Sanatate

Sute de posturi vacante la Spitalul Județean Cluj. De ce fug cadrele medicale de lucrul la stat

La Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj există sute de posturi vacante, dar nu se înghesuie nimeni să se prezinte la concursurile organizate de unitatea sanitară. Asistentele, infirmierele și alte categorii de personal auxiliar fug de lucrul în sistemul sanitar public ca dracu’ de tămâie. Chiar și puținii angajați care au mai rămas pleacă masiv spre sistemul privat. De exemplu, în decembrie, un etaj întreg al Clinicii Chirurgie I s-a închis după ce 7 asistente au plecat să lucreze la privat. 

Cu o capacitate de 1542 de paturi, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca are, în prezent, aproape 3000 de angajați. 

„La finalul anului 2018 existau 2983 de angajați, în timp ce posturi vacante sunt aproximativ 600. Comparativ, la sfârșitul anului 2017, existau 500 de posturi vacante, la nivelul întregului spital. Diferența se explică prin intrarea în vigoare a Ordonanței 91/ 2017, prin care, la două posturi vacantate într-un an se poate scoate la concurs un singur post”, au transmis reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, la solicitarea Ziar de Cluj. 

Citește și:

Situație dramatică din cauza lipsei de personal din spitale. Un etaj întreg al unei unități sanitare s-a închis după ce asistentele au plecat la privat

În ciuda faptului că se încearcă reducerea deficitului de personal prin organizarea de concursuri, rezultatul nu este deloc cel așteptat. Cadrele medicale evită să lucreze în spitalele de stat. 

„Spitalul a încercat, în repetate rânduri, să micșoreze deficitul de personal, organizând concursuri pentru ocuparea posturilor vacante. Spre exemplu, în luna februarie 2019 se vor organiza concursuri pentru 11 posturi de asistenți medicali, 11 posturi de infirmieri, dar și posturi de kinetoterapeut, registrator medical – pentru partea medicală, iar pentru partea administrativă vom scoate la concurs posturi de economiști, ingineri, dar și muncitori. Cu toate acestea, cel puțin pentru structura administrativă, avem puțini candidați – fapt explicabil prin lipsa unei motivații financiare, în comparație cu mediul privat)”, au mai declarat reprezentanții spitalului. 

Cele mai mari deficiențe, pe categorii de personal, se înregistrează la personalul sanitar mediu (asistenți medicali), dar și în rândul personalului auxiliar (infirmieri). În funcție de specialitate, în general, secțiile de terapie intensivă au cele mai multe posturi vacante (cu deficit de asistenți medicali și infirmieri), urmate de secțiile chirurgicale. De asemenea, din punctul de vedere al posturilor vacante, blocul alimentar și personalul TESA reprezintă categorii vulnerabile, înregistrând deficit de personal. 

Citește și:

Catastrofă la Clinica Chirurgie I. Emanuel Ungureanu: „Bolnavii cu cancer sunt trimiși acasă pentru că medicii nu au paturi” VIDEO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *