Politica

„Bubele” compensatorii ale candidatului ubebist Ioan Cupșa, varianta PNL la Ministerul Justiției

Propunerea potențială a lui Orban la Ministerul Justiției are suficiente „bube compensatorii”. Ioan Cupșa este membru în Comisia Jurdică din Camera Deputaților și este lăudat de Ludovic Orban pentru contribuția la contestațiile câștigate de PNL la Curtea Constituțională. 

Cupșa este însă singurul deputat liberal care a votat în 2017 legea recursului compensatoriu, o inițiativă PSD-ALDE care a dus la eliberarea rapidă din închisori a mii de condamnați care au invocat condițiile de detenție.

La momentul respectiv, Cupșa a susținut că a votat legea „din greșeală”. 

În 2018, același Cupșa a depus în Parlament o inițiativă de abrogare a legii.

Deputatul PNL s-a remarcat însă atât în Comisia Juridică, dar și în Comisia „Iordache” prin contrele pe care le-a avut în permanență cu liderii puterii care susțineau modificările legilor justiției sau ale codurilor penale. Cupșa a luptat, totuși, cot la cot cu puterea pentru respingerea proiectului de lege care introducea pedepse mai dure pentru cei care torturează sau ucid animale.

Legea prevedea închisoare de la 2 la 7 ani pentru cei care torturează sau ucid animalele, într-o perioadă în care astfel de cazuri au fost tot mai des întâlnite. Cupșa a susținut că „o astfel de iniţiativă legsialtivă dacă va trece cu aceste limite de pedepse, introduce un dezechilibru grav”.

Într-un anume fel, Cupșa este un „tolerant”. Dar asta numai în anumite privințe.

Ioan Cupșa este la bază inginer. A absolvit Facultatea de Mecanică a Politehnicii din Cluj în 1990. Ulterior, între 1991 şi 1997 a urmat cursurile Facultătii de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai. În acelaşi an a devenit avocat în Baroul Bihor. E membru PNL din 1990. Din 2008 până în 2012 a fost consilier local în Oradea. Din 2012 e parlamentar PNL.

Cea mai recentă inițiativă legislativă la care Ioan Cupșa, din meandrele gândirii liberale, a pus umărul, vizează modificarea legii medierii prin amendamentele propuse la proiectele de lege pentru aprobarea Ordonantelor de Urgenta 90/2012 si 4/2013.

Amendamentele propuse de avocatul deputat Ioan Cupsa aduc o atingere evidenta profesiei de mediator, in incercarea de a trage pe spuza avocatilor cat mai multa cenusa pentru o turta mai buna.

Conform declarației de avere a acestui avocat-deputat pare-se că nu i-a mers deloc rău în practicarea profesiei sale. Poate din această cauză, Cupșa nu pare deloc interesat de rolul ce le revine mediatorilor în diversele cauze sociale. Prin amendamentele propuse la legea medierii, acesta demonstrează că pentru el pare a fi mai însemnată grija pentru propria profesie decât drepturile alegatorilor.

De altfel, după cum notează avocatura.com, Ioan Cupșa este și unul dintre „specialiștii dreptului” care au ciopârțit legea notarilor publici. Inițial, legea a fost iniţiată de 46 parlamentari, însă parcursul a fost unul sinuos. Și, după ce Comisia pentru constituţionalitate, libertăţi civile şi monitorizare a executării hotărârilor CEDO a stabilit că Senatul este prima Cameră sesizată, totul părea a decurge bine. Chiar Guvernul a trimis în iunie un aviz favorabil. Însă, după amendamentele propuse de Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări și după ce Senatul și Camera Deputaților au votat „în bloc” Legea notarilor, situația s-a schimbat.  

Chiar dacă parlamentarii nu au remarcat schimbări notabile în actul legislativ, Guvernul a revenit cu o sesizare de neconstituționalitate. Pentru că forma finală adoptată și trimisă spre promulgare era „un pic” schimbată, prin introducerea a câteva puncte cheie. Cele mai blamate au fost cele potrivit cărora notarul nu poate fi considerat funcționar public, sau că nu poate fi exclus din profesie decât după o condamnare definitivă cu executare.

Din fișa inițială de la Camera Deputaților, legea nu părea a ridica probleme deosebite. Însă, după ce Comisia juridică a formulat amendamentele și Senatul a considerat forma finală ok, niciunul din cei 46 de parlamentari care inițiaseră legea nu s-a ridicat pentru a spune că ce ajunsese în fața lor nu era în conformitate cu Constituția.

Cu toate că mulți dintre cei 46 au studii superioare juridice, pe alocuri activitate în domeniul juridic, sau au câte un specialist chiar în familie. Nu mai vorbim de faptul că unii dintre inițiatorii care nu au comentat la varianta schimbată sunt chiar notari. 

Întrebat recent dacă Ioan Cupșa ar putea fi o variantă pentru preluarea conducerii ministerului Justiției, premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat că deputatul PNL „are toate calitățile” pentru a primi această funcție.

„Are toate calităţile necesare pentru a gira această funcţie. (…) Poate fi un candidat, dar nu vă voi da nume. În momentul în care vom decide formula Guvernului, atunci o vom prezenta public”, a spus Orban.

 

 

 

 

sursa foto: epochtimesromania.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *