Din oras

Studentii stau la coada sa doneze sange. Caravana aduce si renovari la Institutul de Transfuzie Sanguina Cluj

Nu au prea mare incredere in sistemul medical romanesc si multi se tem de ace, dar, cand treaba e abordata profesionist, studentii se inghesuie sa doneze sange. Actiunea “Donam impreuna. UBB da startul” a reunit in primele doua zile zeci de studenti care au tinut sa faca acest gest chiar daca nu primesc bonuri de masa si scutire medicala pentru serviciu. Organizatorii campaniei se implica si in renovarea centrului clujean de transfuzie sanguina.

Unitatea mobila a fost amplasata astazi in fata Facultatii de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universitatii “Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca. Studentii s-au prezentat sa doneze sange inca de dimineata, ba chiar au fost momente in care s-a stat la coada. Chiar langa intrarea in autocar se pot face Book Selfies. Doritorii isi aleg o carte veche dintr-o lada, isi fac poza cu ea si o posteaza ca imagine de profil pe Facebook, dupa care raman cu cartea. 

Campania este derulata la Cluj de UBB in parteneriat cu Asociatia React, Fundatia Vodafone, cu sprijinul companiei EBS Romania. 

Multi nu au incredere in conditiile de la centrele de transfuzie

Mircea Caprar, student la FSEGA, era unul dintre cei care asteptau sa intre in “sala” unde cei care tocmai au donat se odihnesc o clipa si iau o mica gustare. 

“Am decis sa donez in momentul in care am auzit de acest eveniment. Am mai donat cu ceva ani inainte tot intr-o caravana mobila si am zis ca de ce nu? La centrele din tara nu vreau sa merg. Nu stiu daca e adevarat sau nu, dar conditiile se spune ca lasa de dorit. Sincer, mi-e frica sa merg acolo. Spitalele in general cam lasa de dorit. Asta nu inteleg: tu faci un bine si ei nu apreciaza lucrul pe care il faci”, a explicat el. 

Pentru a face acest gest, Mircea isi infrange de fiecare data aversiunea fata de ace. 

“Nu ma uit niciodata. Dar vreau sa ajut pe cineva daca pot, chiar daca frica de ace nu imi trece niciodata. S-a repetat de fiecare data, dar asta e!”, a mai spus el. 

O studenta a plans pentru ca nu a putut dona

“E o donare benevola. Asta inseamna ca se faca fara a se da tichete de masa”, precizeaza din capul locului Cristina Pascu, Project Manager al Asociatiei React, organizator al actiunii.

Tot procesul are loc intr-un autocar, impartit in sala de asteptare, sala pentru anamneza-controlul medical, recoltare si un spatiu pentru post-donare – locul unde voluntarii au grija ca donatorii sa se simta bine la iesire.

“Suntem foarte incantati ca prin UBB am reusit sa ajungem la studentii clujeni. Azi a fost coada”, a relatat organizatoarea. 

Pana miercuri la pranz donasera deja 23 de studenti. In total, au raspuns apelului cam 30 de tineri. Au fost si cazuri respinse, pentru hemoglobina mica, de exemplu. Asta inseamna ca au anemie si sangele nu le-ar face bine donatorilor, ar putea lesina. 

Nu sunt restrictii legate de judetul de unde sunt cei care vor sa doneze.

“Trebuie doar sa indeplineasca niste conditii legale: sa fie cetateni romani sau straini cu drept de rezidenta. Stim ca studentii clujeni nu sunt neaparat din Cluj, vin din toata tara. Se cere indeplinirea unor conditii de varsta si greutate. Din pacate, a trebuit sa respingem niste domnisoare foarte dornice sa doneze pentru ca nu aveam 50 de kilograme, cat e limita minima pentru fete, si atunci nu am putut recolta. Barbatii trebuie sa aiba peste 60 de kilograme. De asemenea, se cere sa nu fi suferit de anumite boli, sa nu fi baut alcool in ultimele 48 de ore si sa aiba o stare de sanatate buna”, a explicat Pascu.

Pe langa satisfactia donarii de sange pentru semenii aflati in dificultate, un avantaj al donarii in cadrul acestei actiuni ar fi si faptul ca participantilor li se face un set de analize medicale, in special asupra bolilor cu transmisie sexuala si a markerilor hepatici, iar rezultatele pot fi trimise prin posta. Se da pe loc rezultatul hemoglobinei si grupa de sange, iar Rh-ul ulterior, la analizele finale. 

Marti, caravana a poposit la intrarea din spate a Gradinii Botanice “Alexandru Borza”, desi initial fusese anuntat ca ajunge in Campusul Hasdeu. 

“ A fost cu peripetii, pentru ca autocarul nu a reusit sa urce in Hasdeu. Oricum, a fost cea mai buna locatie posibila din partea de sus a orasului. A fost fain, a venit lume, chiar daca locatia s-a schimbat in ultimul moment. Azi a fost coada. Chiar am avut o domnisoara care a plecat plangand, e a doua oara cand se intampla asta. Avea anemia mica si nu putut-o lua la donare. Lumea s-a speriat ca a patit ceva, dar ea era necajita pentru ca nu am putut dona. Studentii vin pentru ca vor sa ajute pe cineva care are nevoie de sange. O tanara mi-a spus ca cu trei luni inainte tatal ei a avut nevoie de sange si stie cat de greu se face rost. Este o nevoie mare de sange, motiv pentru care incercam sa ii fidelizam pe donatori, sa se invete sa mearga periodic la Centrul de Transfuzii si sa faca asta constant, la 70 de zile, respectiv 90. Cu cat ii prindem mai tineri cu atat mai bine”, a spus ea. 

Una din marile bucurii ale organizatorilor este ca au reusit sa colecteze sange din grupe rare, AB si B3. 

“Cum aici nu se dau bonuri de masa, ca la centrele de transfuzii, e clar ca ajung la noi numai cei care chiar isi doresc asta”, puncteaza Cristina Pascu.

Tinerii sunt mai entuziasti sa doneze sange

Sangele colectat va merge la Targu Mures, in cadrul unei intelegeri intre centrul de transfuzii de acolo si cel din Cluj. 

“Se pare ca in acest moment Clujul are destul sange, si, ca atare, il vom duce la Targu Mures. Sunt orasele care au cea mai mare nevoie de sange, mai ales ca au spitale si sectii de oncologie, zona in care e nevoie de foarte mult sange. Vorbim de un sistem transfuzional, iar centrele se ajuta reciproc, mai ales cele apropiate. Cand e nevoie intr-un loc, se trimite din celalalt”, a explicat ea sistemul.

Este a treia campanie derulata cu unitatea mobila la Cluj. 

“E prima oara cand campania li se adreseaza studentilor si se vede o diferenta, cei tineri sunt mai doritori. Am avut la donare si angajati ai UBB-ului, reprezentanti ai UBB-ului, voluntari straini, am avut, de pilda, pe cineva din Armenia”, a detaliat ea.

Joi, 2 aprilie, unitatea mobila se va afla pana la ora 13 pe Aleea Stadionului, la Sala Polivalenta.

Deja se contureaza o urmatoare actiune derulata alaturi de UBB, la sfarsitul lui octombrie. 

Se renoveaza „circuitul donatorului” de la centrul clujean

“Incercam sa facem un cadru cat mai prietenos si mai prietenos pentru ei. Lucram cu voluntari, de la SMURd si de la Serviciul de Ambulanta din Targu Mures. Ei fac cu noi donari de ani de zile”, a mai spus managerul.

Actiunea face parte din Caravana “O sansa pentru viata”, un program al Asociatiei React impotriva cu Vodafone Romania. De asemenea, acest proiect implica renovarea Centrului Regional de Transfuzie Sanguina Cluj, cu tot ce inseamna asa-numitul circuit al donatorului, inclusiv partea de dotare pe care au semnalizat-o oficialii institutiei. 

“Asta depinde de fiecare centru in parte. Din cate stiu, la Cluj este vorba de scaune de donare. Renovarea ar trebui sa fie gata intr-o luna, e un centru mare, cu o cladire veche. E un program vechi, din 2008, pe care l-am schimbat, de la o nevoie stringenta de sange in sistem am trecut la donarea benevola, pentru a imbunatati de fapt calitatea sangelui si a improspata donatorii. Centrele sunt subordonate Institutului National de Hematologie”, a mai precizat Cristina Pascu. 

Campania este sustinută de EBS Romania – o companie NTT DATA, iar printre parteneriicare  s-au  alaturat initiativei se afla OSUBB,  CSUBB,  GUutenberg,  KMDSZ, ASCOR,  cei de la “Cartile  pe  fata”,  Beard Brothers,  Centrul  de  Transfuzie Sanguina Cluj-Napoca si Centrul de Transfuzie Sanguina din Targu-Mures.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *