Din oras

Actorii Teatrelor Independente vor sa-i duca pe consilierii locali la spectacole. In acest fel, spera sa primeasca finantari din partea Primariei

In Cluj-Napoca, teatrul independent s-a impus, deja, pe piata artelor performative. Cateva companii independente, cum sunt Create.Act.Enjoy, Colectiv A, Zug Zone, Reactor sau Teatrul Imposibil – deschizatorul acestui drum inca din 2003 – au adus in peisajul cultural diversitate, sali de spectacol pline si spatii culturale alternative, care permit vizibilitatea noilor generatii de artisti. Mai mult ca niciodata, insa, acestea simt nevoia unei umbrele comune, care sa le ajute sa atraga finantari. La intalnirea de astazi ai principalilor reprezentanti ai teatrelor independente, acestia au afirmat, la unison, ca ar fi necesara o mai mare sustinere din partea autoritatilor locale. “Sa-i aducem pe consilierii locali la teatru!” a fost una dintre concluziile dezbaterii.

Pe langa Teatrul National si Teatrul Maghiar din Cluj-Napoca, cateva companii de teatru independent s-au impus, in ultimul an, in viata culturala a orasului. Actorii tineri au fost pusi in situatia de a-si crea singuri scene si sali de spectacole, festivaluri de teatru.

De la Teatrul Imposibil, primul teatru independent infiintat in 2003, care a produs si primul festival de teatru experimental – Man.In.Fest –  in ultimii ani tineri actori talentati au infiintat alte si alte spatii culturale alternative: Fabrica de Pensule, Colectiv A, liderul independentilor, prin Festivalul Temps d’Image, Reactor, cu studio de teatru si spatiu expozitional, Create.Act.Enjoy – companie independenta de teatru, film si eveniment, dar si Zug Zone, o companie care face teatru in limba maghiara, dar are si spectacole cu traducere in limba romana. Ei sunt principalii “actori” ai teatrului independent din Cluj-Napoca, iar principala problema cu care se confrunta este finantarea diferitelor spectacole, proiecte si evenimente.

In acest context, reprezentantii entitatilor culturale s-au intalnit, astazi, la Cluj, unde au dezbatut aceasta problema, a lipsei de finantare pentru proiectele independente. Concluzia intalnirii de astazi a fost aceea ca, la nivelul administratiei locale, sunt mari greutati in a atrage sustinere financiara.

Daca, de anul viitor, Primaria clujeana va aloca un fond pentru productie cinematografica, nu acelasi lucru il pot spune si cei care au infiintat teatre independente. Ei au aratat ca sunt slab sustinuti, procedurile de aplicare pentru finantarea proiectelor sunt greoaie si, de multe ori, obligativitatea de a avea in cont, ca si aplicat, o anumita suma de bani pentru a castiga o finantare, ingreuneaza si mai mult acest proces.

Mai mult, au aratat cei prezenti, oamenii din Primarie care jurizeaza aceste proiecte nu sunt neaparat oameni de cultura.

„Sa-i ducem pe consilierii locali la teatru!”

“De multe ori, in administratia locala de aceste finantari se ocupa persoane care nu provin din acel mediu al culturii si nici nu consuma cultura in mod constant. Daca cei care jurizeaza nu au calcat in vreun teatru independent sau  chiar Teatru National, cum sa ne sustina?”, s-a intrebat Oana Cristea Grigorescu, moderatoarea dezbaterii.

“Sa-i ducem pe consilierii locali la teatru. Facem spectacole pentru ei!”, au spus, in aceeasi voce, reprezentantii teatrelor independente.

Pe de alta parte, artistii sustin ca scrierea de proiecte din partea lor se face cu riscul de a reduce din timpul de creatie.

“Cred ca problema lipsei de finantare din partea administratiei locale vine de la acel regulament, potrivit caruia tu trebuie sa ai bani inainte. Foarte putini organizatori au bani in cont, ca apoi sa ii deconteze la Primarie”, a spus un alt partcipant la dezbatere.

Actorii s-au plans inclusiv de faptul ca, in cazul finantarilor nerambursabile din partea Primariei, bugetele au fost injumatatite. Ei se intreaba care sunt criteriile dupa care cei din Primarie injumatatesc aceste bugete.

“Daca s-au alocat atatia bani, peste 2 milioane de euro pentru proiecte culturale – de ce nu s-au finantat ideile la pret real? Ne-au mai si pus sa lucram aceleasi activitati. In acest an, prin ce am trecut cu Primaria, e de toata rusinea. Nu am avut cu ce sa platim actorii”, a spus Oana Mardare, de la Reactor.

“E necesar sa gasim o relatie intre aceste entitati si Consiliul Local”, a fost de parere Florin Morosanu, directorul Asociatiei Cluj-Napoca, Capitala Culturala Europeana 2021, prezent si el la discutii.

Foto: Create.Act.Enjoy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *