In vizor

Asociații și fundații obscure ocupă spații ultracentrale, închiriate de la Primărie pe bani mărunți

V-ați gândit vreodată cum ar fi să puteți lua în chirie un spațiu, în zona zero a orașului, pentru 10 lei pe lună? În buricul târgului, de ani buni și-au făcut “cuib” numeroase asociații și fundații de care nu a auzit nimeni și a căror activitate rămâne un mister. Din zecile de astfel de organizații nonguvernamentale, Cluj 100% a luat la “purecat” opt asociații și fundații pentru a vedea cu ce se ocupă în realitate, nu pe hârtie și dacă își merită spațiul primit de la Primărie.

Asociațiile și fundațiile din Cluj-Napoca primesc, în regim de închiriere, spații destul de generoase de la Primărie, și nu oriunde: chiar în centrul frumoasei urbe. Noi am fost curioși să vedem care este utilitatea acestor asociații, cu se ocupă și am vizitat câteva. Lista lor este lungă, zeci de asociații și fundații au spațiu închiriat de la Primărie pentru sume ridicole: între 10 lei și cel mult 70-80 lei pe lună.

Supriză sau nu, majoritatea asociațiilor neguvernamentale fie aveau lacătul pe ușă, fie sediul lor a fost de negăsit, la propriu.

„Șeful” de la Vatra Românească, prea ocupat să vorbească cu presa

Prima oprire este la sediul Uniunii Vatra Românească, al cărei sediu este pe bulevardul Eroilor nr. 2, într-o curte cu mai multe spații date în chirie. Prima oprire este cu noroc, sediul este deschis. Spațiul este vechi cu iz de salon de conac. În mijlocul încăperii tronează o masă, iar pereții sunt plini de mobilier. Nu se află nimeni în încăpere, în afară de o doamnă zâmbitoare care tocmai își conducea la ușă o prietenă. Doamna în vârstă îmi spune că președintele Uniunii e într-o ședință și mă îndrumă în încăperea alăturată unde câțiva membri de la Asociația Județeană a Românilor Refugiați, Expulzați sau Deportați au întins o masă aniversară și se veselesc. Cele două asociații împart același spațiu, după cum am aflat ulterior, dar sediul e al Vetrei și ceilalți au acces limitat, doar două zile pe săptămână, dar contribuie la plata chiriei care este în valoare de 54.20 lei pe lună.

Cei de la Asociația Românilor Refugiați îl sărbătoresc pe domnul Barbu Ioan. El este cel pe care l-a delegat „barosanul”  de la Vatra Românească să vorbească cu presa. Domnul Barbu, puțin în vervă datorită atmosferei de sărbătoare, se achită de sarcină foarte binevoitor și jovial. Mă pune în temă cu activitatea pe care Uniunea Vatra Românească o desfășoară în fiecare marți, la sediu: o conferință ținută de personalități culturale, istorice, uneori politice. După cum spune „mâna dreaptă” a șefului de la Vatra Românească, de obicei participă la eveniment câte 30-40 de persoane și conferința este anunțată în ziarul Făclia.

Pe lângă conferințele de la sediu, Uniunea Vatra  Românească mai organizează, ocazional, excursii, mai pune de proteste (ce fel de proteste nu se știe), ia și atitudine față de diferite manifestări ale conaționalilor.

Uniunea Vatra Românească are aproape aceeași vârstă cu Revoluția din ‘89 și scopul ei este să adune românii alături de Vatră pentru că este o asociație cultural-patriotică. La începuturile ei, avea zeci de membrii, dar acum numărul s-a redus considerabil.

După ce am căutat și celelalte asociații și fundații, am ajuns la concluzia că, prin comparație, oamenii de la Uniunea Vatra Românească, puțini la număr, fac măcar ceva concret, chit că uneori activitățile lor sunt mici chefuri.  

Asociația Română de Prietenie cu Republica Populară Chineză Filiala Cluj: nume alambicat, activitate incertă

În aceeași curte cu Vatra Românească, Primăria mai are un chiriaș care plătește ceva mai puțin decât vecinii: doar 22.39 lei/lună. Această asociație are un spațiu mai mic în care nu am reușit să intru având în vedere că programul cu publicul este de câte o oră pe zi, de luni până vineri, dar nimeni nu s-a prezentat la datorie la ora vizitei mele.

Așteptând în fața ușii închise, am remarcat un afiș de pe imobil în care sunt reclame la produse chinezești – mașini și alte obiecte – dar sunt promovate și acțiuni ale chinezilor în țara noastră. Pe afișe scrie în ambele limbi.

Tot domnul Barbu, simpatic și povestitor, de la Asociația Județeană a Românilor Refugiați îmi face puțină lumină în dilema privitoare la rostul asociației cu ușa încuiată. Barbu Ioan îmi spune că profesorul universitar Moldovan Virgil, președintele Asociației prietenă cu China vine cum poate. Primăria le ia bani de chirie dar îi și ajută când au întâlnire cu chinezii. Barbu nu știe însă prea multe detalii despre aceste întâlniri, ce se întâmplă de fapt și de drept în cadrul lor și nici ce mai face asociația în afară de promovarea Chinei în Cluj prin reclame.

Fundația Dezvoltarea Popoarelor – Filiala Cluj, sediu cu cântec

Fundația Dezvoltarea Popoarelor – Filiala Cluj te pune degeaba pe drumuri dacă vrei să ajungi la sediul ei. Pe site-ul asociației scrie că îi găsim pe bulevardul Eroilor nr. 48 ap. 7, dar acolo se află un magazin Panemar. Informația de pe site se contrazice cu informația furnizată de Primăria Cluj-Napoca, care a notat în lista chiriașilor din centru în dreptul Fundației Dezvoltarea Popoarelor adresa: bulevardul Eroilor nr. 20. Am mers la adresa aceasta și nicăieri nu există un indicator cât de micuț, o plăcuță cu numele fundației. Am încercat toate ușile din curte, unele erau închise și se observa că în spatele lor se află spații goale și nefolosite. Din fericire, o femeie care lucrează într-unul din spațiile de la etaj mi-a spus că vizavi de firma lor exista cândva un sediu cu vreo 15 fundații – o informație halucinantă, 15 fundații pe același sediu- dar s-a mutat undeva pe Iuliu Maniu. Lunga stradă Iuliu Maniu nu mi-a oferit niciun indiciu cum că ar găzdui și filiala clujeană a Fundației Dezvoltarea Popoarelor. Sediul lor, dacă există undeva în centrul Clujului, e un mister încă nedezlegat.

Asociația Dacia România: sediu invizibil și nedisponibili telefonic

Teoretic, Asociația Dacia România are sediu pe strada I.C Brătianu nr. 13-15 dar când te duci ca tot omul să îi cauți la adresa indicată de Primărie, pur și simplu nu găsești numerele respective, care ar trebui să fie vis a vis de sediul administrativ al Academiei de Muzică Gheorghe Dima. Portarul de la clădirea universitară mă îndrumă pe partea cealaltă a drumului dar clădirea veche și aproape dărăpănată care are locuințe private, cu siguranță nu e și casa unei asociații. Niciun imobil situat pe I.C Brătianu nu are tăbliță cu numele vreunei asociații. Dacă există pe strada menționată, clujenii nu o pot găsi. Culmea e că nici telefonic nu poți afla informații despre Asociația Dacia România deoarece numărul de fix afișat pe site nu e corect, iar la numărul de telefon mobil al directorului răspunde robotul. Dacă această asociație e disponibilă și utilă clujenilor vă lăsăm să trageți singuri concluziile.

Uniunea Elenă are un „mega” program de o oră

Uniunea Elenă, care numără aproximativ 100 de membri, este o altă fundație cel puțin obscură și fantomatică. Ocupă degeaba un spațiu pe bulevardul Eroilor, care a fost luat în chirie încă din anul 2000. Pentru o încăpere din buricul târgului Uniunea Elenă plătește nici mai mult nici mai puțin de 13,96 lei pe lună.

Le-am făcut o vizită și grecilor din Cluj să aflăm cu ce se ocupă. Nu este nimeni, ușa este încuiată, dar cel puțin au un orar afișat, pe o bucată mică de hârtie. La intrare, găsim atașată de ușă o factură, semn că nu a mai trecut cineva de ceva vreme pe acolo. Deși am fost prezentă la ușă în intervalul de pe orar, se pare că nu este respectat, deoarece ușa era bine încuiată. Grecii din asociație sunt în pas cu tehnologia și au o pagină de Facebook. Am încercat să sunăm la numărul afișat pe pagina de Facebook, dar nu sunt de găsit nici la numărul de telefon.

Oare cei 100 de membri ai Uniunii Elene nu încap în cei 23 de metri pătrați câți are sediul și s-au mutat cu tot cu activități pe insulele Elene, dacă tot e iarnă?

Ușa închisă și la Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor

După un tur pe la sediile de asociații și fundații, deja ne-am obișnuit să fim primiți cu ușile închise. Ultima oprire a fost la Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România – Filiala Cluj, care a închiriat un spațiu de aproape de 50 de metri pătrați, pe bulevardul Eroilor nr. 16, încă din 1995. Surpriză, totuși! Aici găsim pe cineva la fața locului: un student rătăcit prin cameră, care se pregătea pentru studiu. Nu poate să ne dea prea multe detalii, ne spune să revenim a doua zi, pentru a vorbi cu un reprezentant al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Cluj-Napoca. Orarul nu este afișat însă și niciun număr de telefon, ca să nu mai vorbim despre faptul că nu dețin nicio pagină pe internet, sau facebook, unde ne pot ține la curent cu ultimele noutăți sau pentru activitățile de la asociație.

Astfel stând lucrurile cu activitățile asociațiilor și fundațiilor care ocupă spații închiriate pe bani mărunți de la Primărie, întrebarea noastră este dacă merită aceste asociații, uniuni și fundații fantomă să mai primească de la Primărie, spații considerabil de mari la un preț atât de redus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *