E, km 2+600– adiacent lucrărilor de” Închidere și ecologizare depozit de deșeuri urban neconform din Dej, județul Cluj”. 

Drumul s-a surpat în luna mai anul trecut, când lucrările executate pentru închiderea rampei de la Dej au afectat structura drumului. Tișe anunța anul trecut că a fost demarată o expertiză pentru a stabili vinovatul, iar dacă se va dovedi că firma care a executat lucrările la rampă poartă vina pentru surparea drumului, va suporta costul lucrărilor de consolidare.  

”În acest moment se face expertiză pentru a stabili cine este vinovat pentru surparea drumului. Unii spun că e de vină firma care a închis rampa deoarece a luat gunoaiele de sub drum și a rămas acolo o grotă care a dus la cădere. Alții spun că din cauza gunoiului care s-a așezat, la prima mișcare drunul a căzut. Profesorii de la Universitatea Tehnică vor stabili care este cauza. Noi am finalizat acolo închiderea rampei. Dacă expertiza spune că e vina constructorului care a închis rampa, acesta va plăti refacerea drumului. Gunoiul a fost depozitat atâția ani, iar la momentul în care a fost ridicat s-a format o grotă de 20-30 de metri sub drum. S-a creat un gol care a dus la alunecarea terenului de sub drum. Gunoiul a fost depozitat sub acel drum, acum când a fost luat de acolo drumul a cedat”, declara Alin TIșe în 2019. 

Se pare însă că expertiza efectuată de profesorii de la Universitatea Tehnică a descoperit o situație mai gravă decât se credea, drept urmare Consiliul Județean plătește firmei Drumex 44.000 de lei pentru servicii suplimentare de expertiză.  

Anul trecut, Consiliul Județean anunța că vor fi demarate de urgență lucrări de refacere a drumului, însă acestea s-au desfășurat cu mare întârziere. Chiar dacă banii au fost alocați în vara anului trecut și trebuiau finalizate în maxim șase luni, dar în august 2020, acel drum încă era închis. Ziar de Cluj a încercat să afle de la Consiliul Județean Cluj ce s-a întâmplat cu lucrările de reparații în regim de urgență a acelui drum, dacă au fost finalizate și dacă se poate circula pe acel drum. Însă o simplă întrebare care necesită un răspuns cu da sau nu, a fost prea complicată pentru Alin Iuga, care a solicitat o cerere scrisă în baza Legii 544/2001. Ziar de Cluj va reveni cu răspunsul biroului de presă al Consiliului Județean atunci când îl vom primi. Dacă partea caroabilă și acostamentele continuă să alunece, este puțin probabil ca circulația să se desfășoare în condiții de siguranță, însă Consiliul Județean Cluj a alocat bani pentru reparatea acestui drum. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *