Sanatate

Solutii pentru disparitia ridurilor

Ce femeie nu doreste sa aiba parte de zece ani in care sa fie draguta si atragatoare? In fiecare an, sau aproape in fiecare an, ni se propune metoda ideala de disparitie a ridurilor, ridicata in slavi de unii, demolata fara intarziere de altii. Adevarul ca nu exista o singura solutie, ci nenumarate. Ne vom opri asupra metodelor verificate si sigure.

Colagenul

La ora actuala este metoda cea mai veche de netezire a ridurilor: mai bine de 15 ani de experienta si milioane de femei multumite in toata lumea. Insa colagenul este de origine bovina. Purificat in cel mai inalt grad, fireste, dar aparitia bolii vacii nebune a cam taiat din entuziasm. Nu exista totusi nici un motiv de ingrijorare daca se folosesc colageni straini, mai ales americani, obtinuti din crescatorii inchise si de la vite nehranite cu faina animala. Sunt strict interzisi colagenii europeni (de tip Artecol), a caror origine nu este cunoscuta cu certitudine.

Indicatiile diferitilor colageni sunt legate de concentratie: mai slaba pentru pielea subtire si ridurile fine, mai puternica pentru ridurile adanci. Injectiile sunt precedate, cu o luna inainte de prima sedinta, de un test sau doua pe antebrat, spre a se depista o eventuala alergie.

Colagenul da rezultate bune, carora nu li se poate reprosa decat faptul ca sunt provizorii. Nu tin decat 8-10 luni, retusurile fiind asadar necesare o data pe an.

Siliconul

Este un material sintetic, inert si incolor, folosit de cel putin 30 de ani pentru acoperirea ridurilor. In Franta e “in afara legii”, adica nu este nici permis, nici interzis. Nici pentru siliconul care intra in protezele de sani, aflat “in studiu” de mai multi ani, situatia nu este mai clara.

Siliconul se foloseste in cazul ridurilor adanci si verticale (de o parte si de alta a nasului, in jurul gurii si intre sprancene). Rezultatele sunt numai bune, dar si aproape definitive, cu conditia ca tehnica, foarte delicata, sa fie bine stapanita de cel care o practica. Spre deosebire de colagen, produsul este biodegradabil si, daca rezultatele sunt definitive, la fel sunt si erorile de injectare (umflaturi, roseate, induratii).

Acidul hialuronic

Este marea speranta actuala in ceea ce priveste acoperirea ridurilor. Aceasta molecula pe care pielea o contine de la natura este reconstituita prin cultura genetica, deci fara nici un risc. Se crede ca acidul hialuronic ar putea fi mai eficient in timp decat colagenul. Este ceea ce incearca sa demonstreze cercetarile actuale.

Mezoterapia

Cunoscuta de multa vreme, mezoterapia consta intr-o serie de injectii intradermice cu un un amestec de vitamine si extrase de embrion sau placenta, alese in functie de tipul de piele. Este mai curand o metoda preventiveasi de revitalizare a pielii atone, cu rezultate progresive.

Electroridopunctura

Este o metoda de stimulare electrica, prin care se dinamizeaza fabricarea de elastina si de colagen chiar de catre piele. Permite tratarea ridurilor superficiale si imbunatatirea tonicitatii pielii. Rezultatele sunt vizibile abia dupa cel putin 10 sedinte, dar nu exista nici un efect secundar.

Microdermabraziunea

Principiul este asemanator cu cel al “sablarii” folosite de dentisti pentru albirea dintilor. Deosebirea consta in aceea ca aparatul proiecteaza  asupra portiunii de tratat microcristale de albumina, care curate pielea delicat si uniform. Aceasta metoda poate provoca, in cel mai rau caz, o usoara roseate, care dispare in cateva ore. Este minunata pentru femeile active. ‘Subtierea” merge foarte bine la pielea mai groasa, la tenul care si-a pierdut prospetimea, cu porii dilatati. Sau la tenul cenusiu al fumatoarelor. Numarul de sedinte depinde de scopul tratamentului. In trei sedinte se obtine o noua prospetime, foarte evidenta. In opt, se pot atenua ridurile fine si se obtine o ameliorare reala a elasticitatii pielii.

Peelingul

In engleza, “peeling” inseamna cojire, descuamare. Fie ca se face prin metode chimice, fie cu ajutorul laserului, scopul este acelasi: indepartarea prin abraziune, a stratului de deasupra al pielii. Exista tot felul de peelinguri, de la cel mai puternic, la cel mai bland, de la cel care redau stralucirea tenului pana la cele care il fac sa arate “ca nou”. Iata cateva:

Peelingul cu acid glicolic – cu acizi de fructe, cel mai folosit in registrul de “stralucire”.Acidul glicolic este extras in acest caz din trestia de zahar. Curata tenul incarcat prin acumularea de celule moarte, pielea acneica sau terna. Reda stralucirea tenului si un aspect mai placut al fetei. Se fac 3-4 sedinte de cate 15-20 minute fiecare.

Peelingul chimic – metoda clasic, cel cu acid tricloracetic fiind cel mai utilizat in lume. Nu este toxic si alergic pentru organism. Majoritatea medicilor il practica pe o piele pregatita cu vitamina A acida. Procedeul este simplu si se desfasoara sub anestezie locala  sau neuroleptica (o forma de anestezie intre cea generala si locala). Medicul aplica produsul cu un tampon de vata sau o compresa pe fata bine curatata. Actiunea chimica este foarte rapida – dureaza doar cateva minute. Simti imdiat o senzatie de caldura. Produsul se albeste, se spune ca “ingheata”, semn ca a actionat, dupa care este indepartat. A treia zi, pielea devine maronie; dupa 5-6 zile, se desprinde singura, in fasii. Dedesubt, pielea e ferma si intinsa, tenul luminos. Tendinta actuala este de a se proceda in mai multe etape, cu concentratii foarte mici.

Peelingul cu laser – numit si “resurfacing”, arde stratul de la suprafata pielii. Pe unde trece laserul, ridul dispare. Dureaza cam 20 de minute si se practica sub anestezie neuroleptica, deci fara durere. Dupa ce a reglat aparatul la puterea dorita, medicul face puncte cu laserul, mai mult sau mai putin dense, in functie de starea zonei supuse tratamentului. Sub actiunea razei laser, pielea se evapora, pur si simplu, lasand in urma o depunere maronie, care se indeparteaza imediat. rezultatele sunt extraordinare; singurul inconvenient este ca ai ceva  de astepat dupa tratament – 10-12 zile, timp in care trebuie sa dispara roseate, foarte puternica, si sa cada crustele provocate de arsuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *