Sanatate

Bataturile (clavusul)

Bataturile (clavusul) sunt ingrosari neuniforme ale pielii, bine delimitate si usor reliefate, netede, scuamoase sau verucoase, de culoare galben-bruna cu “miez” alburiu, uneori dureroase, din cauza atingerii terminatiilor nervoase locale.

Ele apar mai ales la picioare (pe talpa, pe fata externa a degetului mic si fata dorsala a celorlalte degete), ca urmare a purtarii de incaltaminte necorespunzatoare (prea stramta, prea rigida, cu tocurile prea inalte, cu varfurile prea ascutite etc.), care impiedica circulatia normala a sangelui la nivel dermic si determina formarea keratinei sau a unui strat comos al epidermei, ca raspuns de aparare al organismului la agresiunea externa. Din motive lesne de inteles, aceasta forma predomina la femei, este dureroasa si produce jena functionala in timpul mersului.

O alta localizare este la nivelul palmelor, la persoanele care presteaza munca fizica indelungata cu ustensile care presupun strangerea lor energica (taietori de lemne, caratori cu roaba etc.) sau al degetului mijlociu, la elevii care tin prea strans “condeiul”.
Preventiv, se recomanda ca incaltamintea sa fie cat mai comoda, igiena locala sa fie ieprosabila, iar mersul cu picioarele goale sa se faca ori de cate ori este posibil.

Curativ, spalarea cu apa calda si sapun sau soda (pentru inmuierea stratului cornos), urmata de pensularea cu unele preparate (Clavusin, Clavusal). Persoanele cu pielea mai sensibila trebuie sa-si protejeze suprafetele adiacente cu o folie de plastic decupata, in caz contrar putandu-se produce arsuri si/sau vezicatii. Pentru localizarea plantara, frecarea cu piatra ponce poate rezolva temporar, problema.

De regula, cel putin pentru bataturile de la picioare, procedurile se fac seara inainte de culcare, preparatele ramanand sa actioneze pe timpul noptii, pentru a nu impiedica activitatea de peste zi.

Bataturile se pot extirpa si mecanic, prin tehnici de microchirurgie efectuate de medicii specialisti. Incercarile empirice facute de personae necalificate esueaza prin ramanerea miezului si riscul aparitiei unor focare de infectie prin folosirea unui instrumentar neaseptizat.

In limbajul popular, sub denumirea de bataturi sunt incluse si basicile care apar la maini si la picioare, formate nu prin ingrosarea pielii, ci prin acumularea sub epiderma de lichid mai mult sau mai putin limpede. De regula, cand presiunea externa nu inceteaza, acestea se sparg de la sine, pielea fiind subtiata prin extensie. In acest caz, ele sunt foarte dureroase si se pot infecta. Daca nu au apucat sa se sparga se pot intepa usor cu un ac flambat de seringa, apoi se apasa usor pe ele pentru scoaterea colectiei seroase, dupa care se aplica un pansament steril. Procedura este simpla si nedureroasa, iar efectul este bun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *