Reportaj

Autogara Beta, o poartă de intrare a deșeurilor în Cluj!

Autogara Beta, o importantă poartă de intrare în Cluj-Napoca pentru cei care aleg ca mijloc de transport autocarul, este și o poartă de intrare a deșeurilor în municipiu.

Paralel cu autogara curge râul Nădaș, malurile acestuia fiind o adevărată ghenă de gunoi unde sunt depozitate cu miile pet-uri și diverse ambalaje.

Și nu este de mirare acest fapt, pentru că tomberoanele din incinta autogării sunt bine închise cu lacăt, în spatele unei cuști metalice, pentru ca nimeni să nu le poată murdări cu vreun deșeu!

În timp ce tomberoanele stau goale, perfect protejate contra gunoaielor, pe grilajul cuștii unde sunt așezate a fost agățat un sac transparent pentru gunoi, un indiciu că cineva totuși a fost preocupat de problema deșeurilor și un semn clar că lucrurile în Cluj-Napoca sunt mereu pe dos și paradoxale.

Dacă la tomberon nu e voie, fiecare își aruncă pet-urile unde consideră de cuviință, pe malurile râului, în râu, în incinta autogării, pe stradă, ghena de gunoi fiind bine întreținută, cel mai probabil, și de călători, dar și de agenții economici din zonă, dată fiind cantitatea impresionantă de deșeuri strânse aici.


Cei care ajung în Cluj, turiștii, studenții, pacienții clinicilor universitare, oamenii de afaceri ș.a.m.d., pot lua cunoștință, încă de la primii pași făcuți  în autogară, de specificul orașului nostru, de paradoxurile și de gunoaiele pe care le vor întâlni mai apoi la tot pasul.

Cu această imagine dezolantă își întâmpină Clujul vizitatorii:

Întreaga zonă din  jurul Autogării Beta este o ghenă de gunoi, cu toate că amenzile pentru depozitarea deșeurilor aici sunt, cel puțin teoretic, usturătoare:

Practic, gunoaiele sunt aruncate în mod grosier pe stradă și pe malul râului, pentru că, atâta timp cât autoritățile nu impun legea și reglementările locale, aceste reglementări nu au nicio valoare pentru nimeni. 

Poate că edilul orașului, în preumblările sale electorale din aceste zile, ar trebui să renunțe la ochelarii de cal, să observe și aceste zone rușinoase ale Clujului și să îi pună la treabă pe cei din subordinea sa, pentru ca orașul nostru, scufundat de prea multă vreme în mizerie și în nesimțire, să devină „mai fain” și mai salubru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *