Editorial

Anticipate?! Peste 30 de ani are să ne facă eMAG un spot cu eroul anti-PSDist Victor Viorel Ponta şi cei trei anti-USLişti convinşi: Orban, Iohannis şi Antonescu

Aflăm dintr-un material publicat azi în cotidianul Evenimentul Zilei, că Eugen Ionesco afirma despre Mihai Şora că a fost un „turnător al ambasadei comuniste la Paris”, iar Paul Goma susţine că acesta “a fost expulzat din Franța dimpreună cu alți agenți sovietici.” Cu alte cuvinte, Mihai Şora fugea, sau era alungat, din Franţa că se curăţa Partidul Comunist Francez şi “la Rezistence” de stalinişti. Şi a nimerit la subsolul unei case din România, să trăiască la comun cu familia, că n-a mai prins-o pe Ana Pauker prea mult la butoanele puterii. Se destaliniza chiar şi România. Cum să nu ţi se oprească timpul în loc după ce ai plecat dintr-o democraţie autentică, dar care nu era pe placul “învăţăturilor” “tătucului popoarelor”, ca să o serveşti pe alta, de neam-prostie?

Credeţi că lui Ponta nu i s-a oprit timpul în loc când l-au debarcat din fruntea guvernului şi a Partidului Social Democrat? Peste 30 de ani are să ne facă eMAG un spot cu eroul anti-pesedist Victor Viorel Ponta şi cei trei anti-uselişti convinşi: Orban, Iohannis şi Antonescu.

Dar să revenim la bucuriile noastre: a căzut Guvernul Dăncilă, urmează “negocieri” între “învingătorii” care au să o ţină gaia-maţu pe a lor. “Sică Mandolină” Orban se vrea premier. Barna şi Iohannis vor anticipate. Ponta vrea să preia PSD. Tăriceanu mai vrea o nevastă, oricum el numai crede că contează. El chiar nu contează. Iar UDMR va fi balamaua care scârţâie în orice pat se va întinde.

PSD este scos din calcul de către “învingători”, deşi încă e monobloc în Parlament. Şi, deşi mai are candidat la prezidenţiale, acesta este considerat ca şi mazilit de către „învingători”. Deci: ce să fie, ce să fie: guvern minoritar sau anticipate?

Să vedem ce zice legea, nu că ar constitui aceasta vreun impediment în calea voinţei politicienilor…

Articolul 63, alineatul 2 din Constituţie spune:

„Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult trei luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului“.

Prezidenţiale vor avea loc în luna noiembrie. Aşadar e cam târziu pentru a se organiza alegeri anticipate, concomitent cu alegerile prezidenţiale. În plus, articolul 89, alineatul 3 din aceeaşi Constituţie spune:

„Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele şase luni ale mandatului Preşedintelui României“.

Cum mandatul lui Iohannis se termină în decembrie, “anul acesta” pot fi organizate alegeri anticipate cel mai târziu în… luna iunie a anului următor. Asta dacă viitorul preşedinte, care poate fi chiar Iohannis, va avea acest interes al dizolvării Parlamentului, sau parlamentarii vor fi amabili să renunţe la cei 5000 de euro pe lună timp de 6 sau 7 luni. O pagubă personală de 30 – 35 de mii de euro, pe care mulţi nu au cum să o mai recupereze. Că nu vor mai apuca un nou mandat.

Deci, ce se va întâmpla până în iunie 2020 dacă nu se ajunge la consens pentru un guvern minoritar? Başca că, între timp, se vor fi consumat alegerile care chiar contează: cele locale.

În istoria postdecembristă a României, o singură dată s-a pus serios problema dizolvării Parlamentului și convocării de alegeri anticipate: spre sfârşitul anului 2002, Adrian Năstase, președintele PSD și premierul în exercițiu, având la dispoziţie o majoritate confortabilă în Parlament, ar fi fost amabil să-și mărească ponderea parlamentară, să-și asigure și consolideze puterea. În 2002, PSD nu avea adversar, aşa că Năstase cred că ar fi zdrobit totul în calea lui. Dar, surpriză, Ion Iliescu, preşedintele, s-a opus categoric. Trebuie să înţelegeţi că ambele instituții alese la nivel național trebuie să-și dea concursul la dizolvarea Parlamentului. Președintele poate face asta, dar nu este obligat. Constituția poate oferi președintelui puterea practic unilaterală de a dizolva Parlamentul.

Dar nimeni nu ne garantează că, după ce-şi va vedea sacii în căruţă, va fi şi motivat să folosească această prerogativă. Mai mult, s-ar putea ca nici măcar președintele să nu aibă deplina libertate de decizie în privința asta. Căci, să nu uităm cine ar putea realiza o majoritate în Parlament? Majoritate capabilă, tot conform legii, să suspende preşedintele.

Aşa că, dacă v-aţi deschis şampaniile ieri, puneţi-le dopul înapoi ca şi Geoană când era să fie preşedinte. Abia începeţi să aveţi de-a face cu Victor Viorel Ponta.

Şi, gata!

PS: Anticipăpatele au picat. Fără UDMR nu există majoritate pentru anticipate, iar aceştia au anunţat că n-au nevoie de griji în plus. Deci: UDMR nu vrea anticipate, iar cei din PSD nu au nici un chef să-l ajute pe Klaun să-şi facă jocurile. Şi nici nu renunţă la 6, 7 luni de remuneraţie substanţială. Aşa că, hai cu guvernul cel nou!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *