Sanatate

Stresul la barbati

Barbatii au reactii fizice la stres mai intense decat femeile si sunt mai sensibili la stresul bazat pe emotii. O data ce alarma interna s-a declansat si hormonii de stres navalesc in sange, tensiunea noastra arteriala creste considerabil si ramane asa mai mult timp.

Adaugati clasica negare a emotiilor suparatoare (in special furia si ostilitatea) si tendinta de a le reprima in loc sa le impartasesti celorlalti, si vei avea reteta unui dezastru: boli de inima, depresie sau disfunctie erectila.

Ce este stresul? Stresul este reactia fizica la ceea ce percepi ca pericol. Un barbat poate socoti foarte amenintator ceva ce-l lasa pe altul netulburat. Multi dintre tatii nostril au muncit serios, au baut serios si n-au avut timpul sau inclinatia sa se gandeasca la lucruri sofisticate, cum este stresul. Viata noastra e mai complicata decat a tatilor nostri. Avem mai putina securitate economica, lumea este mai rapida, mai complicata si aflata vesnic sub tensiune si schimbare.

Cum recunoastem stresul? Bum! Seful tocmai a promovat pe altcineva intr-un post pe care-l asteptai tu. Tatal tau a murit. Sotia te-a anuntat ca te paraseste. Iata niste factori de stres importanti. Dar si altii isi aduc contributia: sotia iti spune ca a ramas insarcinata; te asteapta un semestru nou la facultate sau primele zile de somaj sau de pensie. Potential, toate actioneaza in forta asupra organismului tau. Mintea, emotiile si corpul sunt toate afectate.

Aproape imediat, tensiunea arteriala, pulsul, nivelul de zahar din sange si tensiunea din muschi cresc brusc, pregatindu-te pentru actiune. Dar ceea ce oamenii numesc de obicei stres nu sant atat reactiile acestea, cat repetarea lor in timp, adica din motive care nu au solutii simple. Acesta este stresul cronic – si este periculos.

Sa luam ca exemplu inima ta. Ea poate face fata cu usurinta tensiunii ridicate – daca nu cumva variatia de tensiune se produce repetat, fara o reactie fizica adecvata de lupta sau fuga. Pe termen lung, reactiile la stres isi iau obolul: hipertensiune cronica, dureri de cap sau niveluri ridicate de colesterol. Intregul organism este afectat.

Mental, stresul poate duce la anxietate, probleme de memorie si concentrare. Emotional, duce la tensiune, agitatie, teama, iritabilitate sau depresie. Fizic, apar carii dentare, constipatie sau diaree, dureri de cap, oboseala, greata, imunitate scazuta, contractura musculara, dorinta sexuala redusa.

Stresul influenteaza sexualitatea. Cu multe secole in urma, cand un mamut ataca, vanatorul era invadat de hormoni care-i supraincarcau mintea si trupul. Razboinicul vanator ramanea neclintit, gata sa arunce lancea,sau, cand precautia si spaima predominau, o lua la sanatoasa in directia opusa. Oamenii de stiinta numesc asta reactia lupta sau  fugi. Dar astazi? Un tip este in pat cu sotia sau prietena sa si ea doreste sex din nou, inainte ca el sa fie pregatit. Situatia este diferita, raspunsul este acelasi: e perceput un pericol, sunt eliberate substantele chimice ale stresului. Din nefericire, penisul trebuie mai intai sa fie relaxat pentru ca fluxul de sange sa functioneze corect si sa produca erectia. De data asta nu e vorba de noroc.

Fara o atitudine eficienta si o tehnica de a face fata, bietul om poate consemna alt episod frustrant pe tabela de marcaj a stresului. Tensiunea sexuala este una, si e un element bun venit al procesului, dar sa te simti amenintat este altceva. Acum poate fi vorba de o simpla problema de erectie, dar mai tarziu ea poate duce la o problema de dorinta sexuala redusa.

Asadar, stresul influenteaza direct sexualitatea. In plus, stresul indelungat cauzeaza si alte tulburari fizice, care pot afecta indirect dorinta sexuala, excitatia si performanta.

Lucrurile sunt chiar mai complicate astazi, mai nebuloase intr-un fel, deoarece mare parte din stresul nostru tinde sa fie generat de noi insine. La urma urmelor, barbatii din zilele noastre nu au slujbe unde sa vaneze mamuti parosi. Astazi suntem adesea victimele propriilor noastre emotii, idei, amintiri si asteptari, care pot cauza reactii similare celor rezervate odinioara unor amenintari externe.

 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *