Din oras

Sub ochii inocenti ai lui Emil Boc, macarale argintii nasc ilegalitati imobiliare

Ziar de Cluj a scris in mai multe randuri despre scandalurile imobiliare care se petrec in oras cu girul primarului Emil Boc. Sub ochii sai nevinovati, in oras se ridica turnuri uriase, blocuri intre case si chiar case pe blocuri.

Daca in alte state europene distanta dintre cladirile invecinate se calculeaza in functie de densitatea constructiilor din zona si cu  precizie matematica, in Romania nu mai e demult un secret ca se obtin autorizatii de constructie pentru imobile care nu  respecta nici macar regulile urbanistice de baza. In Cluj exista situatii in care distantele dintre cladiri permit, cu putin efort, sa sari in balconul locatarului din blocul alaturat sau sa-i schimbi vecinului de apartament programele la televizor. Altii sunt privati de lumina naturala in propriile case tocmai pentru ca un bloc s-a ridicat, peste noapte, la cativa metri de ferestrele lor.

Ilegalitati pe care municipalitatea nu le vede

Un prim exemplu este cel de pe strada Eugen Ionesco, unde cativa clujeni ii acuzau pe detinatorii unui teren de o serie de ilegalitati, de la incalcarea obligatiilor de racordare la utilitati a locatarilor din zona, la ridicarea unor etaje care nu sunt prevazute in acte si, implicit, incalcarea PUZ-ului. Primaria n-a avut insa ochi sa vada neregulile, iar, dupa o discutie cu constructorul si o strangere de mana care implica unele favoruri catre vecini, oamenii s-au razgandit – brusc nu mai exista nicio problema. Nici municipalitatea n-a vazut etajele in plus.

La fel s-a intamplat in 2010, in cazul unui bloc de locuinte de 12 etaje pe strada Dorobantilor 132-134. Asociatia de proprietari de pe strada Coastei numarul 5-7 a mers atat de departe incat a actionat in instanta Consiliul Local Cluj-Napoca pentru emiterea autorizatiei de constructie. Locatarii se plangeau de faptul ca nu se respecta distanta legala intre cele doua imobile si ca “ne vom putea schimba canalele la televizor reciproc”.

Avize date in mod inconstient

Un alt proiect imobiliar care ridica nemultumiri este edificat in cartierul Gruia – aici, un bloc care se ridica in apropierea intersectiei “7 Strazi”, intr-o zona in care sunt construite doar case. Autorizatiile de constructie au fost date cu girul administratiei locale.

Din pacate, in cazul constructiilor ilegale, in momentul de fata exista foarte putine exemple de demolare. “In momentul acesta, cancerul nu are un remedient, inseamna ca, intr-un fel tacit, functioneaza in mod real”, a spus arhitectul Szabolcs Guttmann pentru Ziar de Cluj

Monstrii din Buna Ziua si Manastur

Un alt proiect urbanistic care i-a scos pe manastureni in strada este cel al unui bloc de 25 de etaje intr-un cartier unde maximul de etaje este de 10.

Coincidenta face ca beneficiarul proiectului, Radu Vlas, sa fie si unul din sponsorii de campanie electorala a PDL-ului. Ulterior, el a primit din partea municipalitatii clujene o autorizatie pentru construirea, pe Calea Floresti, a unui bloc de 25 de etaje.

 

Alaturi de oameni doar la nivel declarativ

”A trebuit sa emitem autorizatia de constructie pentru ca legea prevede acest lucru. Daca nu emiteam autorizatia eram pasibili de amenzi in instanta”, spune Emil Boc, scuza pe care o foloseste si in cazul blocurilor de pe strada Macesului, din Buna Ziua.

In cazul de pe strada Macesului, oamenii s-au constituit intr-o asociatie pentru a putea da in judecata Primaria. Totusi, edilul Emil Boc spune ca municipalitatea este legata la maini in astfel de situatii, deoarece nu face altceva decat sa respecte legea.

“Voi propune Consiliului Local sa gasim alte solutii pe viitor. Fie emitem aceste autorizatii, fie nu le emitem si ne asumam amenzile pe care sa le plateasca municipalitatea pentru blocarea acestor proiecte, care au toate avizele legale”, mai spune Emil Boc.

Cireasa de pe tortul constructiilor cu ochii inchisi este casa din Zorilor care nu ar fi cu nimic iesita din comun daca nu ar fi construita pe…un bloc!  Pe strada Mircea Eliade, Calare pe un  bloc cu regim de inaltime P+2, s-a construit o casuta. Un fel de mansarda cu geamuri normale, ce, din stradă, pare o cladire banala. Constructia are insa si gard.

Salvarea sta in noul Plan Urbanistic General (PUG), spune arhitectul  Szabolcs Guttmann. 

„PUG-ul pe care il asteptam cu totii o sa reglementeze regimul de inaltime. Un oras nu poate sa se dezvolte doar prin PUZ-uri, el trebuie sa aiba o coloana vertebrala bine asezata. Regimul de inaltime in diferite cartiere, in zone de locuinte colective si individuale trebuie ramana in acelasi. Si ilegalitatile se pot ocoli din fasa, iar confortul urbanistic ar fi rezolvat. Daca PUG-ul este doar o documentatie care va ramane pe un raft, lucrurile nu se vor schimba curand. Altfel o sa sa vedem o ameliorare”, declara Guttman. 

 

Ne uitam la Cluj si ni se pare ireal ce vedem

Fondatorul Consiliului Civic Local, Iosif Pop, spune ca propunerea consiliului de a se trasa zone pentru ridicarea cladirilor inalte, pentru ca ele sa nu mai rasara rasfirate prin oras, nu a avut sorti de izbanda. 

„De vina suntem noi clujenii, pentru ca de 14 ani toleram sa lucram dupa un PUG care lasa loc la tot felul de propuneri de dezvoltare urbanistica pe PUZ-uri facute pe 1.000 de metri, ca sa nu zic un hectar. Aici e problema de fond. In momentul in care am fi reglementat, printr-un PUG nou, acum 4 ani, intr-un mod riguros, reflementarea urbanistica, toate aceste scandaluri nu ar fi avut loc”, spune Iosif Pop. 

In momentul de fata, PUG-ul Clujului, un proiect evaluat la aproape un milion de euro, chiar daca este finalizat zace inutil pe site-ul Primariei Cluj Napoca in asteptarea unor avize si parafe.

sursa foto: ziuadecj.realitatea.net, cotidianul.ro, 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *