Sute de apartamente noi ar putea fi construite în următorii ani în „Mărăști, aproape de Kaufland”

Pe strada Cosașilor nr. 47-49, în imediata apropiere a amplului proiect imobiliar proaspăt inaugurat de pe strada Fabricii 105, construit de SDC Imobiliare, este propus pentru dezvoltare un nou ansamblu mixt (birouri, rezidențial, comerț, servicii), de către același investitor. Cum proiectul de pe Fabricii s-a vândut integral ca pâinea caldă, este de înțeles de ce SDC Imobiliare intenționează să edifice un nou ansamblu mixt în aceeași zonă. Mai ales că reabilitarea podului Fabricii crește valoarea oricărei investiții, modul în care arată vecinătățile influențând major decizia de cumpărare a potențialilor clienți.

Documentația PUZ, care se va discuta astăzi în cadrul Comisiei de Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca, prevede un regim de înălțime care „va fi variabil, (1-3S)+P+9E+ER, (1-3S)+P+8E+ER, (2S)+P+1E”. Cea mai înaltă clădire va avea, așadar, 10 niveluri. În cadrul ansamblului, ar urma să fie construită și o grădiniță:

„Se propune o structură funcțională mixtă incluzând locuire colectiva, dotări de interes public pentru comerț-servicii și funcțiuni complementare locuirii (grădiniță, spațiu verde cu acces public nelimitat)”, precizează documentația PUZ.

Ocuparea terenurilor din jur este cu locuințe colective la est, cu locuințe individuale la sud-est, iar la nord și vest cu hale industriale, arealul fiind reglementat urbanistic drept unul de „restructurare a zonelor cu caracter industrial”.

Prin PUZ, „se propune amenajarea malului Canalului Morii prin realizarea unei promenade pe malul estic” și „realizarea unui loc de joacă pe latura vestică a terenului studiat, în curțile dintre zonele construite se vor amenaja spații verzi cu plantații de arbori și arbuști cu dimensiuni medii si mici”.

„Accesul auto și pietonal pe amplasamentul studiat se realizează din strada Fabricii pe o alee de interes local la nord și din strada Cosașilor, respectiv strada Vulturului la sud”, conform PUZ-ului propus.

Cu toate că în zonă s-au construit în ultimii ani mai multe ansambluri imobiliare, traficul încă se desfășoară fluent, așa că noul proiect nu ar trebui să creeze probleme. Învecinarea proiectului cu cartierele Iris și Bulgaria, foste zone industriale și cu străzi dominate de case, oferă un avantaj în privința traficului, care încă mai suportă încărcări suplimentare.

„Se prevăd două parcaje subterane, dar și locuri de parcare pe sol. Se propune un număr total de aproximativ 273 locuri de parcare, din care 3 la sol și 270  în parcajele subterane. Locurile de parcare aferente grădiniței se vor organiza la sol”, precizează documentația PUZ.

Ansamblul de pe Fabricii 105 era promovat de către agențiile imobiliare ca fiind situat în „Mărăști, aproape de Kaufland”. Conform compariimobiliare.ro, prețul mediu de vânzare pe metru pătrat util, în zona Mărăști, a ajuns în ianuarie 2020 la 1760 de euro. Cum proiectul SDC Imobiliare este aflat în prezent numai la stadiul documentației PUZ, doar în următorii ani am putea vedea din nou anunțuri, pe site-urile de profil, cu apartamente noi „în Mărăști, aproape de Kaufland”.

Faptul că zonele periferice ale orașului și fostele zone industriale se dezvoltă și primesc o nouă funcțiune și înfățișare este unul pozitiv, fiind de preferat o astfel de dezvoltare, în detrimentul uneia orientate spre zonele centrale, care nu mai fac față ca trafic unor noi proiecte rezidențiale. Totul este ca proiectele dezvoltate în cartiere să respecte planurile inițiale de construire de spații complementare locuirii: grădinițe, zone verzi, de agrement ș.a., în așa fel încât locatarii să nu fie nevoiți să se îndrepte pentru orice tot spre Centru. Cu alte cuvinte, în cartierele periferice ale Clujului este necesar să se construiască ansambluri de locuit, și nu dormitoare, așa cum s-a întâmplat în trecut.

Adauga comentariu