Sanatate

Carduri europene degeaba. Asigurările private de sănătate bat cardul european

Cardurile europene de sănătate sunt degeaba. Pe lângă faptul că implică multă birocrație, turiștii care pleacă în vacanțe în străinătate riscă să scoată bani din buzunare dacă se îmbolnăvesc. Spune acest lucru un fost demnitar al României, și totodată, fost director al Autorității de Supraveghere Financiară. 

 “Are un sens, eu nu l-am utilizat niciodată, mărturisesc, dar noi ne înscriem în comunitatea europeană, practic asigurările noastre de sănătate sunt recunoscute în UE, dar s-ar putea ca accesabilitatea și modul în care funcționează utlizarea cardului respectiv să nu fie la fel de eficientă cum este o asigurare medicală pentu călătorii în străinătate”, precizeaza Aurelia Cristea, fost director al ASF.

Aurelia Cristea îi îndeamnă pe turiști să nu se încreadă în asigurarea oferită de stat și sa aleagă o asigurare privată de sănătate. Mai ales că prețurile sunt foarte mici. În plus, dacă se îmbolnăvesc, pacienții se pot trata atât la stat, cât și la cabinete private.

“Prețurile sunt realmente foarte mici, dau un exemplu așa, pentru un sejur de 10 zile în străinătate, undeva la 25 de lei tariful pentru polița respective”, completeaza Aurelia Cristea. 

Inutilitatea cardurilor europene de sănătate reiese și din numărul mic de solicitări. Doar în perioada vacanțelor par să fie mai mulți clujeni ce optează pentru acest tip de asigurare, oferită de stat.

 “Se constată că în perioada concediilor crește numărul de solicitări pentru cardul european de sănătate, a cărui valabilitate este de un an, în primele 5 luni ale anului s-au eliberat un număr de 4325 de carduri de sănătate”, ne informeaza Crina Grozav, purtatorul de cuvant al CAS Cluj.

Turiștii care aleg să plece în străinătate în baza cardului european de sănătate, trebuie să știe că se pot adresa doar sistemului public de sănătate din țara respectivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *