Din oras

Aberație à la Cluj: Gemeni repartizați în creșe diferite. Ungureanu: „Este o mafie a creșelor…”

Lipsa locurilor în creșele clujene de stat face loc unor fenomene absolut bizare, chiar într-un oraș precum Clujul: gemenii au început să fie repartizați la creșe distincte, în condițiile în care peste 1.200 de copii clujeni NU au fost acceptați în creșele de stat. 

„E de râs sau de plâns?”

Ziar de Cluj semnala recent problema acută a locurilor în creșele clujene de stat, în condițiile în care deficitul a fost înregistrat cu câțiva ani în urmă, iar Primăria Cluj-Napoca reușește cu greu să dea în folosință doar 90 de locuri noi în creșe pe an.

Situația este agravată și de restricțiile impuse de Guvernul PNL-ist, în condițiile pandemiei de coronavirus, prin care numărul copiilor în creșe a fost, practic, înjumătățit. 

Acum, după cum notează deputatul clujean Emanuel Ungureanu, situația a devenit într-adevăr halucinantă în contextul în care o familie a reușit să-și înscrie gemenii – dintr-un total de 175 de locuri disponibile din 1406 de cereri – la două creșe distincte. 

sursa captură: emanuelungureanu/facebook.com

„În Cluj 2 gemeni au fost printre cei 175 norocoși (din 1406 cereri) care au prins un loc la creșă, la creșe diferite.

 E de ras sau de plâns?

Și dacă nu era perioada COVID numărul de respinși ar fi fost extrem de mare la fel cum a fost și anul trecut și acum doi, trei, patru, cinci, șase….ani”, semnalează Emanuel Ungureanu situația unui părinte ai cărui copilași, gemeni, au fost repartizați în creșe distincte. 

După cum semnalează deputatul clujean, situația deficitului de locuri în creșele clujene de stat este agravată de „mafia creșelor” din Cluj-Napoca:

„Lipsa locurilor în creșele Clujului este o problemă URIAȘĂ pentru mii de cupluri!

În fiecare an, peste rând, au intrat copiii „pilelor” din primăria Cluj-Napoca și cei care au știut la cine să ajungă cu „plicul”. (…).

Este o mafie a creșelor în Cluj-Napoca”, semnalează Emanuel Ungureanu pe pagina sa de socializare. 

Problema lipsei locurilor în creșele clujene este în acest an și mai gravă decât în anii precedenți întrucât pentru a fi respectate măsurile de distanțare socială, numărul locurilor din creșe s-a redus la jumătate. 

Astfel au fost depuse 1408 cereri pentru cele 143 de locuri rămase libere. 

Vezi AICI rezultatele înscrierilor la creșă.

Îngrijorarea părinților în acest sens este de la sine înțeleasă. 

În condițiile pandemiei, numărul maxim de locuri – de 1232 de locuri – se înjumătățește la cca 720 de locuri. Din aceste 700 de locuri, aproximativ 500 de locuri sunt alocate copiilor deja înscriși, astfel încât cu adevărat disponibile sunt doar cca 140 de locuri pentru acest început de an școlar, în condițiile în care dosarele înregistrate sunt peste 1000. 

Altfel spus, se menține deficitul de 1000 de locuri în creșele de stat clujene, în condițiile în care Primăria Cluj-Napoca depune eforturi pentru deschiderea de noi locații, cu doar 90 de locuri pe an. 

„Pe perioadă de COVID, noi lucrăm acum la jumătate din capacitatea creșelor, ceea ce înseamnă că ne putem permite undeva la 700 de copii. Din care, peste 500 rămân de pe un an pe altul, copii care nu împlinesc vârsta de 3 ani până la 31 August, și care nu pot frecventa grădinițele, sunt acoperiți de lege, mai rămân un an în creșă, și pe acea diferență, până la jumătate din capacitate, revin acele 100 și de locuri”, a declarat Mihaela Duma, directorul Centrului Bugetar de Administrare Creșe.

CITEȘTE ȘI: Situație disperată în cazul părinților cu micuți: peste 1000 de dosare depuse pentru cele doar 143 de locuri în creșe

Dacă restricțiile rămân valabile, conform Ordinului privind stabilirea măsurilor necesare în vederea redeschiderii creșelor pentru prevenire infecțiilor cu Sars-Cov-2, atunci începutul de an școlar 2020-2021 va fi unul extrem de dificil pentru părinții cu copii mici. 

Capacitatea creșelor a fost înjumătățită, iar noile creșe sunt în curs de realizare, programul de sprijin pentru plata bonelor figurează pe hârtie, dar nu este funcțional din cauza numărului infim de bone acreditate, astfel încât părinții sunt prea puțin sprijiniți în eforturile lor de a-și crește copiii. 

Administrația liberală a Clujului a demarat câteva lucrări de realizare a noilor creșe, dar aceste proiecte sunt în diverse faze de execuție, iar ritmul mult mai încet decât ponderea natalității. 

Numai în 2019, în cele 16 unități aflate în subordinea administrației creșelor, au fost respinse un număr de 967 de dosare, însemnând părinți cu copii care au rămas pe dinafară, aflați în imposibilitatea de a beneficia de serviciile unei creșe clujene de stat. 

De la deschiderea creșelor la nivelul municipiului Cluj-Napoca din data de 18 iunie 2020, pentru respectarea tuturor măsurilor de siguranță, din cele 1.232 locuri au fost disponibile doar 721 locuri în cele 16 unități din cadrul Centrului Bugetar Creșe, astfel fiind asigurat un spațiu de 4,5 mp pentru fiecare copil și o distanță de 2 m.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *