Din oras

Carl Widell, consulul onorific al Suediei din Cluj, a fost scos cu suturi in fund din actionariatul firmei ECOLOR de catre interpusii IKEA. Widell a dus in cap profitul ECOLOR in 2018. Ca sa plece fara discutii, a incasat 4 milioane de dolari

Suedezii sunt smecheri in Romania, fac chestii mistocare pe pagina de Facebook a Ambasadei Suediei, dar, in business, rezolva probleme cam ca rusii: scurt si taios. De cateva luni ne pregatim sa va scriem ca unul dintre cei mai vechi expati din Cluj, suedezul Carl Widell, patronul si administratorul Ecolor din Jucu, o firma gigant a judetului, a fost scos cu suturi in cur din firma. De cine? Ecolor lucra in sistem lohn pentru IKEA, pe baza unei relatii pe care Widell a facut-o rost prin intermediul tatalui sau, despre care se spune ca e fost ofiter de informatii in Suedia. 

Widell si creatorul Ikea, acum decedat

 

Carl are un traseu asemanator cu al altui om de afaceri clujean, Daniel Metz, stand ca si el, cuminte si sociopat, sub globul de sticla al businessului timp de 10 ani. Ca si in cazul lui Metz, tot noi, cei de la Ziar de Cluj, l-am scos pe Widell la lumina in cadrul unui interviu in exclusivitate care a facut valva acum multi ani. Si tot ca lui Metz, si lui Widell a inceput sa ii placa faima, devenind un narcisist media de calibru: aparitii peste aparitii mai apoi in presa, discursuri tinute la evenimente oarecare, orice, numai sa iasa in fata. Ultima sa pohta a fost sa devina consul onorific al Suediei, o demnitate pe care o au, se pare, tot mai mult barbatii in criza la 50 de ani: in loc sa isi ia o nevasta sau o amanta sau un Ferrari, se fac consuli onorifici.

Ei bine, insa, toate aceste activitati atat de placute orgoliului nu i-au mai dat timp lui Carlitza sa se ocupe de business. Si ce business, ce sansa, pentru un neica nimeni ca el pana la momentul venirii in Romania, sa aiba sansa sa lucreze pe neve cu Ikea si sa se umple de bani! Zgarcit si penibil in alegerile sale in ceea ce priveste proiectele de comunitate in care alegea sa implice Ecolor, Carl Widell a reusit sa duca in cap profitul companiei si sa creeze o stare proasta in parteneriatul cu IKEA. In 2017, a reusit sa duca in cap profitul Ecolor cu de pana la 10 ori. 

Este si momentul in care la mijlocul anului trecut, suedezii interpusi ai companiei IKEA au luat decizia sa il ejaculeze din firma printr-o procedura de softpower. Mai intai, i-au bagat pe gat lui Widell un „managing partner”, pe numele sau Tommy Karlsson, un suedez jovial, dar cu multa experienta in management de companii de productie:

Karlsson a fost introdus incetisor in viata celor 550 de angajati de la Jucu, insa oamenii au inteles ca el e seful. Carl Widell le-a spus celor apropiati din firma si prietenilor ca o fi, ca o pati, ca vrea sa se odihneasca, ca s-a saturat de munca. Pe dracu! Nici vorba! Ikea i-a tras un sut in cur, caci ditamai brandul cel mai tare al lumii pe aceasta industrie nu isi permite sa intre in default cu nicio capacitate de productie pe care o are in lume.

Intr-un ziar intern de spalat creierii, Karlsson le da de inteles angajatilor cine e bossul si care sunt prioritatile pentru 2019: rezolvarea cacatului lasat in urma de Widell.

In fine, acum 3 saptamani, s-a incheiat si din punct de vedere legal ejectul lui Widell din propria firma. Ce moment stupid: sa fii dat afara din propria ta firma, numai pentru ca ai fost prost si autosuficient, in conditiile in care, daca faceai tot ce recomanda IKEA, imbatraneai an de an cu 4 milioane de euro in cont profit! 

Asa, Widell a fost fortat de imprejurari sa vanda businessul companiei catre AB GYLLENSVAANS MÖBLER, o afacere de familie mult mai serioasa ca Widell care livreaza pentru IKEA din 1952, fiind infiintata de Nils Gyllensvaan si predata copiilor sai: Mats, Karin and Eric, Da, stim ca seamana cu niste actori din anii 70 si ca e contrastanta imaginea lor fata de a figurantului de Widell, dar astia 3 l-au cumparat pe Widell cu fulgi cu tot. Mai precis cu 12 000 000 de lei, adica 4 milioane de dolari, asa cum arata documentul de la Registrul Comertului:

J12/701/2003, CUI 15298771 din data de 28.03.2019 Asociatii:
1. AB GYLLENSVAANS MÖBLER, persoana juridica suedeza, cu sediul Suedia, Storgatan 8, Kättilstorp 521 00, Falköping, inregistrata sub nr. 556122-6811/20.01.1969, reprezentata prin NILS ERIK GYLLENSVAAN, cetatean suedez, nascut la 22.01.1958, in Yllestad, Skaraborg, [***domiciliu***]eliberat de autoritatile competente suedeze;
2. OLOF CARL-HENRIC WIDELL, cetatean suedez, nascut la 27.06.1974, in Sandhem, Skaraborg, au hotarat urmatoarele:

I. Asociatul OLOF CARL-HENRIC WIDELL cesioneaza 1951 parti sociale, din care o parte sociala in valoare de 10 lei si 1950 parti sociale in valoare de 50.000 SEK, echivalent cu 5.342,46 euro, echivalent cu 6.290,32 USD asociatului AB GYLLENSVAANS MÖBLER. Cesiunea se realizeaza la valoarea de 12.000.000 RON, calculata conform art. 6 din Statutul societatii.
 

Cedentul declara ca i s-a platit valoarea mai sus mentionata si nu mai are niciun fel de pretentii fata de societate si cesionar. De asemenea, declara ca nu a mai cesionat partile sociale ale societatii altei persoane.
Cesionara declara ca a primit integral partile sociale, conform celor de mai sus, respectiv ca a achitat cedentului contravaloarea partilor sociale, la valoarea mentionata mai sus, drepturile si obligatiile conferite de partile sociale primite fiind dobandite de catre subscrisa azi data semnarii prezentei.

II. In urma cesiunii partilor sociale, capitalul social subscris si varsat este in suma de 195.200 lei, divizat in 19.520 parti sociale a cate 10 lei fiecare, detinute astfel:
1. AB GYLLENSVAANS MÖBLER detine 19.519 parti sociale, in valoare totala de 195.190 lei, din care 1.969 parti sociale, a cate 10 lei fiecare, in valoare totala de 19.690 lei, si 17.550 parti sociale, in valoarea de 450.000 SEK, echivalent cu 48.082,18 euro, echivalent cu 56.612,90 USD, echivalent cu 175.500 lei, reprezentand 99,995% din capitalul social subscris si varsat, si are o participare proportionala la beneficiile si pierderile societatii de 99,995%;
2. OLOF CARL-HENRIC WIDELL detine 1 parte sociala in valoare de 10 lei, reprezentand 0,005% din capitalul social subscris si varsat, si are o participare proportionala la beneficiile si pierderile societatii de 0,005%.

Bun, ca si Widell si Erik sunt din acelasi sat, asta v-ati dat seama. Ce e si mai interesant este ca noul proprietar la Ecolor era, pana sa inghita Ecolor, de aceeasi dimensiune a businessului ca si Ecolor: adica tot cam 360 de milioane de lei pe an facea, echivalentul in coroane suedeze.

 

Iata si ce limitari are noul administrator al Ecolor:

– Administratorul nu poate inregistra/initia plati, ci doar sa le aprobe zilnic prin internet banking (Handelsbanken and Raiffeisen), poate aproba plati de orice valoare, atata timp cat ele decurg dintr-un contract.
– Administratorul aproba lunar plata salariilor pentru angajatii Ecolor. In situatia acordarii unor bonusuri speciale sau a altor beneficii speciale asimilate salariilor, este necesara aprobarea prealabila a firmei Gyllensvaans Möbler.
– Administratorul nu poate lua decizii privind investitii noi pentru sume mai mari de 500.000 RON, contractarea de credite sau oferte salariale pentru angajarea unor candidati in pozitii cheie (de exemplu, nu poate decide cumpararea unei cladiri, unui autovehicul sau a unui echipament), fara aprobare prealabila a firmei Gyllensvaans Möbler, chiar daca valoarea acestora este mica.
– Administratorul poate semna contracte cu subcontractanti in acord cu managerul de achizitii.
– Administratorul poate semna contracte de achizitii pentru perioade mai scurte de 12 luni.
– Administratorul poate semna contracte cu autoritatile locale si cu furnizorii de servicii de utilitati, precum si declaratii fiscale.
– Administratorul poate semna documente legate de colaborarea cu IKEA sau alti clienti. 

– Administratorul, cu acordul scris al lui Karlsson Kurt Alf Tommy, aproba lunar plata salariilor pentru angajatii Ecolor. In situatia acordarii unor bonusuri speciale sau a altor beneficii speciale asimilate salariilor, este necesara aprobarea prealabila a firmei Gyllensvaans Möbler.
– Administratorul nu poate lua decizii privind investitii noi, contractarea de credite sau oferte salariale pentru angajarea unor candidati in pozitii cheie (de exemplu, nu poate decide cumpararea unei cladiri, unui autovehicul sau a unui echipament), fara aprobare prealabila a firmei Gyllensvaans Möbler, chiar daca valoarea acestora este mica.
– Administratorul, cu acordul scris al lui Karlsson Kurt Alf Tommy, poate semna contracte cu subcontractanti in acord cu Managerul de Achizitii.
– Administratorul poate, cu acordul scris al lui Karlsson Kurt Alf Tommy, sa semneze contracte de achizitii pentru perioade mai scurte de 12 luni.
– Administratorul poate, cu acordul scris al lui Karlsson Kurt Alf Tommy, semna contracte cu autoritatile locale si cu furnizorii de servicii de utilitati, precum si declaratii fiscale.
– Administratorul poate, cu acordul scris al lui Karlsson Kurt Alf Tommy, semna documente legate de colaborarea cu IKEA sau alti clienti. Deciziile legate de preturi de vanzare si alte decizii strategice trebuie agreate in prealabil cu Gyllensvaans Möbler. Acordul scris mai sus mentionat este valabil acordat si prin email, anterior faptei pentru care se acorda si poate fi acordat si de catre asociatul-administrator NILS ERIK GYLLENSVAAN.

 

Cam asta a fost epopeea expatului Carl Widell in businessul clujean. De acum, il puteti gasi frecand menta la Consulatul Suedez din Cluj, cat l-or mai tine si pe acolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *