In vizor

Caracal de Cluj: după două luni de tergiversări, nimeni nu se face vinovat de cazul clujeanului snopit în bătaie de polițiști

Au trecut mai bine de două luni de zile de când Ziar de Cluj relata cazul clujeanului Tudorel Lupea, snopit în bătaie în Piața Unirii de un echipaj mixt de jandarmi și polițiști locali. Două luni în care autoritățile competente au făcut tot posibilul să ignore și să mușamalizeze acest abuz. De ce să ne mirăm de intervenția reprobabilă a oamenilor legii în cazul Caracal, când și în municipiul Cluj-Napoca intervenția poliției este băgată sub preș?!

Gazeta de Cluj readuce în fața opiniei publice cazul semnalat de noi în 12 iunie 2019, când relatam cum Tudorel Lupea, un pensionar clujean în vârstă de 64 de ani, a fost bătut de polițiști și jandarmi pentru că a refuzat să se legitimeze până ce nu i se spune ce faptă a comis. Scandalul a început după ce Tudorel Lupea a îndepărtat de pe statuia regelui Matia Corvin câteva coroane de flori ce aveau panglici în culorile drapelului național al Ungariei.

 

CITEȘTE ȘI: „Mușchii” Jandarmeriei minte nu are: vârstnic „imobilizat” până la internarea in spital cu fractură de picior

Între timp, adică după mai bine de 2 luni de zile, situația în care a ajuns Tudorel Lupea a ajuns în atenția publicului, chiar dacă nici o autoritate a statului nu și-a asumat răspunderea pentru acest incident. Mai mult, acestea au încercat să șteargă urmele. 

Să recapitulăm: un cetățean în vârstă de 64 de ani a fost „imobilizat” de un echipaj mixt de jandarmi și agenți ai Poliției Locale, pentru un comportament presupus „agresiv”, iar în urma intervenției concertate a acestora, Tudorel Lupea a fost transportat direct pentru a fi operat la Secția de Ortopedie și Traumatologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj.

Diagnosticul stabilit de medici nu a fost deloc îmbucurător:

„Diagnostic principal – FRACTURĂ BIMALEOLARĂ DREAPTĂ CU LUXAȚIE POSTERO-EXTERNĂ A PICIORULUI (FRACTURĂ COMUNITIVĂ PERONEU DREPT) AFIRMATIV AGRESIUNE.

Afirmativ agresat de polițiști”, se precizează în biletul de externare al pacientului. 

Acum, după mai bine de 2 luni de zile, aflăm că în urma întocmirii certificatului medico-legal, Tudorel Lupea a prezentat leziuni traumatice care s-au putut produce prin lovire cu corp dur. Leziunile au necesitat 80-85 zile de îngrijiri medicale, dacă nu survin complicații. 

În acest caz ar fi existat chiar presiuni din partea oamenilor legii, după cum relatează Gazeta de Cluj: în următoarea zi după nefericitul eveniment, adică în 24 mai 2019, la unitatea spitalicească s-au prezentat doi şefi, unul de la Politie şi unul de la Jandarmerie, care în loc să se intereseze de starea lui Lupea, au făcut presiuni asupra medicilor să radieze din registrul de internări menţiunea că acesta a afirmat că a fost agresat de poliţişti, pentru a șterge astfel urma autorilor, dar au fost daţi efectiv afară. Felicitări medicilor!

După externare, la aproape o lună de la eveniment, respectiv în data de 18 iunie 2019, a fost vizitat la domiciliu de doi polițişti locali care i-au înmânat un proces verbal încheiat de agentul constatator Florin Cioban din Direcția Generală Poliția Locală a Municipiului Cluj-Napoca, prin care a fost sancționat cu amendă contravenţională de 300 lei, pentru că a fost depistat în timp ce arunca jerbele funerare care se aflau pe ansamblul statuar Matei Corvin şi a refuzat să se legitimeze.

Adică tot milițienii pesnionarului de lux Bonțidean fac coada băț și se cred lezați după ce i-au rupt piciorul omului, acționând cu exces de forță împotriva sa!

Referitor la acest proces verbal, fostul senator Valer Marian afirmă că există suspiciuni că ar fi fost întocmit în fals, întrucât a fost încheiat în lipsa presupusului contravenient, cu data de 20.05.2019, orele 20,30, deci după internarea acestuia, şi nu este semnat de un martor, conform dispoziţiilor legale. Mai mult ca sigur că organele de ordine au încercat să-şi acopere comportamentul abuziv cu acest proces verbal de contravenție fabricat.

Tudorel Lupea a formulat contestație împotriva procesului verbal de contravenție, care se află pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca. Totodată, urmează să depună la Parchetul Militar Teritorial Cluj plângere penală împotriva celor nouă agresori din forțele de ordine, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovire sau alte violențe sau vătămare corporală în funcție de depășirea numărului de 90 zile de îngrijiri medicale. 

Vă prezentăm, în schimb, răspunsul oficial al Inspoectoratului Județean de Jandarmi Cluj, precum și al Grupării de Jandarmi Mobile „Ștefan Cicio-Pop” Cluj-Napoca.

 
Și Gruparea de Jandarmi Mobilă „Ștefan Cicio-Pop” Cluj-Napoca neagă orice fel de implicare în acest caz:

„La solicitarea dumneavoastr6 inregistrată. la sediul Grupării de Jandami Mobile Cluj-Napoca din 12.06.2019, privind motivul intervenției echipajului de jandarmi asupra cetățeanului Tudorel Lupea, vă transmitem urmitoarele:

Efectivele unității noastre nu au fost angrenate in misiune, in zona Piața Unrii,
in data de 23.05.2019. 
Echipajele de interveție nu au fost solicitate prin Sistemul Nalional Unic pentru Apeluri de Urgență ”112”, in data mentionată in adresa, iar in urma verifiărilor in bazelede date, persoana indicată de dumneavoastă, domnul Tudorel Lupea, la care facețireferire in petiție, nu a fost legitimată și nu au fost intocmite alte documente de către efectivele unității noastre”, se precizează în răspunsul grupării mobile de jandarmi „Ștefan Cicio-Pop”.

Iată cum au reflectat cazul lui Tudorel Lupea reprezentanției Poliției Locale:

„Urmare adresei dvs. înregistrată in 12.06.2019, privind evenimentul din data de 23.05.2019, din municipiul Cluj-Napoca, Piața Unirii, în urma verificărilor efectuate vă comunicăm următoarele:

  – la data de 23.05.2019, orele 19.25, patrula de ordine si siguranță publică zona I Poliție locală, a fost sesizată cu privire la faptul că o persoană de sex masculin, distruge jerbele de flori, depuse la ansamblul momumentului Matia Corvin, situat în Piața Unirii, din municipiul Cluj-Napoca.

polițiștii locali au depistat la fața locului, o persoană de sex masculin, care arunca jerbele de flori, de pe monumentul menționat anterior, s-a solicitat prezentarea unui act de identitate, sau de a da relații despre identitatea sa, a refuzat acest lucru, chiar și în prezența lucrătorilor Secției 1 Poliție Cluj-Napoca, fapt pentru care polițiștii locali, după identificare au sancționat contravențional în lipsă, persoana în cauză, în conformitate cu prevederile  art. 2, pct.31, din Legea 61/1991, pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.

(refuzul unei persoane de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale, de a se legitima cu actul de identitate sau de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penală sau de menţinere a ordinii publice, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu;)”, se precizează în răspunsul oferit de reprezentanții Poliției Locale Cluj-Napoca.

Nici un cuvânt despre imobilizarea și bătaia aplicată lui Tudorel Lupea. Nimic despre faptul că Tudorel Lupea a fost internat direct în spital după ce a fost identificat și sancționat contravențional.

De două luni de cand am scris in Ziar de Cluj despre acest caz, nimeni nu a luat nici o masura impotriva agresorilor. Daca poliția și jandarmeria au avut o atitudine de interlopi, de ce ne mirăm de cazul Caracal?

Ne asteptam la mai mult din partea unor structuri antrenate în asigurarea securitătii cetățeanului, mai ales că tot ce depășește 60 de zile de îngrijiri medicale se constituie în CAZ PENAL. Se-aude la IJP Cluj? Ne autosesizăm pe caz, că sunt 80-85 de zile de îmgrijiri medicale în urma unei agresiuni!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *