Sanatate

Caldura din casa – dusmanul siluetei?

Recent, cercetatorii britanici au descoperit ca, pe langa consumul excesiv de alimente, lipsa exercitiului fizic si ereditate, o a patra cauza a obezitatii poate fi caldura din interiorul locuintelor si al spatiilor in care ne desfasuram activitatea.

Datorita instalatiilor de incalzire moderne, am redus la maxim expunerea la frig. Astfel, ne bazam tot mai putin pe mecanismele naturale de care dispune corpul nostru pentru a ne regla temperatura prin arderea caloriilor in exces castigate prin alimentatie.

Cercetatorii subliniaza ca, in ultimii 30 de ani, temperaturile care ne fac sa ne simtim confortabil au crescut vertiginos, atingand ceea ce se numeste “monotonie termica” – mentinem o temperatura constanta in casa tot timpul si nu o coboram noaptea, asa cum ar fi normal. Asadar, nu numai ca am crescut temperatura medie din sufragerie cu cateva grade bune, dar temperatura medie din dormitor a urcat si mai mult.

Organismul uman isi regleaza caldura cu ajutorul grasimii brune. Aceasta, pe masura ce imbatranim, este inlocuita de grasimea alba, cu rol in favorizarea depozitarii caloriilor in exces. Pana de curand, se credea ca adultii au foarte putina grasime bruna in organism.
Cercetarile stiintifice recente au relevat prezenta unor depozite importante de grasime bruna in organismul adultilor, care isi indeplineste functia de ardere a caloriilor cand ne aflam in medii cu temperaturi de sub 6°C.

Trebuie sa retinem ca nu este usor sa aflam daca avem sau nu grasime bruna in organism si, spre deosebire de animale, care mananca mai putin pe masura ce temperatura ambianta creste si se misca mai mult cu cat este mai frig, noi nu ne reglam consumul de alimente si de energie in functie de temperatura.

Trecand peste capacitatile naturale de care dispunem, preferam sa ne rasfatam in casa, la temperaturi mai mult decat confortabile.

“Desi pare tentant sa credem ca “statul la racoare” poate fi solutia pentru pastrarea unei greutati optime, este in regula si daca suntem atenti la cat si ce mancam, precum si sa nu uitam sa facem cat mai multa miscare. Totusi, doar inchizand caldura in casa si luand un pulovar in plus pe noi nu vom rezolva problema kilogramelor in plus. Pentru prima oara in istoria omenirii, ne confruntam cu o epidemie de obezitate. Niciodata pana acum, in nicio civilizatie din trecut, nu s-au inregistrat atat de multe cazuri de persoane supraponderale si obeze. Aceasta problema se agraveaza pe zi ce trece, iar cauzele ei nu sunt un mister pentru nimeni. Consumam mult mai multe calorii decat avem nevoie si facem mult prea putina miscare”, trage un semnal de alarma Dr. Luigi Gratton, medic specialist din cadrul Universitatii Los Angeles (UCLA) si vice-presedinte medical in cadrul Herbalife Ltd., in cartea sa „Keep it Simple – Diet and Exercise”.

I.S.
Foto: arhiva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *