Sanatate

Spitalul Regional Cluj, mai aproape de realizare decât metroul lui Boc. Decizie importantă: „Vom depune cererile de finanţare…”

Proiectul Spitalului Regional Cluj înregistrează o nouă etapă: indicatorii tehnico-economici urmează să fie aprobați de Guvern, după care vor fi depuse cererile de finanțare. În acest moment, Spitalul Regional Cluj este mai aproape de realizare, după peste 10 ani de tergiversare a acestui demers, mai aproape de realitate decât realizarea metroului clujean.

Guvernul urmează să aprobe indicatorii tehnico-economici pentru Spitalul Regional de Urgenţă Cluj-Napoca. Acesta va fi dotat cu aparatură medicală şi echipamente de cea mai înaltă performanţă şi cu heliport.

Investiţia este estimată la 2,5 miliarde de lei.

În cadrul ședinței de Guvern de luni, prim-ministrul a declarat că se fac paşi importanţi în privinţa îmbunătăţirii infrastructurii medicale, menţionând că zilele trecute a participat, împreună cu ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, la recepţia Spitalului Orăşenesc din Mioveni, prima unitate medicală construită în ultimii 30 de ani.

„Astăzi luăm încă o decizie importantă pentru construcţia Spitalului Regional de Urgenţă Cluj-Napoca, obiectiv ce va duce la îmbunătăţirea condiţiilor medicale pentru întreaga zonă. După ce, în luna mai a acestui an, am aprobat indicatorii tehnico-economici pentru Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi, astăzi facem acelaşi lucru pentru Spitalul Regional de Urgenţă Cluj-Napoca”, a susținut Dăncilă.

Investiția de la Florești se ridică la 500 de milioane de euro, bani din fonduri europene și de la bugetul de stat. Spitalul va fi destinat pacienților cu probleme grave de sănătate din tot nord-vestul țării:

„Spitalul Regional de Urgenţă din Cluj-Napoca, o investiţie estimată la peste 2,5 miliarde de lei, va fi dotată cu aparatură medicală şi echipamente de cea mai înaltă performanţă şi cu heliport. În premieră, noul spital va fi construit în jurul unui concept organizaţional de specialităţi medicale grupate în centre. Are la bază conceptul de clădire verde, care presupune o construcţie nouă sustenabilă, durabilă şi va oferi servicii integrate de înaltă calitate pentru pacienţi”, a adăugat premierul Dăncilă.

În acest sens urmează să fie depusă și cererea de finanțare pentru acest proiect: 

„Mai departe, vom depune cererile de finanţare la Bruxelles şi avem în vedere organizarea procedurilor de licitaţie şi demararea construcţiei pentru spitalele din Iaşi şi Cluj”, a precizat Dăncilă.

Spitalul Regional Cluj va avea o suprafaţă desfăşurată de 151.891  mp şi un număr total de 849 de paturi, din care 744 de paturi de spitalizare pentru îngrijiri acute care vor fi  împărţite între specialităţile chirurgicale şi medicale incluse în cele 6 centre. Vor exista şi 105 paturi pentru îngrijiri critice în spital (UTI, USTAC, UTI pentru arşi). Toate secţiile vor include UTI/USTAC şi o secţie de arşi.

În acest moment al dezvoltării acestui proiect, Spitalul Regional Cluj este ceva mai aproape de realizare ca metroul clujean, o temă readusă în atenția publicului de către edilul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc. 

În prezent, Primăria Cluj-Napoca a lansat abia anunțul pentru licitația Serviciilor de elaborare a Studiilor de Pre-Fezabilitate, Fezabilitate, impact asupra mediului și evaluarea strategică adecvată pentru obiectivul de investiții ”Tren Metropolitan Gilău – Floreşti – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonţida”- etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala I de Metrou şi Tren Metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea și a studiilor conexe viitoarelor obiective de investiții. Valoarea contractului este de 46,44 milioane lei (9, 75 milioane euro). Contractul va fi finanțat din fonduri bugetare.

De altfel, cu mai bine de un an în urmă, Emil Boc anunța că metroul clujean va reprezenta o investiție a unui grup de afaceri japonez. Din păcate, această promisiune nu s-a concretizat.

CITEȘTE ȘI: Mai vin japonezii au ba? Metroul din Cluj, construit de specialiști români și IT-ști clujeni

În privința proiectului Spitalului Regional Cluj atât președintele Consiliului Județean Alin Tișe, cât și Emil Boc, nu au reușit vreme de peste 10 ani să-l deblocheze.

Din contra, tema SRU Cluj a fost speculată politic, astfel încât cetățenii au fost nevoiți să urmărească de pe margine cum realizarea acestui spital devine tot mai fantomatică din cauza disputelor și jocurilor politice. 

CITEȘTE ȘIS-a speriat Tișe că rămâne fără Spital Regional? Vrea să facă investiția singur, critică Guvernul, dar abia acum a eliberat terenul pentru investiție

Spitalul Regional Cluj, un proiect compromis înainte de a începe. Regiunea Nord-Vest, prea puțin solidară cu capitala Ardealului: “Este mai bine ca Ministerul să facă spitalul”

Abia acum, când urmează să fie depuse cererile de finanțare pentru SRU Cluj, acest proiect înregistrează pași concreți pentru realizarea sa. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *