Din oras

Sute de elevi clujeni de la unul dintre cele mai apreciate licee nu au avut niciodată sală de sport. Ce explicație au autoritățile

Primăria Cluj-Napoca investește sume mari în reabilitarea unor școli, în timp ce altele sunt lăsate de izbeliște. Este cazul unui liceu din Mănăștur, construit în 1983. Deși au trecut 34 de ani de la darea în folosință a liceului, nici acum nu are sală de sport. Ce spune conducerea școlii și ce explicație are primarul Emil Boc.

Sute de elevi care învață la Liceul Teoretic Eugen Pora din Cluj-Napoca nu au o sală de sport din 1983, anul înființării instituției. Problema este veche, dar nimeni până acum nu a rezolvat-o. Situația elevilor de la liceul din Mănăștur a fost adusă în discuție în timpul dezbaterii pe buget de acum câteva zile din Mănăștur. Mai mulți cetățeni i-au cerut primarului Emil Boc să facă cumva ca și elevii de la Eugen Pora să aibă o sală de sport. Boc a aruncat ”mingea”, adică responsabilitatea, în terenul conducerii școlii. Boc a spus clujenilor că în momentul când au o problemă de rezolvat trebuie să o prezinte conducerii școlii. Iar școlile trebuie să ceară bani pentru investiții de la Primărie. Teoretic, Primăria alocă fonduri în funcție de cererile instituțiilor. Emil Boc a fost cuprins subit de amnezie în acele momente?

Conducerea școlii solicită de ani buni o sală de sport și aleșii nu sunt străini de problema instituției, după cum arată chiar directorul, Doina Borza.

”Am dori să existe sală de sport, dar e un lucru pe care singuri nu îl putem face. Primăria cunoaște solicitarea noastră, nevoile noastre și în măsura în care vor fi accesate fonduri, am înțeles că vom fi și noi prinși în proiectul de construire. Încă nu există un proiect sau ceva. Nu știu când va fi, noi am tot solicitat și Primăria cunoaște nevoia noastră”, a precizat pentru Ziar de Cluj, Doina Borza.

Unde fac elevii orele de sport

E o școală de cartier, e adevărat, o școală pe care Primăria o neglijează deși tot mai mulți părinți aleg școlile de cartier în detrimentul celor centrale. Cum se descurcă profesorii și copiii la Liceul Eugen Pora în aceste condiții?

”Există o sală de sport interioară. E destul de complicat, mai ales iarna când sunt mai multe clase. Sala interioară e micuță, încap cam două clase și de obicei se întâmplă să fie și trei și atunci unii dintre ei rămân în sală și fac un program special de acces în sala interioară. Din totdeauna suntem așa. Primăria s-a implicat în măsura în care a putut; prioritatea a fost inițial mansardarea școlii noastre. În 2010 s-a făcut. Noi înțelegem că sunt multe școli în Cluj și că nu pot toate o dată să fie dotate. Eu sper, sunt convinsă că până la urmă și noi vom avea sală de sport dar nu e o investiție minoră ca să se poată face într-o lună. Părinții își doresc, normal. Și noi ne-am dori să fie sală de sport că ar fi mult mai bune orele și activitățile s-ar desfășura în condiții mai bune. Există un teren sintetic, curtea e amenajată, există teren de baschet, teren de handbal în curte. În anotimpul cald nu mai e o problemă ora de sport. E adevărat că dacă ar exista sală de sport si după-masa, după cursuri s-ar mai putea face activități” ne-a spus directorul instituției.

”Se trăiește și într-un spațiu mai mic”

Conducerea școlii se consolează cu faptul că nu sunt singurii care nu au sală de sport în acest oraș universitar, high tech, ultramodern șamd, și spune că se poate face treabă și într-un spațiu mai mic. Cu alte cuvinte, trei clase împart o sală care are capacitatea doar pentru două. Slabă consolare!

”Vă dați seama că mai sunt și alte școli care nu au sală de sport, dar asta nu înseamnă că nu se face treabă. Se muncește mai greu, e adevărat. Toată lumea și-ar dori să fie mai bine. Este clar că altfel faci când ai o sală unde să încapă toți, și altfel te gospodărești pe un spațiu mai mic. Ca și într-o locuință. Dar asta nu înseamnă că se trăiește și într-un spațiu mai mic, și într-un spațiu mai mare,” a conchis Doina Borza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *