Editorial

Sunt trei ani de la tragedia din Munții Apuseni. Să ne amintim de adevărații, nu de falșii eroi

Exact acum trei ani, o tânără a murit din dorinţa de a deveni un medic bun.

A plătit cu propria viaţă dorinţa de a salva alte vieţi.

Din păcate pentru Aura Ion, în România prea puţine fapte bune rămân  nepedepsite.

Dacă nu era accidentul aviatic, niciun jurnalist nu ar fi fost interesat să mediatizeze o tânără studentă care participă voluntar la acţiuni de prelevare de organe, care îşi sacrifică tinereţea învăţând.

Presa din România mediatizează curvele şi cocalarii de prin cluburi care sunt transformate în modele, nu voluntarii din blocurile operatorii sau maşinile SMURD. Atât de puţin vorbim despre oamenii valoroşi, încât avem impresia că în ţară nu mai există decât curve, hoţi, cocalari, politicieni şi jurnaliştii care-i promovează. Într-un cuvânt, scursuri şi jeg.

A fost nevoie să moară ca să aflăm că în România a existat Aura Ion şi că există multe tinere ca şi ea.

Ca un joc al destinului, primii doi medici care au ajuns la epava avionului au fost de fapt două tinere care fac voluntariat la SMURD Cluj. Ziana Motora, de 26 de ani, medic rezident la Medicină de urgenţă şi paramedic voluntar la SMURD Cluj de cinci ani, împreună cu  Raluca Zăgănescu de 23 de ani, studentă în anul IV la UMF Cluj-Napoca, paramedic voluntar la SMURD Cluj de patru ani. Ele au fost primii şi singurii medici care au ajuns lângă epava avionului. Ele au încercat să o resusciteze pe Aura Ion şi au transferat-o la un echipaj SMURD  şi tot ele au constatat decesul pilotului Adrian Iovan. Ele sunt eroii adevăraţi ai acestei ţări. Eroii despre care azi, după trei ani, nu mai vorbește nimeni.

(dar au să vorbească toți, imediat ce vor citi Ziar de Cluj)

Să ne amintim despre două fete care nu s-au gândit o clipă că trebuie să străbată cărări de munte noaptea, prin ceaţă şi zăpadă. Nici măcar nu şi-au făcut datoria, ci mai degrabă pasiunea, pentru că voluntariatul implică o mare doză de pasiune şi altruism.

Din păcate, Aura nu mai poate salva vieţi decât eventual destine. Aura putea să fie de de adoua zi după ce a murit un model, pe care să se muleze destinele multor fetiţe, care încă se joacă cu trusa de medic.

La fel și cele două tinere paramedic voluntar ale SMURD Cluj care vor fi nevoite să lupte cu un sistem care îi înghite pe cei ce nu se adaptează.

Un sistem în care nu salvatorii contează, ci falşii eroi, cei care ştiu să culeagă roadele altora, care apar când totul e gata în faţa camerelor de luat vederi să-şi asume meritele unei reuşite sau să indice vinovaţii unui eşec.

Raed Arafat este unul dintre aceşti eroi de carton.

Lui Raed Arafat şi lui (pe atunci premierul) Victor Ponta (și altora de teapa lor) supravieţuirea celor cinci medici nu le-a căzut bine.

Cum s-ar mai fi pozat ei lângă aparatul căzut sau cum ar fi organizat ei din studiourile televiziunilor coborârea trupurilor neînsufleţite şi transportarea lor spre Bucureşti. Ei ar fi fost eroii. Nu mai conta în cât timp ajungeau “cioclii” la avionul căzut. Conta că lumea i-a văzut pe ei, după modelul accidentului din Muntenegru și de pe lacul Siutghiol. Sau al incendiului de la Maternitatea Giuleşti, sau Colectiv, cât sunt de competenţi şi cum acţionează cu sânge rece.

E uşor să coordonezi acţiuni care nu mai folosesc nimănui.

Arafat a demonstrat că este un salvator al morţilor.

Un cioclu care trăieşte în impostură, lăudându-se că este părintele SMURD. În toate ţările europene există servicii de medicină de urgenţă şi România nu putea să facă notă discordantă cu sau fără Arafat la conducerea lor. Aş fi preferat ca acum trei ani să-l văd acolo pe “eroul” sirian sau pe vreun prefect, ori şef al IGSU, de mână cu cele două puştoaice pasionate de medicină, adevărate eroine ale acelei nopţi înceţoşate şi îndoliate din Munţii Apuseni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *