In vizor

Anastase: Primaria ii “imprumuta” pe Valentin Nica si Stanca Gidro cu 353.000 de euro pe 20 de ani pentru Baile Someseni

Asocierea Primariei cu SC Baile Someseni Group SRL, in forma propusa spre dezbatere in sedinta de maine a Consiliului Local, pare mai degraba un imprumut fara dobanda acordat unor prieteni pe un termen de 20 de ani. Asta pentru ca nu societatea, cu care se asociaza municipalitatea, este proprietarul terenului, ci asociatii Valentin Nica si Stanca Gidro, iar din asociere municipalitatea nu va avea niciun profit: isi va primi inapoi cei 353.000 de euro, investiti in infrastructura, niciun leu in plus, sub forma de bilete si pachete sociale la Baile Someseni intr-un termen de 20 de ani. Consilierul local Claudia Anastase, lider de grup USL, spune ca nu va vota maine proiectul in forma actuala, oricat de mult isi doreste reabilitarea Bailor Someseni.

In urma cu o saptamana, primarul Emil Boc declara public ca Primaria va contribui cu 350.000 de euro la modernizarea Bailor Someseni. Asta in ciuda faptului ca abia maine se va discuta propunerea in forul local. Edilul se lauda ca investitia se va „intoarce in comunitate” sub forma de bilete de tratament.

“Acestea vor avea o valoare anuala de 10.000 de euro in primii cinci ani si de 20.000 de euro in urmatorii cinci ani, pana la epuizarea celor 350.000 de euro pe care municipalitatea ii va investi”, a precizat Emil Boc saptamana trecuta.

Numai ca lucrurile nu sunt nici pe departe atat de simple. Proiectul de Hotarare de Consiliu Local, pe care il vor dezbate in sedinta de maine alesii locali, prezinta o serie de nereguli.

Prima problema, care reiese din referatul Hotararii priveste regimul juridic al terenului pe care se va face investitia. Proprietara nu este societatea cu care se asociaza Primaria, respectiv Baile Someseni Group SRL, ci omul de afaceri Valentin Nica si avocata Stanca Gidro, decanul Baroului Cluj, asociatii societatii. Nica detine 70%, iar Gidro 30% din capitalul social.

Consilierul local USL, Claudia Anastase, membra in Comisia de buget finante a CL, atrage atentia ca terenul trebuia sa fie in capitalul societatii.

“Prima neregula ar fi invocarea terenului ca fiind proprietatea a doi asociati ai societatii SC Baile Someseni Group SRL si nu in proprietatea acestei persoane juridice, care ne propune asocierea. Se arata ca asocierea produce efecte abia dupa parcurgerea a trei conditii cumulative, printre care si aportarea in capitalul social al societatii al terenului cu pricina. Dilema mea de consilier este de ce nu initiem aceasta procedura in momentul in care nu mai exista nicio problema din perspectiva proprietatii asupra terenului. Entitatea care solicita asocierea ar trebui sa fie deja proprietarul terenului in cauza. E mai mult o promisiune de asociere, decat o asociere serioasa”, a declarat Anastase pentru Ziar de Cluj.

In plus, din extrasul de Carte Funciara, atasat proiectului de hotarare, reiese ca regimul juridic al terenului este neclar. Ar putea exista o a treia persoana in ecuatie, in afara de cei doi asociati.

“Parcurgand acest extras de carte funciara nu stiu daca din perspectiva juridica este ok sa vorbim doar despre cei doi proprietari. Aici se mai vede o ipoteca in favoarea unei alte persoane – este vorba de Radulescu Tudor Gheorghe. Si aici voi cere juridicului sa imi clarifice daca intr-adevar sunt doar cele doua persoane invocate in preambulul hotararii, proprietari de teren. Ma rezum sa spun ca societatea ar trebui sa detina terenul si nu asociatii ei”, a completat Anastase.

Mai mult decat atat, firma cu care vrea acum Primaria sa se asocieze SC Baile Someseni Group SRL nu este aceeasi societate pentru care a eliberat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) in 2010, document atasat acum propunerii de asociere.
SC Baile Someseni Group a fost infiintat abia in 2011, iar PUZ-ul a fost eliberat in 2010 pentru SC Baile Someseni SRL, societate infiintata in 2008.

“Credit fara dobanda” pe 20 de ani

Primarul Emil Boc a justificat cheltuirea sumei de 1,5 milioane de lei, adica 353.000 de euro din bugetul local pentru aceasta investitie privata, prin faptul ca banii “se vor intoarce in comunitate” sub forma de bilete de tratament. Consilierul Claudia Anastase considera ca nu se justifica asocierea, avand in vedere ca municipalitatea nu va avea niciun profit.

Societatea se obliga ca de la momentul darii in folosinta sa acorde un numar de abonamente si pachete sociale in valoare de 10.000 de euro pe an, in primii cinci ani, iar din al saselea an societatea acorda abonamente in valoarea de 20.253 de euro pe an pana la incetarea contractului”, se arata in proiectul de hotarare. Durata contractului este de 20 de ani.

 “Valoarea totala e 353.795 de euro, tot atat cat investeste Primaria pentru infrastructura. Ma intreb care este logica asocierii, daca investesc 353.000 de euro si dupa 20 de ani imi recuperez aceasta suma? Nicaieri nu am vazut niciun leu profit in aceasta asociere, imi suna mai mult a prietenie, decat o asociere serioasa din perspectiva unei afaceri. In relatiile de prietenie se pot practica aceste modalitati de ajutorare, dar nu cred ca se poate numi asociere respectiva operatiune. Ne inchidem pe aceeasi suma, dar mai tarziu cu 20 de ani. Eu nu stiu cum as putea, din statutul meu de consilier, sa justific in fata unei entitati care verifica modul de cheltuire a banului public de ce avansez astazi banii si ii recuperez fara niciun leu profit abia peste 20 de ani”, a subliniat consilierul.

Bani publici, in investitie privata

Chiar daca in referat sa precizeaza ca investitia de 353.000 de euro din partea Primariei se va face in infrastructura de pe domeniul public, in studiul de prefezabilitate atasat apar lucrari si din incinta Bailor, care ar urma sa fie realizate de Primarie, precum “infrastructura de canalizare, gaz, alimentare cu apa, reteaua electrica si de iluminat public”.

“Exista un studiu de prefezabilitate, realizat in luna septembrie, din care mi-a atras atentia faptul ca beneficiarul studiului este Asocierea SC Baile Someseni Group si Primaria Cluj-Napoca. Despre aceasta asociere, cel putin la nivel poetic, am putea vorbi de maine, daca trece de Consiliul Local, maine fiind 14 noiembrie 2013, nicidecum septembrie. Nu stiu cum s-a putut realiza acel studiu de prefezabilitate la cererea unui beneficiar care nu exista”, mai atrage atentia consilierul Anastase.

“Mi-am dorit, la fel ca marea majoritate a clujenilor, sa facem ceva si sa punem in valoare Baile Someseni, dar trebuie sa fim seriosi, pentru ca e vorba de angajarea banului public, e responsabilitatea noastra acolo. Trebuie sa avem o dezbatere serioasa, chiar daca si eu imi doresc reabilitarea Bailor Someseni si domnul primar isi doreste acelasi lucru. Trebuie sa fim seriosi, nu poti sa vorbesti doar la nivel de poveste despre modul in care arunci pe fereastra banii municipiului maine si ii vei vedea oarecum, candva, in 20  de ani, daca totul este bine si frumos. Votul meu de maine va fi clar impotriva acestui proiect in forma in care ne-a fost prezentat, in momentul in care ne-a fost prezentat. Intotdeauna va fi un vot favorabil pentru ceva care va aduce beneficiu municipiului Cluj-Napoca, pentru acel ceva care nu-si va bate joc de banii bugetului local. Cand vrei sa nu-ti bati joc de banul public tii seama de coerenta si de buna pregatire a intregului material documentar, daca doresti sa realizezi intr-adevar o investitie serioasa”, a punctat consilierul.

Consilierii locali vor decide in sedinta ordinara de maine, daca se impune asocierea municipalitatii cu societatea Baile Someseni Group in conditiile date.

Foto: clujazi.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *