Reportaj

Spitalul de carton din Sala Polivalentă. Cât de siguri sunt pereții din punct de vedere sanitar? – FOTO & VIDEO

Un spital de campanie (mai corect spus o unitate de cazare sanitară) a fost inaugurat astăzi în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca. Are o capacitate de 350 de paturi și este destinat pacienților asimptomatici sau cu simptomatologie ușoară de COVID-19. Acest spital de campanie va fi folosit doar dacă spitalele nu vor mai face față. Este o investiție exclusiv privată, în valoare de aproximativ 1 milion lei (200.000 euro).

Spitalul de campanie a fost amenajat în patru spații distincte din Sala Polivalentă – pe teren, în sălile de antrenament și la etaj, în spațiul de la intrarea în tribune.

Fiecare celulă de cazare este numerotată, dispune de pat, lenjerie, scaun din plastic și coș de gunoi din carton. Din același material sunt confecționați pereții despărțitori. Pe fiecare perete, deasupra patului este lipită o imagine care reproduce o fereastră larg deschisă către o pajiște înverzită. Imaginea este o picătură de optimism într-un sală cu un aer ușor sinistru.

Despre pereții din carton au apărut, nu demult, în mediul online, informații potrivit cărora acest material nu este sigur din punct de vedere sanitar pentru că funcționează asemenea unei sugative care absoarbe tot și nu poate fi dezinfectat. Medicii epidemiologi care au ajutat la coordonarea acestui proiect spun însă că nu este deloc periculos cartonul pentru că vorbim despre pacienți cu aceeași boală, iar pereții respectivi sunt de unică folosință. Mai mult, fiind vorba despre o unitate de cazare și nu de un spital propriu-zis, nu s-au folosit materiale similare celor din spitalele adevărate.

„În această unitate vor fi internați pacienți asimptomatici sau cu simptomatologie ușoară pentru că dorim ca transmiterea virusului să fie controlată. Nu sunt dotări medicale la nivelul unui spital pentru că nu este vorba despre un spital. Acei pereți sunt de unică utilizare și sunt siguri pentru că patologia este uniformă în tot spitalul, deci nu discutăm despre patologii amestecate și, subliniez, acesta nu este un spital, este o unitate de cazare, suport sanitar pentru pacienți asimptomatici sau cu simptomatologie ușoară. Acele panouri despărțitoare, dacă vor fi utilizate, se vor schimba ulterior”, a declarat dr. Alexandru Coman, medic epidemiolog în cadrul Direcției de Sănătate Publică Cluj.

Această unitate de cazare va fi folosită doar dacă spitalele implicate acum în lupta cu coronavirus vor fi pline până la refuz.

„Este o resursă logistică de ultim resort pe care sperăm să nu o operaționalizăm niciodată. Este prevăzută în planul strategic sanitar pe ultima linie și după ce epuizăm toate resursele spitalicești ajungem la spitalul de campanie”, a afirmat Mircea Abrudean, prefectul județului Cluj.

Dacă nu va fi nevoie de Sala Polivalentă, toate materialele vor intra în proprietatea publică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj. Unde va depozita ISU Cluj toată „marfa”?

„Referitor la capacitatea de stocare a acestor materiale, în viitorul apropiat vom găsi o locație astfel încât aceste materiale să fie în siguranță și să le putem folosi atunci când va fi nevoie de ele”, a precizat generalul Ioan Moldovan, șeful ISU Cluj.

Cel puțin până la începutul lunii iulie, Sala Polivalentă rămâne spital. Autoritățile speră să nu fie nevoie de folosirea sa și totul să rămână la stadiul de „paza bună trece primejdia rea”.

„Este ultima linie a frontului în cadrul bătăliei cu coronavirus. Face parte din planul strategic al județului Cluj, așa cum au fost aprobate pentru a gestiona situația epidemiologică în județul nostru. Sperăm să nu îl utilizăm niciodată, dar paza bună trece primejdia rea. Spitalul va sta în Polivalentă în lunile mai și iunie, urmând ca în funcție de evoluția riscului epidemiologic și de reluarea evenimentelor sportive și culturale să vorbim de o altă locație dacă va fi cazul”, a declarat primarul Emil Boc.

Urmăriți mai jos imagini video cu spitalul de campanie din Sala Polivalentă:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *