Statiile de monitorizare a aerului, o afacere de milioane, cu legaturi in mafia italiana

Statiile care masoara gradul de poluare a aerului din Cluj-Napoca stau in pauze lungi si dese din cauza unor defectiuni survenite la echipamente. Pentru reparatii se asteapta saptamani intregi si se poate apela la o singura firma din Bucuresti – Orion Europe, care are contracte de milioane de lei cu statul.

Societatea este aceeasi care a pus pe picioare sistemul la nivel national pe cateva milioane de lei bune si care in 2011 a castigat licitatia “restransa si accelerata” pentru “Servicii pentru optimizarea Retelei Nationale de Monitorizare a Calitatii Aerului din Romania”. Practic pentru peste 8 milioane de lei societatea trebuie sa se asigure de bunul mers al acestor statii, care masoara in toata tara gradul de poluare al aerului pe care il respiram. Doar ca, cel putin la Cluj, monitorizarea nu merge deloc bine.

“In curand vom organiza o licitatie pentru anii urmatori pentru modernizarea si intretinerea tehnica a acestor statii pentru ca expira contractele”, a declarat pentru Ziar de Cluj, ministrul Mediului, Attila Korodi, fiind plecat din tara.

Agentia pentru Protectia Mediului Cluj nu poate face altceva decat sa anunte defectiunile la Bucuresti si sa astepte reparatiile.

“Statiile automate de Monitorizarea Calitatii Aerului au fost achizitionate de catre Ministerul Mediului si Padurilor. In baza contractului de comodat din 2010, incheiat intre Ministerul Mediului si Padurilor si Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Cluj-Napoca, Agentia trebuie sa supravegheze buna functionare a echipamentelor si sa informeze operatorul de intretinere si service si Comodantul in legatura cu aparitia oricarei defectiuni, precum si dupa caz, doar Comodantul asupra modului de rezolvare a acesteia”, arata reprezentantii ARPM Cluj.

Anul trecut de la Cluj s-au platit catre Orion Europe 500 de lei pentru reinstalarea programului la una dintre statii, peste 4.000 de lei pentru chirie butelii si peste 2.000 de lei pentru schimb filtre. In acest an s-au mai schimbat filtre pentru peste 1.400 de lei.

Cine e in spatele Orion Europe

Societatea Orion Europe este din Bucuresti si a fost infiintata in 2005. Asociati sunt Mihai Stefan Angheliu, italienii Stefano si Sergio Solmi si societatea Biobit SRL. In 2013 Orion Europe a avut o cifra de afaceri de 12 milioane de lei si un profit de 123.000 de lei.

Presa a remarcat implicarea lui Sergio Solmi intr-o afacere dubioasa, tot cu statii de monitorizare a calitatii aerului, in Italia.

“In anul 2010, numele lui Sergio Solmi si al firmei Orion pe care o conducea in Italia este mentionat intr-un amplu scandal legat de deturnarea de fonduri, dintr-un program de masurare a calitatii aerului, in folosul clanurilor mafiote. Conform presei italiene, afacerea a fost pusa la cale de Maurizio Mazzotti, director al sectorului de planificare, programare si delimitare a teritoriilor orasului Caserta, Nicola Ferraro, fostul consilier regional UDEUR, Paolino Maddaloni, prefect de Frosinone si Sergio Solmi proprietar al companiei Orion. Faptele care fac obiectul investigatiei dateaza din 2008 si se refera la trucarea licitatiei publice privind instalarea de statii de monitorizare a calitatii aerului in orasul Caserta. Bugetul estimat pentru proiectul initial, aprobat in anul 2004, a fost 387 de mii de euro, care a crescut pentru prima data la momentul licitatiei la 530.000 si a crescut din nou pana la 1,4 milioane de euro. Licitatia a fost anulata de actualul prefect, Maria Elena Stasi.  Nicola Ferraro este suspectat de asociere cu clanurile mafiote pentru ca a servit ca intermediar intre reprezentanti ai autoritatilor locale, asupra carora avea influenta politica (Castel Volturno, Villa Literno, Lusciano) si clanurile Schiavone si Bidognetti. In cazul contractului de monitorizare a aerului in Caserta Ferraro, ar fi pus presiune asupra lui Maddaloni, subprefectul delegat pentru alocarea de fonduri si asupra lui Mazzotti pentru a accelera si a asigura distribuirea lucrarilor catre firma Orion”, nota Ziuanews anul trecut.

Adauga comentariu