Afacerea zilei

Ad van Wijk, fondatorul gigantului E van Wijk, primul interviu pentru presa clujeana: „In viata, trebuie sa stii sa alegi intotdeauna marimea potrivita la pantofi”

N-ai banui ca un om precum Ad van Wijk, unul dintre cei mai de succes olandezi care fac afaceri in Romania, si nu de ieri, de azi, ci de peste doua decenii, un om care anul trecut a atins la Cluj pe EvW Holding suta de milioane de dolari ca cifra de afaceri, poate sa intampine niste jurnalisti cu un zambet chiar atat de larg pe buze. „M-am gandit mult la interviul asta si am acceptat pentru ca mi-a placut staruinta dumneavoastra. Stiti, eu dau rar interviuri, fiindca imi place sa vorbesc cu sens, nu degeaba„, ne spune Ad, un om cu o viata foarte speciala si care, desi nu a vrut sa faca niciodata caz de asta, poate fi un exemplu foarte solid pentru oamenii de afaceri clujeni. Si nu numai. Ad este olandez, dar, fata de altii, el nu simte romaneste, ci e efectiv roman in sange si in simtiri! Atat de bine a inteles tara asta in cei peste 20 de ani de cand vine aici constant. El vorbeste romaneste si nu stie doar uzualele „vreti cafea?”, ci puncteaza in engleza frazele si apoi se opreste serios: „Fapte, nu vorbe, asta e ceea ce imi place sa fac, Liviu”.

Ziar de Cluj este onorat sa vi-l prezinte in premiera pentru presa locala pe Ad van Wijk, creatorul unui colos comercial la Cluj-Napoca, un om care nu a dat niciun interviu pana acum pentru publicatiile din Cluj, dar care a fost de acord sa ne lase sa ii privim in ochi dincolo de cifre de afaceri si stocuri. Am privit dincolo in ochii sai si am gasit un om care, dupa interviu, ne-a molipsit pe nesimtite dandu-ne si noua un zambet larg pe buze.

 

La 17 ani, si-a luat primul TIR pe care l-a condus abia de la 18 ani

 

Ad van Wijk e un om de o modestie rara. Pe cartea lui de vizita scrie simplu: „Director” si nu vrea sa fie in ochii celorlalti decat un om obisnuit. El este insa un om cu adevarat neobisnuit, cu experiente de viata care i-au marcat adanc destinul, cu constiinta valorilor si a familiei si cu recunostinta profunda pentru obarsiile sale antreprenoriale care, spune el, i-au asigurat mare parte din succesul de astazi.

Inedit este faptul ca Ad a absolvit in tinerete o scoala agricola si parea ca va deveni unul dintre marii fermieri ai Olandei, un stalp agricol important al Europei. Dar viata a luat o turnura interesanta cand tanarul Ad si-a pus in cap la 17 ani sa isi cumpere un TIR. A mers la banca cu un plan de afaceri si a cerut o suma in guldeni necesara pentru achizitie. Bancherul l-a privit fara nicio urma de suspiciune si i-a acordat imprumutul. Iar asta a schimbat totul in viata lui Ad van Wijk.

 

A tras pana la 23 de ani pe TIR-ul ala, facand transporturi internationale si iubind la nebunie sa calatoreasca. Petrecea insa mult timp pe drumuri si foarte putin timp cu familia, lucru care l-a ingrijorat pe tatal sau. Pana la urma, in urma unor discutii, au decis sa isi uneasca firmele. Iar noua uniune comerciala s-a devoltat simtitor.

Ad isi aminteste si subliniaza cat de importanta e obarsia sa antreprenoriala. Asistase pana atunci la negocieri de afaceri ale bunicului sau, fascinat de filosofia acestuia de a acorda „blessing money”. La primii bani pe care i-a pierdut intr-o investitie nerentabila, tatal sau, care avea o afacere si o filozofie de business solida, i-a zis: „E cea mai profitabila investitie, daca ti-ai invatat lectia!” 

„Tatal meu mi-a fost un exemplu in multe privinte si am urmat invataturile lui. Toti ne nastem ca sa luam ceva de la parinti. Eu m-am nascut intr-o familie de oameni de afaceri. Se spune ca n-o sa gasesti niciodata o para sub un cais. Eram sortit sa fac afaceri. Dar si azi mai am de invatat. Incerc sa tin pasul cu tinerii din organizatia noastra”, marturiseste Ad van Wijk.

In romaneste, cu Ad

 

Nu e inchistat, de fapt, nu am vazut niciodata olandezi inchistati. Dar Ad, care ne priveste atent, rotind ceasca de cafea incet, este putin intrigat ca il intrebam mai putin despre cifre de afaceri si targeturi, si mai mult despre valorile dupa care se conduce.

Cuvantul dat si respectul fata de sine si fata de partenerii de dialog reprezinta coordonatele de baza in orice afacere. Mai ales in a lui si a partenerilor lui.

„Ca sa ai succes in viata, trebuie sa tii cont de cateva reguli. Prima regula e: „Da inseamna da si nu inseamna nu”. A doua chestie dupa care ma ghidez e „Fapte, nu vorbe”.  Mai cred, in plus, ca piedicile te fac mare, laurii te distrug. Invatul e important, dar dezvatul e si mai important”, spune Ad van Wijk in romaneste.

Cat despre experienta sa in tara noastra, olandezul e de parere ca, daca vrei sa vii in Romania, nu trebuie sa crezi ca ii stii pe romani. E necesar sa depui un efort important ca sa le intelegi cultura, modul de a gandi si a actiona si sa te adaptezi la ele. Dar, de cealalta parte, crede fondatorul companiei E van Wijk, si Romania trebuie sa faca un pas catre investitori, pentru ca altfel e mult mai greu sa existe o colaborare din care toti sa aiba de castigat. 

„E o tara foarte frumoasa, dar, daca te uiti cum oamenii arunca gunoaiele peste tot si nu isi asuma responsabilitatea pentru propriile actiuni, iti dai seama cat de multe trebuie sa se schimbe pentru ca aceasta tara sa fie perceputa altfel peste hotare. Sunt multe lucruri care pot fi imbunatatite si eu as incepe cu infrastructura. Pentru ca orice investitor testeaza terenul inainte sa se decida sa investeasca si la accesibilitate se uita in primul rand”, ne sfatuieste omul de afaceri.

 
Din intamplare, in Romania
 
Ad van Wijk n-ar fi crezut niciodata ca Dumnezeu ii va indrepta pasii catre o tara destul de indepartata si total necunoscuta lui. In decembrie 1989, un pastor cu care Ad era prieten si cu care mai e si azi, i-a spus ca vrea sa mearga in Romania cu Biblii. Ad van Wijk i-a spus ca il poate insoti daca nu gaseste pe nimeni disponibil. Iar pastorul nu a gasit chiar pe nimeni asa ca a revenit la Ad cu un telefon, tanarul a acceptat pe data, dar a propus ca, pe langa Biblii, sa duca si haine si alimente. 
 
„Cand am trecut muntii pentru prima oara in Romania, pe sosea era un strat de jumatate de metru de zapada necuratata. Am descoperit o tara foarte diferita de a mea. Era o distanta enorma de la ce vedeam aici la ce imi era familiar in Olanda. In 1991, asteptam 3 ore pentru o conexiune telefonica, sa vorbesc acasa, trebuia sa merg pana in oras ca sa trimit un fax. Mi-am propus atunci sa nu aduc „peste”, ci „undita”. Daca investesti in oameni, ei vor deveni cea mai buna unealta pentru obtinerea succesului. Economia romaneasca e ca valurile marii, in vremuri bune, mici, in vremuri de furtuna, mari. In 2008, Romania se situa in varful unui val cat un munte si n-aveam nicio idee cum vom cobori de acolo. Intentii bune sunt. Multi vor sa actioneze, dar o directie clara nu se vede inca. Romania a fost marcata de comunism, dar evolutia in toate aspectele este, pe zi ce trece, tot mai evidenta”, spune fondatorul EvW Holding.

 

Degetele lui Ad 

 

Ad van Wijk are o poveste captivanta despre principiile pe care un om le poate aplica in viata sau in afaceri pentru a deveni mai bun, mai integru: Mi-am imaginat ca fiecare deget al mainii corespunde unei litere de la inceputul alfabetului: ABCDE. Ce pot face cu A? A vine de la Atentie.  B vine de la cuvantul olandez care s-ar traduce prin Implicare. C vine de la Comunicare. D vine de la Disciplina. Iar E vine de la Eficienta. Cand reusesc sa unesc toate aceste degete, voi sti ca am succes”, spune omul de afaceri olandez care nu crede doar intr-un singur fir rosu dupa care sa te ghidezi in viata, ci considera ca sunt multe lucruri de care trebuie sa tii cont:

„In principiu, sa nu ne credem mai inteligenti, nici mai prosti decat suntem. Sa stim ca intotdeauna e loc de mai bine. Orice incepi, sa incepi de la pasul unu si sa continui pas cu pas. Trebuie sa stii sa creezi respect. Daca respectul exista, poti colabora cu oamenii, chiar daca sunt caractere diferite”, e de parere Ad van Wijk.

 

Un antreprenor principial

 

Principiile de viata sanatoase l-au tinut pe omul de afaceri pe drumul cel bun. Unul dintre aceste principii spune ca nu satisfactia e importanta, ci recunostinta. 

„In viata, trebuie sa iti cumperi mereu pantofi de marimea potrivita”, spune Ad van Wijk, facand referire la tendinta de subevaluare sau de supraapreciere a unora.

Un alt principiu dupa care se ghideaza in viata este cel conform caruia toti suntem egali, avem aceleasi șanse sa esim din anonimat sau sa ratam o oportunitate. Ceea ne diferentiaza e vointa de a evolua si capacitatea de asumare a responsabilitatii. 

„Romanii sunt bine instruiti si capabili sa lucreze din greu. Daca ar lucra si acasa cum lucreaza cand merg in strainatate, ar avea mult mai mare succes”, concluzioneaza omul de afaceri olandez.

Despre EVW Holding

Grupul fondat de Ad van Wijk in 1992 l-a transformat pe olandez intr-unul dintre cei mai importanti investitori din Romania in domeniul logistic, dar mai ales al comerțului cu camioane. Valoarea investitiilor realizate pana acum în România este de peste 60 de milioane de euro, mai mult decat investitia prognozata in anul 2007 de catre compania finlandeza Nokia.

Nokia a plecat din Romania, dar holdingul creat de Ad van Wijk a ramas la Cluj infruntand cu stoicism criza. Anul trecut, EvW Holding a raportat o cifra de afaceri de 307 076 582 lei si un profit de 2 774 406 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *