Din oras

Solutie inedita pentru gunoaiele de la “ia-ma, nene” de pe Calea Turzii: cosuri de gunoi improvizate din PET-uri

Exasperati de noianul de sticle, pungi, pahare si cate si mai cate pe care cei care stau zilnic “la ocazie” le lasa de ani de zile in urma loc, liderii asociatiei de locatari de pe strada Calea Turzii nr. 122 au gasit o rezolvare practica: au agatat de gard sticle mari de plastic taiate la capat la fiecare cativa metri pe post de cosuri de gunoi. Pana cand firmele de salubrizare care opereaza in zona se hotarasc a cui este responsabilitatea, tot localnicii sunt si cei care aduna deseurile din ele.

Sticlele-cosuri de gunoi se vad inca de departe insirate ordonat de-a lungul trotuarului unde se sta la “ia-ma, nene” spre Turda. Au fost fixate aproximativ la aceeasi distante si sunt prinse cu grija de gard, cu bucati de sarma. In fiecare s-au aruncat diverse deseuri: ambalaje de mancare, hartii mototolite, bucati de staniol sau doze de bere.

Chiar si asa, pe langa cei care stau cu mana intinsa ori cu cartonase unde au mazgalit numele destinatiei dorite se pot vedea alte gunoaie, colorate si multicolore.

Doamna Dorna, una din locatarele blocului T1, cel care a pornit “revolutia” curateniei pe Calea Turzii a iesit putin afara, la aer si priveste neputincioasa ghemotoacele de gunoi care zac peste tot, pe scari, in iarba si indaratul tufisurilor.

“Nu stim ce sa mai facem. Nu zice nimeni ca oamenii astia sa nu stea aici la ocazie, dar de ce lasa atata mizerie dupa ei?”, spune ea.

Un singur cos “oficial” de gunoi, portocaliu, cu sigla Brantner Veres SA, se mai afla pe un stalp, plin si el cu deseuri.

“Acum, ca a pus administratia cosurile acelea, s-au mai rarit gunoaiele , dar oamenii care le lasa tot nu s-au potolit. Vin aici pe scari si fumeaza, noaptea mai si beau, intr-o zi am gasit chiar si un prezervativ”, a adaugat doamna Dorna.

I se alatura inca o vecina, doamna Aurelia, si ea suparata pe debandada lasata in urma de navetisti.

“Au fost aici mai multe cosuri de gunoi, dar au disparut. Uitati-va in jur: e plin de hartii, pahare si sticla. Acum au pus domnii din administratie cosurile astea si au inceput sa arunce in ele gunoiul, dar e corect ca tot noi sa adunam ce se strange in ele”, spune doamna Aurelia.

Firmele de salubritate care opereaza in zona nu se pot hotari a cui ar fi responsabiliatea curateniei de pe Calea Turzii, nr 122.

“Cei de la Brantner ar trebui sa aiba grija de portiunea aceea, ei raspund de gunoiul stradal. Ar trebui sa puna mai multe cosuri si sa le goleasca mai des”, a declarat Sergiu Hossu, directorul Rosal Cluj.

Potrivit lui Hossu, Rosal este responsabil de Observator ca si curatenie stradala. Calea Turzii intra in jurisdictia celor de la Brantner – Servicii Ecologice SA – pentru operatiunile de curatenie stradala si deszapezire. Cosurile stradale se monteaza de si urmeaza sa fie golite in functie de programul Primairi Municipiului Cluj-Napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *