Reportaj

„Sistem de management integrat al deșeurilor” sau noul Consiliu Județean Cluj – reportaj canicular de la fața locului

24 iunie 2016. Ședința de constituire a noului Consiliu Județean Cluj. Înainte de a începe, noii-vechii consilieri județeni socializează acerb: „Să trăiți, domnuʼ senator!” Costume negre. Gulere albe. Se vorbește apăsat, afectat, prețios. Daneel Buda explică, într-o discuție neprotocolară: „Ce mi-au spus oamenii în campanie, habar nu au cum merg lucrurile!” PDL-ul, scuze, PNL-ul formează o bisericuță într-un colț, în jurul arhiereului Buda. Consilierii ascultă cuminți, unii cu mâinile la spate, alții cu ele în buzunar. Buzunarele sunt pregătite pentru ceea ce va veni. „Populism!”, se aude o vorbă ieșită din gaura gurii lui Daniel Buda. Bisericuța se rupe, consilierii se îndreaptă spre mese, spre scaunele pe care le vor locui în următorii 4 ani. Sala e plină. Lipitorii de afișe au venit să asiste la depunerea (în)jurământului. 

„Domnuʼ Secară, putem începe, da?”, cuvântează și binecuvântează Vușcan. Rostește fraze prelucrate prin așchiere, obișnuitele urări de bun venit; îi roagă pe consilieri să își ocupe locurile prestabilite și îi invită să se pregătească pentru intonarea imnului de stat. Cântă imnul. Consilierii se măsoară solemn din priviri. Se aude sugestiv:„… libertate ori moarte strigă toți!” 

Șezătoarea se așază. „Pentru ca această ședință să fie legal constituită este necesară prezența a cel puțin două treimi din numărul consilierilor județeni aleși… consiliul este compus dintr-un număr de 37 de aleși…”, anunță prefectul Vușcan. Se face prezența. Un scurt moment de reculegere. Totul e în ordine, din totalul celor 37 sunt prezenți 37. Măcar din acest punct de vedere, ședința este legal constituită. 

Se continuă cu tehnicalități, lucrările ședinței sunt conduse de cel mai în vârstă consilier. „Este vorba de «Dudu» Cuibus, dar tinerețea este o stare de spirit, cine are această stare de spirit rămâne veșnic tânăr”, îl flatulează Vușcan pe „Dudu”. Misiunea prefectului, pentru această fază, s-a încheiat, îi predă conducerea lucrărilor domnului președinte de ședință Cuibus. Lui Cuibus nu îi vine să creadă, „dar anii mai trec”. El declară ședința legal constituită și aduce la cunoștință proiectul ordinii de zi. Constituirea Consiliului, validarea mandatelor, depunerea (în)jurământului consilierilor, plicticoșenii de acest fel. 

Din partea PNL este anunțat lider de grup Călin Tuluc, din partea PSD –  Lăpușan Remus Gabriel, la UDMR – Deak Ferencz. Se încep ridicările de mâini, se exersează viitorul sport specific Consiliilor Locale și Județene. Păunel Tișe pare a se uita scârbit. Sau poate e doar obosit, de la căldură. Căldură mare, monșer! Adevărul e că Păunel nu e deloc de condamnat pentru tipul de privire arborat, nici nu ai cum să te uiți altfel, date fiind conjunctura și anturajul. Dacă așa au votat clujenii, ce să și faci?!

Urmează o pauză. „Haide, pui de dac!”, îl îndeamnă un consilier pe colegul său, în timp ce se retrăgeau într-o săliță pentru a îndeplini procedurile de rigoare. Foială în sala de ședință. Tișe parlamentează aprins cu Mînzat. Oare ce s-o scoate la mezat? 

Ședința reprezintă cea mai completă definiție a plictiselii. „SISTEM DE MANAGEMENT INTEGRAT AL DEȘEURILOR ÎN JUDEȚUL CLUJ” tronează mare o inscripție pe un banner poziționat la intrarea în sala de ședințe. Ca să știe fiecare unde se află, scopul și durata vizitei.


Consilierii anterior plecați revine în sală. Nu revin, revine, pentru că sunt toți ca unul și unul ca toți, toți o apă și-un pământ. 

Se suflă mucii, se șterge nasul, se mai bea o apă, se mai face câte-o glumă (proastă). Se ia loc, conform rugăminții, „să putem continua”. Se reiau lucrările ședinței de constituire, se trece la validarea mandatelor de consilier județean. Comisia de Validare prezintă procesul verbal întocmit în scurta pauză de plictiseală. Limbă de lemn. Tuluc citește bine de pe foaie, lucru bun, semn că nu a băut cerneala la școală. Pe scurt, zice că totu-i verificat și-n regulă. Limbajul devine tot mai fin prelucrat prin așchiere. Eh, procedurile!

„PNL – 18 mandate, PSD – 12 mandate, UDMR – 7 mandate”, anunță Tuluc. „Cele 3 formațiuni politice au depus tot ce era de depus în condițiile legii, nu au fost constatate nereguli sau fraude”, totu-i bine și frumos. Se ia act de tot ce trebuie să se ia act… bla-bla… Se citesc toți consiglierii aleși pe lista fiecărui partid. Doamne, ferește-ne!

Super încântat de sine și de lectura sa, zâmbind din toți dinții din față, Tuluc încheie citirea exemplară de pe foaie.

Se validează mandatele prin gimnastica ridicărilor automate de mâini. „Cine este pentru, dacă este cineva împotrivă, dacă se abține cineva”, rostește Cuibus de 37 de ori, ca o mantră, pe un ton lălâi, zen. Consiglierii încep să se amuze de efortul iterativ, evident absurd, dar regulamentar, al Cuibusului.

Se termină și asta, gata, s-a validat! Se continuă cu depunerea jurământului de către consilierii județeni. Se explică procedura: fiecare se va prezenta în ordinea alfabetică a numelui, în fața mesei, pune mâna stângă pe Biblie etc. „Jur! Așa să-mi ajute Dumnezeu!”, se aude de la masă primul consiglier. Urmează și ceilalți. Se jură, se pupă, se jură, se pupă, se jură, se pupă…

Este declarat ca legal constituit Consiliul Județean Cluj. Se trece la alegerea președintelui Consiliului Județean. Președintele CJ este ales prin vot secret. Se explică procedura. PNL îl propune ca președinte pe domnul Tișe Alin. „Tuluc a uitat să zică și Păunel”, remarcă unii oameni din sală. PSD îl propune pe Sălătioan Vasile. Tișe, „da, acceptă”. Sălătioan idem. Se trece la vot, în cabină. Secară Dorel, consilier județean, vorbește la telefon, acoperindu-și gura cu mâna, mafioțește, probabil ca să nu-i filmeze presa mișcările buzelor, să poată apoi descifra ce glăsuiește. Oare ce-o fi vorbind?!

Unul după altul, consilierii votează. „Se cară Dorel!”, se aude, la un moment dat, vocea de la microfon. Votează și Dorel Secară. Se cară și urmează altul. Toți 37. S-a terminat și această procedură cu rezultat așteptat. „Suntem pregătiți pentru orice rezultat!”, glumește ironic unul dintre consilieri, în drumul său spre încăperea de validare a votului. 

Domnul Tișe Păunel Alin a fost ales Președinte al „ceje”, cu 25 de voturi pentru. Aplauze. Tișe le mulțumește clujenilor pentru votul acordat ș.a.m.d. Speră ca, începând de astăzi, această majoritate transpartinică să continue. Aplauze. Sunt aleși vicepreședinții de CJ: Mânzat Marius (PNL) și Vakar Istvan (UDMR).

Urmează, ca la o piesă – șușanea – de teatru, heblu. Timp de 4 ani. Se lasă cortina. (Re)încep jocurile de culise. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *