Din oras

Statuia Generalului Gheorghe Mărdărescu, inaugurată la Cluj-Napoca

Statuia Generalului Gheorghe Mărdărescu, personalitate istorică care a deținut un rol decisiv la stoparea înaintării comunismului spre centrul Europei în perioada Primului Război Mondial, amplasată în fața Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din Cluj, a fost dezvelită astăzi, în cadrul unei ceremonii militare, cu participarea ministrului Apărării.

Inițiativa i-a aparținut Camerei de Comerț și Industrie a României, cu sprijinul Camerei de Comerț și Industrie Cluj și al Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.

Inaugurarea statuii generalului Gheorghe Mărdărescu încununează cei 100 de ani de când trupele române au ocupat Budapesta, în august 1919. La ceremonia de dezvelire a statuii au participat înalți demnitari de stat, reprezentanți ai administrației publice locale, președinți de camere de comerț județene, precum și un număr mare de români care și-au dorit să fie de față la un eveniment care marchează istoria.

„Anul acesta, Camera de Comerț și Industrie a României împlinește 155 de ani de la înființare. Alături de multe alte instituții ale României moderne, precum Senatul României, Banca Națională sau Curtea de Conturi, Camera de Comerț și Industrie a României a fost și iată că este în continuare un martor instituțional al tuturor evenimentelor care au condus la conturarea României contemporane. (…) Ne-am dorit foarte mult să omagiem și în același timp să facem o reparație istorică reducându-l pe Generalul Mărdărescu în atenția publicului. După cum bine știți, faptele sale de arme au fost cenzurate în perioada dinainte de ’89.”

a declarat președintele CCIR, Mihai Daraban.

„Evocăm astăzi personalitatea unui soldat minunat, mai presus decât orice laudă, așa cum îl caracteriza Mareșalul Alexandru Averescu. Gheorghe Mărdărescu a fost, în primul rând, un om cu caracter excepțional, un vizionar, un mare patriot și un conducător redutabil. Generalul Gheorghe Mărdărescu a înțeles încă de la început pericolul comunismului și a acționat rapid în stoparea acestui flagel.”

a declarat ministrul Apărării, Gabriel Leș.

După ceremonia de dezvelire a statuii Generalului Gheorghe Mărdărescu a urmat o sesiune de dezbateri, care a avut loc în aula Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, și a fost moderată de Ștefan Florea Dimitriu, președintele CCI Cluj. La sesiune a participat și Valentin Tănase, artistul care a realizat statuia.

 

Generalul Gheorghe Mărdărescu a deținut un rol central în acțiunile armatei române, în perioada tulbure, de după Primul Război Mondial, în 1919, atunci când i-a fost încredințată comanda tuturor forțelor armate din Transilvania, cu misiunea de a respinge bandele bolșevice și trupele ungurești până peste Apuseni.
La data de 4 august 1919, trupele românești intră în Budapesta, ofensiva fiind executată fără pauză operativă, cu un ritm mediu de înaintare de 18 km zilnic, ceea ce nu a mai permis inamicului să pregătească apărarea Tisei și nici a căilor de acces spre capitala Ungariei.
Soldații Armatei Române au defilat pe bulevardul Andrassy în prezenta regelui Ferdinand I, care i-a conferit generalului Mărdărescu „Ordinul Mihai Viteazul” clasa a II-a pentru acțiunea contra regimului bolșevic al lui Bela Kun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *