Sanatate

Situație INCREDIBILĂ – Ca într-o piesă de teatru absurd, bolnavii sunt puși pe liste de așteptare pentru prelungirea concediilor medicale

Sistemul medical este atât de bolnav încât îi îmbolnăvește și mai tare pe pacienți. Legea este prost făcută, îi leagă de mâini pe medici și îi încurcă pe bolnavi. Vorbim în cazul de față despre prelungirea concediilor medicale. Această situație aparent simplă poate deveni o corvoadă pentru bolnavi și este o dovadă a faptului că asigurările medicale sunt plătite degeaba.

Un pacient a povestit pentru Ziar de Cluj aventurile și stresul nedorit prin care a trecut pentru o banală prelungire de concediu medical. Asiguratului din povestea noastră i s-a recomandat inițial concediu medical, de la Spitalul Clinic Județean de Urgență, pentru șapte zile, ultima zi fiind data de 13 decembrie, cu posibilitate de prelungire. Necesitatea prelungirii perioadei de concediu era evidentă ținând cont de faptul că pacientul prezintă dificultăți de deplasare.

Pacientul spune că pe scrisoarea medicală i-au fost recomandate patru clinici/policlinici/ambulatorii la care putea să sune pentru prelungirea concediului medical. Aici începe „distracția”! La primul număr de telefon la care a sunat i s-a spus că poate fi programat la un medic pentru prelungirea concediului abia în data de 23 decembrie. La al doilea număr de telefon, i s-a comunicat că doar în 7 ianuarie mai sunt locuri libere la medici. Abia din a treia încercare, la a treia policlinică, a reușit cu chiu cu vai să obțină o programare pentru data de 16 decembrie. Practic, pacientului i-au rămas descoperite două zile de concediu. A primit asigurări totuși că i se va prelungi concediul retroactiv din cauză că se află în situația de a se deplasa cu dificultate.

De ce există aceste situații demne de scenariul unui teatru absurd? Pentru că legea îi limitează pe medici la 14 consultații pe zi pentru prelungirea concediilor medicale, ceea ce duce la crearea unor liste de așteptare. Acest lucru este confirmat de reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Cluj, care spun că într-adevăr medicii specialiști nu pot depăși 14 consultații într-o zi. Pe de altă parte, potrivit reprezentanților CAS Cluj cazuri precum cel al pacientului nostru ar fi doar excepții.

„Noi putem deconta la medicii specialiș, pe cabinet cu norma întreagă 28 de consultații pe zi și cu jumătate de normă 14 consultații pe zi. Din experiența lunilor precedente, medicii specialiști ortopezi nu și-au epuizat numărul de consultații. Nu avem informații că ar exista liste de așteptare pentru această specialitate”, a declarat Crina Grozav, purtătorul de cuvânt al CAS Cluj.

Ce spune legea despre prelungirea concediilor medicale:

La externarea pacientului din spital, medicul curant eliberează certificatul de concediu medical în condiţiile art. 11, cu înscrierea codului de indemnizaţie corespunzător, cu excepţia codului de indemnizaţie de urgenţă (06).

Pentru situaţiile în care certificatul medical acordat pentru perioada internării în spital are înscris codul de indemnizaţie de urgenţă (06) este obligatorie eliberarea unui nou certificat medical pentru perioada acordată la externare.

La camera de gardă a spitalului se pot elibera certificate de concediu medical în caz de urgenţe medico-chirurgicale neinternate numai de către medicii de specialitate.

În situaţia în care certificatul de concediu medical se eliberează la începutul lunii pentru toată perioada cuprinsă în lună, medicul curant poate elibera certificatul de concediu medical pentru perioada 1-30/1-31 a lunii respective.

Medicii sunt obligaţi să îndrume pacienţii către unitatea sanitară la care trebuie să se adreseze aceştia în vederea obţinerii în continuare a asistenţei medicale şi a certificatelor de concediu medical.

Orice prelungire a unui concediu medical se efectuează pe un nou certificat de concediu medical.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *