In vizor

Asistenta de la Dermatologie a fost obligată să plătească amenda, după articolul din Ziar de Cluj, deși nu e de vină pentru jegul din spital: "Vă rugăm nu mai scrieți că rămânem fără salariu"

Asistenta șefă de la secția de Dermatologie a Spitalului Județean de Urgență Cluj a fost obligată să plătească amenda de 500 de lei, pe care a primit-o de la Direcția de Sănătate Publică, după articolul în care Ziar de Cluj arăta jegul din clinicile clujene. Colegele Emiliei Gidiu au vorbit cu Ziar de Cluj sub protecția anonimatului.

La aproape o lună de la publicarea articolului în care Ziar de Cluj arăta mizeria din secțiile de Dermatologie și Oftalmologie, din cadrul SCJU Cluj, reporterii Ziar de Cluj au făcut o nouă vizită la Clinica de Dermatologie, de această dată nu cu camera ascunsă, ci să vorbească cu personalul pentru a afla problemele cu care se confruntă.

Am fost bine primiți în clinică, deși ne așteptam să fim fugăriți cu o mătură, după ce asistenta șefă a încasat o amendă de 500 de lei pentru neregulile găsite de Direcția de Sănătate Publică. Nereguli închipuite și asta pentru că renovarea pereților și a toaletelor nu intră în competența asistentelor.

„De la bun început vă spun să nu îmi apară numele undeva că nu știu ce se întâmplă. Vedeți că tot noi picăm de proaste, deși nu ține de noi curățenia pereților și renovarea acestora. Curățenie nu poți să faci într-un loc unde mizeria e la ea acasă. E la ea acasă pentru să nu ai cum să întreții. Vedeți și dumneavoastră că aici cad pereții pe noi. Se face curățenie, dar vasele de toaletă sunt vechi și arată cum arată. Nu suntem noi de vină și nici nu putem tencui și da cu var pe pereți să fie curat. Lucrăm în mizerie, asta este. Eu lucrez aici de peste 10 și tot așa a fost clinica de când o știu”, ne spune sub protecția anonimatului una dintre asistenele cu care am stat de vorbă.

O altă asistentă aflată în preajmă ne abordează și ne roagă să nu mai scriem despre clinica de Dermatologie că le facem rău.

„Domnule, vă faceți treaba și înca foarte bine. Eu vă rog un lucru. Știu că Emilia a avut de plătit o amendă și a fost obligată să facă asta după ce ați publicat acel articol din februarie. Vă rog să nu mai scrieți. Emilia nici măcar nu este asistentă șefă, ea e provizorie pentru că nimeni nu vrea să ocupe postul. Vă rog să nu mai scrieți că ne trimiteți DSP-ul pe cap și ăia iau totul la puricat și noi picăm de fraiere. Ei vin să dea amenzi și abia așteaptă. Pe lângă că avem salarii mici … Vă rugăm nu mai scrieți că rămânem fără salariu”, ne spune o altă asistentă cu ochii în lacrimi.

Revoltate de faptul că asistentele sunt băgate la înaintare în fața DSP Cluj, instituție de control, acestea vorbesc și spun cum stă treaba cu renovările secțiilor la care conducerea Spitalului Județean de Urgență Cluj nu le dă importanță.

„Stimate domn, Clinica de Dermatologie a făcut o mulțime de cereri către domnul Șușcă, directorul Spitalului Județean Cluj. S-au făcut cereri chiar și după articolul pe care l-ați publicat dumneavoastră. Se fac cereri și de două-trei ori pe an să vină și să renoveze. Nu ne alocă fonduri și nu avem ce face. Lucrăm în condițiile astea de când ne știm. Și dacă mai scrieți articole nu Șușcă ia amenda că aici suntem noi, proastele. Luam amendă că nu avem condiții de lucru. Păi noi să ne facem condițiile de lucru?”, se întreabă una dintre asistente.

Nici asistentele de la Clinica de Oftalmologie nu sunt încântate de secția în care lucrează. La fel, și în această clinică toaletele sunt mizerabile și vechi, pereții spitalului sunt scorojiți și mai degrabă seamănă cu o instituție de tortură, decat una medicală.

La o lună de la publicarea articolului, care a fost preluat și în presa națională, Petru Șușcă, managerul Spitalului Județean de Urgență Cluj nu a luat nicio măsură de reabilitare a celor două secții.

Nici Ministerul Sănătății nu a dat publicității un raport de constatare sau un plan de renovare în cele două secții spitalicești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *