In vizor

Spitalele clujene au primit donații de 5 milioane de euro pentru lupta împotriva coronavirusului

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj a declarat că cele trei spitale aflate în subordinea CJ Cluj, (Spitalul de Boli Infecțioase, Spitalul de Pneumoftiziologie și Spitalului de Recuperare) și care sunt angrenate în lupta împotriva coronaviruslui au primit donații în valoarea de 5 milioane de euro.

”E vorba de aproximativ de 5 milioane de euro, cifra se s chimbă în permanență. Acesta spitale au suficiente fonduri în momentul de față pentru că noi am alocat la nivelul Consiliului Județean foarte mulți bani. La fiecare rectificare practic mărim bugetul Consiliului Județean în funcție de nevoile pe care le au. Am început cu spitalul de Boli Infecțioase pentru că este în prima linie în această luptă cu coronavirus. Tot spitalul a fost adaptat și doar cu asta se ocupă în acest spital. Avem în linia a doua Spitalul de Pneumoftiziologie și în linia a treia este Spitalul de Recuperare. În funcție de numărul de bolnavi spitalele intervin în această operațiune, după de numărul de paturi și de personal. Faptul că spitalele noastre au fost alese înseamnă că sunt bine dotate și au considerat autoritățile că sunt importante”, a declarat președintele Alin Tișe.

Tișe a reamitit încă o dată faptul că, la fel ca și în cazul altor afecțiuni, și în cazul coronavirusului, 60% dintre pacienții internați în spitalele din Cluj sunt din alte județe. Situația aceasta este valabilă pe tot parcursul anului în cele mai multe spitale clujene. Cu toate accestea, dotările din aceste spitale sunt susținute doar de contribuțiile clujenilor la Casa de Asigurări de Sănătatea și din bugetele autorităților locale. Pacienții din alte județe care vin să se trateze la Cluj nu contribuie în niciun fel la dotarea sau modernizarea acestora. 

”Clujenii trebuie să știe că la nivelul județului raportăm o situație regională, nu sunt doar bolnavi din județul Cluj. Uneori pare numărul mare, dar realitatea este că sunt bolnavi pe care serviciile de urgență le aduc din toate județele din Transilvania. Iar ne întoarcem la dotările spitalele din județele învecinate. Dacă este o problemă complicată și gravă sunt trimiși bolnavii la spitalele din Cluj, iar spitalele sunt obligate să îi primească. Din buzunarul clujenilor se modernizează aceste spitale, dar serviciile medicale în proporție de 60% sunt prestate pentru cetățeni care sunt din afara județului Cluj. Sunt mai mulți beneficiar ai serviciilor medicale din afara județului Cluj decât din județul Cluj. Dacă ne uităm pe raportările din fiecare an, în majoritatea spitalelor, peste 60% dintre beneficiari sunt din alte județe, dar pentru modernizarea spitalelor contribuie doar clujenii din bugetele lor, din contribuția la Casa de Asigurări de Sănătate și din banii de la bugetul Consiliului Județean”, explică Alin Tișe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *